GEACHTE REDACTIE

Politiewoordvoerder J. Tabbers slaat de plank mis, als hij het incident in Berkhout, waarbij een man werd doodgestoken, probeert te nuanceren (de Volkskrant, 25 september)....

Geweld

De strekking van het artikel is het gewelddadiger worden van veel jongeren, waarbij er steeds vaker gebruik gemaakt wordt van wapens.

Het feit dat de jongen van vijftien zijn belager pas doodstak 'toen die grote vent bovenop hem zat', is irrelevant. Het gaat erom dat een tiener zijn wan- en a-sociaal gedrag tegenover anderen met gebruik van geweld probeert te rechtvaardigen.

WARNSVELDA. Haverkamp

Zoentje

Worden we met z'n allen knettergek? Zesjarig kind wordt van school gestuurd omdat hij een ander kind zoent, wordt beschuldigd van onbetamelijk gedrag (de Volkskrant, 27 september). 'Gewelddadige jongere voelt enorme macht' (de Volkskrant, 25 september).

Investeer niet in jongeren en verheerlijk geweld? Leer kinderen vooral zo snel mogelijk hun genegenheid voor een ander te onderdrukken?

In ons kindercentrum leren we de kinderen respect en genegenheid voor elkaar te hebben en is fysiek geweld niet toegestaan.

ZAANDAMEke Wijngaard

Supporter

In de nieuwe Arena is het de commercie die de boventoon voert. Bezit je veel geld, dan zit je champagne lurkend in een businesseat met perfect uitzicht en een leuke hostess voor de persoonlijke begeleiding. Ben je twintig jaar supporter, dan zit je op de hoogste rij in het stadion en probeer je in de rust voor te dure arena's een biertje te kopen. Commercieel denken heet dat.

Maar als Ajax dit jaar naast alle grote prijzen grijpt, dan zal de zakenman waarschijnlijk zijn geld ergens anders gaan investeren. Dan koopt hij plaatsen in het Feyenoord of PSV stadion.

Wat dan overblijft is de supporter. En de grote vraag is wat er van die supportersschare overblijft. Voor meer dan 600 piek hoog in de Arena zitten, met slechte resultaten van de club, dat doe je alleen als de clubliefde groot is. Maar liefde kan niet van één kant komen. Een stadion hoort een plek te zijn om naar voetbal te kijken. Directeur of arbeider, de plastic bankjes horen even hard te zijn. Voetbal is een volkssport. Maar die volkssport is alleen op de televisie voor iedereen beschikbaar, niet meer in het stadion.

HOORNFrank de Jong

Kunstsmederij

Enkele uitspraken in een artikel van Jaap Huisman over mijn overleden man W.H. Gispen (de Volkskrant, 23 september) wekten bij mij nogal wat irritatie, omdat de werkelijkheid geweld was aangedaan. Toen mijn man in 1916 zijn kunstsmederij begon had hij enige jaren gestudeerd aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam en was dus geen smid.

Was Gispen een vernieuwer? Nee, zegt Huisman. Kan hij ergens ter wereld lampen, meubelen aanwijzen, die er al waren voordat mijn man ze ontwierp?

Ook het woord 'listig' vind ik onaangenaam. Alle wetenschappers, kunstenaars en schrijvers hadden voorgangers van wie ze leerden. Was Beethoven listig omdat zijn beginnend werk leek op Mozart?

DEN HAAG

R. Gispen-van de Griend

Voetganger

Peter Kassenaar (U-pagina, 21 september) verwijt de automobilist onvoorzichtigheid en kortzichtigheid ten opzichte van fietsers. Best mogelijk dat hij gelijk heeft; ik kan er niet over oordelen want ik fiets niet meer. Ik ben nog wel voetganger en in die hoedanigheid verwijt ik erg veel fietsers (vooral jongere) dat ze het tegenwoordig doodnormaal vinden op trottoirs te rijden en tegen het rijverkeer in te fietsen.

UTRECHTC. Rosier-Vervloet

Bezorgchinees

Het ontbreken van een Bezorgchinees (column Niche, 21 september) verwonderde mij.

Sinds ik in Groningen studeer (toch alweer vijf jaar) geniet ik regelmatig van de 'Brengchinees'. Ik heb zelfs de keuze uit meerdere 'Brengchinezen'. Misschien is de heer Chan (sectie Chinees-Indische restaurants van Horeca Nederland) vergeten dat er in Groningen ook Chinees-Indische restaurants zijn.

GRONINGEN Reynold Zuil

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden