Geachte redactie

Vanaf het moment dat het kabinet- Rutte de maatschappij vergeleek met een trampoline, waarop iedereen geacht wordt te komen springen, moet ik denken aan de trampolines die in de zomer van 1966 in het openluchtbad Crailo in Hilversum werden geplaatst. Zij hadden brede houten randen en grote veren aan de zijkanten van het springzeil en stonden op tegels.

Het springen lukte alle kinderen aardig tot zeer goed, maar het landen was een probleem. De kinderen die zeer goed veerden, kwamen naast de trampolines terecht op de harde tegels, tussen de veren of nog pijnlijker: op de houten omlijsting. Iedere middag moest er wel een ambulance komen om een geblesseerd kind af te voeren, totdat de trampolines al dezelfde zomer werden verwijderd. Ik vrees dat er nu geen ambulances meer rijden voor degenen die na het springen verkeerd terechtkomen.



Natuur

Gelukkig, eindelijk aandacht voor de aanslag van het kabinet-Rutte op de natuur. Daar was wel een opiniebijdrage op 26 oktober voor nodig van Theo Wams van Natuurmonumenten, want de redactie lijkt er zelf weinig belangstelling voor te hebben. Terwijl de geplande verwoestingen op natuurgebied veel verder gaan dan de bezuinigingen op cultuur.


Het gaat om veel meer dan verbindingszones die niet doorgaan. Nieuwe natuuraankopen zijn per direct gestopt. Al aangekochte natuurgebieden mogen niet meer (verder) ingericht worden, zelfs als daar al miljoenen in gestoken zijn. Bestaande natuurgebieden dreigen te verkommeren doordat beheerssubsidies worden ingetrokken. En ook buiten de 'echte' natuurgebieden wordt ongeveer alles wat met natuur en landschap te maken heeft wegbezuinigd. Het kabinet zet werkelijk alles op alles om Nederland lelijker te maken. Is dat geen nieuws?



Handel in leed

Het belangrijkste exportartikel van BV Nederland: Wilders. De expert op zijn gebied: haat zaaien en discrimineren. Ik voel me niet door hem bedreigd, hij zal me nooit kunnen overtuigen.


Inmiddels vermaak ik me met de gedachte dat Mark Rutte op een hypermoderne driepootzetel zit. Aan zijn rechterzijde Geert Wilders die de rechterpoot doorzaagt met wortel en al. Aan zijn linkerzijde Maxime Verhagen, die even niet waakzaam naar Wilders knipoogt, terwijl aan zijn linkerkant een CDA-dissident stiekem de schroeven van de linkerpoot losdraait. Dan valt Rutte vanzelf van zijn zetel: een welverdiend resultaat.


Maar nu even serieus: ik voel me ernstig in mijn veiligheid, privacy, en gezondheid bedreigd door Mark Rutte als hij zijn heilig geloof van de zegeningen van het vrijemarkteconomie verkondigt. Ik deel zijn geloof niet. Ik ervaar sinds vier jaar aan den lijve de gezondheidsschade die ik door het zorgverzekeringsstelsel heb opgelopen. Marktwerking in de zorg is handel in menselijk leed.



Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden