GEACHTE REDACTIE

D66 heeft alsnog besloten de motie van de VVD en het CDA met betrekking tot het terugsturen van Bosniërs met een A-status niet te steunen....

Klasse

Je kunt eerder spreken van gezichtsverlies voor de VVD en het CDA! Van de VVD zijn we het 'kiezersronselen' wel gewend, maar het CDA was een heuse tegenvaller.

DEURNENeelke Ebben

Sensor

In de rubrie Niche (Economie, 7 november) wordt verteld over nieuwe ontwikkelingen op fietslichtengebied. Peter van den Berg is erg onder de indruk van de laatste vinding, een achterlicht met licht- en bewegingssensor. Dit licht dooft bij het wachten voor een stoplicht, en gaat vanzelf weer aan als je wegrijdt. Dat dit revolutionaire lichtje verbazing wekt bij twee agenten, zoals Van den Berg schrijft, verbaast mij vervolgens. Ik heb op mijn fiets een ouderwetse dynamo, die deze eigenschap ook heeft!

HENGELO (OV)

Ivo van Barneveld

Moraalridders

Ik erger me niet zo snel, maar het artikel van Jurriaan Kamp en Tijn Touber (Forum, 9 november) heeft me zeer gestoord. Wat een arrogantie! De pedante toon die deze moraalridders gebruiken om ons te wijzen op de normvervaging die hand in hand zou gaan met de moderne vrije sekscultuur!

Als we maar wat minder buiten de deur zouden neuken, want 'seks is gevaarlijk en slippertjes kunnen huwelijken vernietigen', en seks weer een uiting van liefde lieten worden, dan komt het allemaal wel goed met onze maatschappij.

De auteurs spreken zichzelf tegen. Aan de ene kant zijn ze van mening dat we, gelukkig!, in een vrije cultuur leven waarin ieder mens zelf bepaalt hoe hij of zij zijn leven leeft en indeelt en er, gelukkig!, geen gezag meer is dat 'vanaf de kansel bepaalt wat wel of niet goed is voor de burger'. Aan de andere kant echter wordt vrije seks gelijkgesteld met het verval van onze cultuur; het zou een uiting zijn van 'verveling, van decadentie'. Door vrije seks wordt de mens een (neuk)machine; door vrije seks verandert het laatste stukje intimiteit in anonimiteit. . .

Het lijkt erop dat Kamp en Touber in zichzelf wel de aangewezen personen zien om hen die van God los zijn weer het juiste pad te wijzen. Hoezo vrije keuze?

GRONINGENBronja Prazdny

Tijdverdrijf

Ik vraag me af aan wie de makers van Carmageddon 2 het spel in Nederland denken te verkopen (de Volkskrant, 7 november). Zijn we anno 1998 immers niet veel te geciviliseerd voor dergelijk tijdverdrijf?

RIVER FALLS (VS) J. Riemersma

Levenskunst

Opnieuw een computerspel, waarbij de punten stijgen al naar gelang de vernietiging die wordt aangericht. Commentaar van de distributeur: 'Er wordt een sticker ''16 jaar'' opgeplakt en meer kunnen we niet doen.' O nee? Ooit overwogen iets niet te doen?

Waar bljft de levenskunst, de eigenzinnigheid, om iets niet te willen verkopen, of nu eens niet Nederland vol te plakken met 'grensverleggende' reclame, of nu eens wél je winkel te sluiten. Het lef om je eigen baan te trekken binnen het legioen producenten en consumenten. Op die manier durf je dan ook aan het einde van het jaar met jezelf de balans op te maken.

UTRECHTA.V. van Wijk

Doelman

Sportverslaggever Bart Jungmann refereert in zijn verslag over de wedstrijd Twente-Heerenveen verschillende malen aan doelman Hesp (de Volkskrant, 12 november). Nu was ons niet opgevallen dat de huidige doelman van Barcelona inmiddels getransfereerd is naar Heerenveen.

AMSTERDAM Hans de Waal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden