Geachte redactie

Veiligheidsregime

Alfred Pijpers (O&D, 22 maart) heeft gelijk dat het einde van de euro niet zal leiden tot oorlog. Als dat zo was, dan was de euro een onverantwoordelijke onderneming en dat is ze niet.


Pijpers vergist zich als hij denkt dat het nieuwe mondiale veiligheidsregime van na de oorlog goed genoeg is voor Europa. Uit zijn beschrijving van dit systeem zie je goed dat het overal conflicten indamt, dreigingen afschermt, enzovoorts. Maar overal bevriest het ook de situaties, nergens is er ontwikkeling. Zie Korea, het Midden-Oosten, de Kaukasus.


Zo'n statisch regime kunnen we ons hier zeker niet permitteren, alleen al niet omdat Europa demografisch in verval is. Dat weten de Duitsers het best. We moeten dynamischer zijn, ontwikkelingen aanjagen, verworvenheden inzetten, krachtmetingen zoeken en gezagsvormen vernieuwen.


Dat lukt. De eurocrisis is hachelijk, maar ze dwingt grote ontwikkelingen af en ontsluit nieuwe verantwoordelijkheden. Dit wekt in de rest van de wereld grote belangstelling voor het oude Europa.


W.T. Eijsbouts, Amsterdam

Yunus

Ik vind het verdrietig dat een groep Turkse mensen boos is omdat Yunus door lesbische pleegouders wordt opgevoed. Zij kunnen toch net zo goed voor hem zorgen als een pleegvader en moeder? Toen mijn moeder vertelde waarom een groep Turkse mensen hier moeite mee heeft en dat er veel discussie over is, vroeg ik mij maar een ding af: wat vindt Yunus er eigenlijk zelf van?


Thijmen Kruijsen (10), Leiderdorp

Kapitaalbelasting

Toch vreemd dat we al dat privékapitaal van Europese renteniers op pakweg Cyprus consequent 'spaargeld' noemen. 'Sparen' roept bij mij andere beelden op.


Ik kan me bijna niet voorstellen dat al dit opgehoopte geld ontstaan is door hard werken in combinatie met een spaarzaam leven. Niet iedereen die hard werkt kan sparen, en niet iedereen die 'spaart' werkt hard. We houden elkaar behoorlijk voor de gek met de huidige spaargelddoctrine.


Wanneer we het kapitalisme weer meer stimulerend en duurzamer willen maken, is het gewoon goed om groter privékapitaal extra te belasten, en daarentegen de belasting op arbeid te verlagen. Dan kunnen gewoon de harde werkers weer 'kleine' spaarders worden.


Jan Atze Nicolai, Leeuwarden

Ongecultiveerde jongeren

Braaf de krant lezende merkte ik de afgelopen week op dat wij jongeren weer flink door de mangel werden gehaald. Eerst beweerde de docent Martin Slagter (O&D, 21 maart) dat studenten niet meer over de kennis en aandacht beschikken om een verdiepend stuk te lezen. Vervolgens zette Freek de Jonge zaterdag op Opinie mijn generatie neer als ongecultiveerde consumenten en als sociale media-maniakken.


Toch zit ik hier met mijn boek schoolpedagogiek naast me, twee filosofische naslagwerken in de aanslag. De Verzen van Herman Gorter staan gereed op mijn tablet voor een moment van ontspanning. Ik lees, en flink ook. Dat klopt niet met de constatering van beide heren.


Dan besef ik mij ineens dat ik 29 ben. De heren hadden het waarschijnlijk niet over mij toen ze de jongeren een veeg uit de pan gaven. Misschien wordt het tijd dat ik me bij het pessimisme van de docent en de pensioensgerechtigde komiek aansluit.


Niels van der Tuuk, Wageningen

Lachen

In een stuk over Pien Zaaijer (Ten eerste, 23 maart), die persoonlijk adviseur wordt van de nieuwe koning en koningin, zegt René Mazel over haar: 'Ze kan smakelijk lachen om mensen die zich belangrijker voordoen dan ze zijn.' Dat wordt dus iedere werkdag lachen, gieren, brullen voor haar!


Toine Lamers, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden