Geachte redactie

Fyra

Aan de misère rond de Fyra is de laatste tijd regelmatig aandacht besteed in de Volkskrant. De onervarenheid van AnsaldoBreda bij het bouwen van hogesnelheidstreinen zou daarbij een van de oorzaken zijn.


In Italië rijden sinds lang hogesnelheidstreinen. Op het traject van Turijn via Milaan en Rome naar Salerno wordt vanaf 1988 gereden met hogesnelheidstreinen met snelheden boven de 200 km per uur, de nieuwste versies bereiken een topsnelheid van meer dan 300 km per uur.


Uit klantenonderzoek blijkt dat de klanttevredenheid bij de hogesnelheidstreinen op het traject Turijn-Salerno erg hoog is. Dat lijkt te wijzen op weinig vertragingen. De treinen op dit traject zijn gebouwd door een consortium waarin AnsaldoBreda een van de deelnemers is. AnsaldoBreda heeft 35 jaar ervaring. Onervarenheid kan dus niet de reden zijn voor de slechte resultaten.


A.G.Bekker Driehuis


Standjes

'Het nieuwe neuken'. Moest dat nou? En zo uitgebreid! Allerlei standjes getekend; dat wel. Maar wat is het verschil met 'normale' porno? Als ik dat nodig heb, koop ik wel zo'n boekje of kijk op internet. In ieder geval verwacht ik dat niet in het Volkskrant Magazine te zien. Hoe komen jullie daarop?


J.P. Ouddeken, Noordwijk


Watersnood

Minister Schultz stelt dat Nederland slecht is voorbereid op watersnood (Ten eerste, 26 januari). Dat klopt ongetwijfeld. Als ik echter moet kiezen tussen geld uitgeven aan een ramp die ons slechts één keer in tienduizend jaar treft - zelfs als zou het ongelukkigerwijs morgen zijn - of tegen het uitsluiten van kwetsbare mensen, heb ik snel gekozen.


B. Verheij, Rhoon


Integratie

De voortgaande integratie in Europa gaat meer en meer op een intellectueel experiment van politici lijken. Politici die zich niet lijken te realiseren dat een integratie van Europa te ingrijpend is om als experiment te dienen. Het besef dat groepen mensen - die een taal, een cultuur en een geschiedenis gemeenschappelijk hebben - niet tot elkaar veroordeeld willen worden door integratie lijkt volstrekt afwezig. De geschiedenis toont aan dat een dergelijke 'integratie' alleen stand houdt in een dictatuur. De voormalige USSR, het voormalige Joegoslavië en Tsjechoslowakije zijn voorbeelden van desintegratie na het vertrek van de dictator.


De wens om samen te werken is een volstrekt andere dan de wens tot integratie. De politieke angst - zelfs van D66 - voor een referendum over de Europese Unie is uitsluitend te verklaren omdat de uitkomst bekend is.


Dr. Rochus van der Weg, Bruinisse


Valse stelligheid


Veel sociaal-psychologische studies hebben aangetoond dat er geen enkel verband is tussen de stelligheid van getuigen en de juistheid van hun waarnemingen en herinneringen. Iemand die aarzelt en twijfelt kan het bij het rechte eind hebben, iemand anders die 'honderd procent zeker' is van zijn zaak kan er volkomen naast zitten.


Deze bevinding wordt mooi geïllustreerd door de ingezonden brief van de heer Delisse (O&D, 28 januari), waarin hij beschrijft hoe hij mij en Diederik Stapel in een geanimeerd gesprek zag in café Oortjeshekken in oktober 2012. In een interview in Volkskrant Magazine had ik aangegeven dat ik Stapel niet gesproken heb sinds zijn fraude bekend werd. Met grote stelligheid concludeert Delisse dat hieruit blijkt dat ik het 'niet zo nauw neem met de waarheid' - wat je aan de rest van het interview met mij ook al kon zien, vindt hij. De redactie heeft besloten deze brief te plaatsen zonder naar mijn reactie te vragen.


Met dezelfde stelligheid verklaart hij dat de fraude bekend werd in september 2012. Dit was echter in september 2011. Een mens kan zich vergissen, zo blijkt. Maar inderdaad heb ik Stapel sindsdien niet gesproken. Was dat wel het geval, dan had ik dat natuurlijk gewoon kunnen zeggen in het interview. Er zou immers helemaal niets verkeerd aan zijn als we elkaar hadden ontmoet, zelfs niet als het 'geanimeerd' was.


Maar ik ben in oktober vorig jaar niet in Oortjeshekken geweest en ik heb Stapel niet gesproken. Delisse heeft zich dus gewoon vergist. Het is maar goed dat de sociale psychologie er is om het samengaan van dergelijke stelligheid en onjuistheid te verklaren.


Roos Vonk, Nijmegen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden