Geachte redactie

Vijf kinderen

Steffart Buijs, vader van vijf kinderen, beklaagt zich erover dat grote gezinnen met het nieuwe regeerakkoord financieel de klos zijn (O&D, 12 november). Gezinsvorming is volgens hem juist in het belang van de (vergrijzende) samenleving. Bovendien consumeren grote gezinnen volgens Buijs meer, wat weer goed is voor de economie. Een bijdrage in hun kosten is daarom niet meer dan redelijk.


Toch is het niet te hopen dat de rest van onze bevolking het voorbeeld van Buijs gaat volgen. De problemen waar onze wereld, Nederland in het bijzonder, onder gebukt gaan, worden juist veroorzaakt door overbevolking. Belangrijke voorbeelden zijn: woningnood, files en milieuvervuiling.


Volgens Buijs hebben we te weinig consumenten voor alles wat geproduceerd wordt. Maar we hebben juist te veel mensen die produceren. Minder mensen is de structurele oplossing voor de genoemde problemen. De Nederlandse overheid zou alleen nog moeten bijdragen in de kosten voor het eerste kind, niets voor het tweede en vanaf het derde kind een sterk oplopende milieubelasting in moeten voeren.


Pier Bergsma, Hardegarijp


Opgetogen

Opvallend hoe sommige artikelen in de Volkskrant worden opgetuigd met bijzondere stijlconstructies. Zoals deze (V, 8 november): 'Het vervallen bouwwerk dat Kasteel de Haar aan het einde van de 19de eeuw was, werd onder zijn leiding opgetogen tot een extravagant jetsetkasteel.'


De jetset zal ook wel opgetogen zijn geweest.


Ben Kerver, Eibergen


Nazi's

De receptenboeken van culinair auteur Claudia Roden zijn bijzonder vanwege de historische achtergronden en persoonlijke anekdoten die zij over veel van de gerechten vertelt. Terecht dat zij is onderscheiden met de eerste Johannes van Damprijs voor haar oeuvre.


In een interview (V, 9 november) stond echter een raadselachtige passage: 'Die (recepten, red.) werden plotseling heel belangrijk toen wij als joodse familie uit Egypte moesten vluchten voor de nazi's.' Dat is wel erg simplistisch. De Wehrmacht werd verslagen in 1942 bij El-Alamein, er was geen sprake van bezetting. Wel ontstond er na de Tweede Wereldoorlog in Egypte een toenemend anti-joods klimaat, mede door toedoen van de Moslimbroederschap. De familie Roden is in 1956, ten tijde van de Suezcrisis, uit Egypte gevlucht. Claudia studeerde toen al in Londen.


Misschien noemt ze de Moslimbroeders en consorten 'nazi's', wat ik mij nauwelijks kan voorstellen. Verwarrend.


Ilia Neudecker, historicus, Leiden


Riant

'Leraren hebben riante arbeidsvoorwaarden', was de subkop van een artikel (Ten eerste, 12 november) over het onderwijs. Heel veel vrije tijd, uitstekende ontslagbescherming en de bapo-regeling voor het voordelig minder werken voor ouderen. Als je dit leest zou je denken dat het onderwijs een eldorado is. Een voorrecht om er te mogen werken.Dan vind ik het toch vreemd dat er nog steeds een lerarentekort is en er te weinig nieuwe studenten naar de pabo's en lerarenopleidingen gaan. Blijkbaar wegen de riante arbeidsvoorwaarden niet op tegen andere signalen die uit het onderwijs komen: volle klassen, meer leerlingen die extra aandacht behoeven, mondige leerlingen, kritische ouders, steeds veranderende richtlijnen van het ministerie en een niet marktconform salaris dat de komende jaren bovendien wordt bevroren.


Toch vind ik het een voorrecht om in het onderwijs te mogen werken. Mede door het gebruik van de bapo-regeling hoop ik er nog een aantal jaren mee door te kunnen gaan.


Jaap Hardy, Hoorn


Zielig

Wat zielig voor briefschrijver Dal (O&D, 10 november) dat hij van zijn zuurverdiende geld slechts 2.850 euro netto overhoudt en dat nog wel terwijl hij zo hard parttime heeft gestudeerd. Wat een opoffering heeft hij hier mee getoond.


Ook ik heb parttime gestudeerd en heb het heerlijk gevonden dat ik toevallig het IQ had gekregen om dit te kunnen doen. Helaas zijn er veel mensen die de capaciteit niet hebben of de kans niet hebben gekregen om te studeren.


Waarom verruilt hij zijn zo verschrikkelijk moeizaam verkregen carrière niet voor het stratenmakersbestaan waar hij op afgeeft. Er verdampt dan veel minder van zijn inkomen en hij heeft dan ook vast veel minder last van stress in zijn carrièrejacht. Netto houdt hij iets minder over, wel ongeveer de helft van wat hij nu heeft, maar hij kan dan lekker gaan voetballen of banden plakken. Van iemand die een universitaire studie heeft gedaan, mag je toch wel iets meer verstand en inzicht verwachten dan zo'n kortzichtige en egoïstische instelling.


John Kerssen, Hummelo


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden