GEACHTE REDACTIE

'Liberaal zijn we allemaal' is de stelling van Gerry van der List (Forum, 16 maart). Ter verdediging wordt aangevoerd dat ik mijn liberale ideeën net zo goed in de PvdA als in de VVD kan verwezenlijken....

Liberale ideeën

Mijn artikel in het hol van de vijand, Liberaal Reveil, had de titel 'Waarom ik geen VVD'er ben' - niet 'Waarom ik geen liberaal ben'. Selectief winkelen in mijn artikelen door vooraanstaande VVD'ers van Van der List tot Hoogervorst en Bolkestein, verhult gebrek aan eigen ideeën over hoe het sociale met het liberale verbonden kunnen worden.

Het is jammer dat Van der List voorbij gaat aan mijn kritiek op de VVD. Wat mij betreft heeft de VVD te weinig begrip voor de risicoselectie die onvermijdelijk verbonden is met (gedeeltelijke) privatisering van de Ziektewet, de WAO en het ziekenfonds. Ook heeft de partij te weinig oog voor het koppelen van de inkomens van uitkeringsgerechtigden en ambtenaren aan lonen in de marktsector. Door de te liberale ideeën van de VVD dreigt tweedeling en de aantasting van de solidariteit tussen jong en oud, gezond en ziek, en rijk en arm.

Ondanks vooraanstaande milieupleitbezorgers als Nijpels en Winsemius, geeft de VVD geen prioriteit aan een ambitieus milieubeleid en wel aan de asfaltlobby. Tenslotte vind ik het een gruwel dat de VVD nationalistische trekken vertoont bij de dossiers asielzoekers, migranten en ontwikkelingshulp.

Hoewel het misschien mogelijk is mijn liberale ideeën in de VVD te verwezenlijken, is het volstrekt onmogelijk om mijn sociale uitgangspunten te realiseren in de VVD. Daarom zit ik bij de PvdA.

AMSTERDAM Rick van der Ploeg

Fokker-werklozen

Bestaan er twee soorten werklozen: Fokker-werklozen en de rest?

Waarom wordt er nu ineens door iedereen een tandje bij gezet voor Fokker-werklozen? Diverse ministeries, arbeidsbureaus en bedrijven zetten zich optimaal in om hen zo snel mogelijk weer aan een baan te helpen. Heel lovenswaardig, maar dat moet van de overheid toch voor iedere werkloze worden verwacht?

UTRECHT F.J. Aben

Uitstraling

'Lubbers ziet Heerma als CDA-leider aftreden', kopte de Volkskrant van 15 maart op de voorpagina. Dat meende uw verslaggever op de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) te hebben gehoord. De werkelijkheid is echter genuanceerder.

Lubbers sprak op de KUB over politiek en media, waarbij het onder andere ging over de uitstraling en presentatie van politici. Op een vraag naar de media-uitstraling van Heerma, beweerde Lubbers volstrekt niet dat Heerma in het CDA geen blijvertje zal zijn, en nog minder dat hij hem ziet aftreden.

Wat zei hij dan wel? 'Heerma is met overtuiging gekozen als fractieleider. Een logische en verdedigbare keuze. Hij is verder heel wel in staat om straks zelf te bezien of hij - mede gelet op presentatie en uitstraling - in is voor het lijsttrekkerschap.' 'Nu', aldus Lubbers, 'is hij de juiste man op de juiste plaats.'

TILBURG Maurice Ackermans

hoofd pers & voorlichting KUB

Sprint

De Volkskrant van 11 maart meldt over de Ronde van Zuid-Holland dat de winnaar, Rob Reinerink, na 175 km 'in een sprint' zijn naaste belagers klopte. Volgens de uitslagen bedroeg de voorsprong van Reinerink op nummer twee vijftien seconden.

Dat is nog eens een sprint!

SINT MAARTEN Wim van Eyle

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden