GEACHTE REDACTIE

Dat Liesbeth Wytzes journalist is, maakt haar niet tot een deskundige die nuttig advies kan geven aan allochtone vaders (Forum, 3 februari)....

Misvattingen

Volgens Wytzes zijn 3,5 van de duizend geaborteerde vrouwen van Nederlandse afkomst. Wat een onwaarschijnlijk getal! Daaruit trekt zij de conclusie dat al die allochtone vrouwen abortus plegen vanwege het geslacht van de foetus. Een prachtig voorbeeld van verkeerd argumenteren.

Verder is duidelijk dat Wytzes niets weet van allochtone groeperingen in Nederland, hun culturen en religies. Ze weet niet dat bijna alle godsdiensten abortus verbieden. Ze generaliseert op een denigrerende manier over opgroeiende allochtone jongens en meisjes en hun ouders. Ze kijkt neer op een echtgenoot van een allochtone onderneemster, die zijn vrouw de eer gunt om haar winkel op televisie te promoten. Ze gaat maar tekeer tegen 'die allochtone mannen'. Word wakker, Liesbeth, kijk om je heen, en laat die botte bijl maar thuis.

AMSTERDAMMarianne Houben

Drogers op aardgas

Het is de vraag of aardgasgestookte wasdrogers, wasmachines en friteuses energie besparen en goed zijn voor het milieu zoals P. Bakker van de Gasunie beweert (de Volkskrant, 30 januari). Hij vertelt in ieder geval niet het hele verhaal. Bakker is van mening dat de opwekking van elektriciteit inefficiënt verloopt; hij vergeet te vermelden dat inmiddels een vijfde van de elektriciteitsopwekking gebeurt via gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit, waarbij slechts heel weinig energie verloren gaat. En het aandeel hiervan in de energieproductie stijgt. Daarnaast zijn de nieuwe elektrische kookplaten efficiënter dan gasfornuizen.

Het energieverbruik van toestellen als wasdrogers, wasmachines, friteuses en kookplaten is echter relatief klein vergeleken met het energieverbruik voor het verwarmen van water en woningen. Hiervoor wordt nog veel gas gebruikt. Dit gas wordt verbrand bij temperaturen boven de 1000 graden Celsius, terwijl hiermee water verwarmd wordt bij temperaturen onder de 100 graden; dat is pas verspilling van energie.

Het gas kan beter gebruikt worden in warmtekrachtcentrales; de warmte die na de productie van elektriciteit overblijft, kan benut worden voor warm water, verwarming van woningen, voor wasdrogers en dergelijke.

De consument is verder niet geïnteresseerd in aardgas of elektriciteit; hij wil comfort en gebruiksgemak tegen aanvaardbare kosten. Elektriciteit wordt daarom in toenemende mate in woningen toegepast, ondanks het feit dat elektriciteit op dit moment per energieinhoud vier à vijf keer zoveel kost als aardgas.

Besparen op energie is meer gebaat bij een lagere elektriciteitsprijs voor de consument dan bij het subsidiëren van gastoepassingen die nauwelijks bijdragen tot energiebesparing.

De Gasunie kan de energie die in dit soort acties wordt gestopt beter toevoegen aan haar acties op gebied van industriële energiebesparing. Daar is volgens de Gasunie 1.9 miljard kubieke meter aardgas te besparen of wel het verbruik van 760 duizend huishoudens.

HEELSUMW.J.L. Jansen

Lentekriebels

Ik heb met stijgende ergernis het stukje Lentekriebels van Jan Mulder gelezen (de Volkskrant, 1 februari). Aleida met een stok tussen haar benen voor de klas, krijgt een beurt, gaat zwaarder hijgen, opblaasbaar masker dat pijn doet, ketting.

Typische mannentaal, symptomatisch voor de nog steeds heersende, conservatieve sekse-hiërarchie die onze cultuur vergiftigt: de vrouw object van mannenlusten.

LEIDEN Emanuelle Kummer

Nummerborden

Leuk stukje van Jan Mulder over 31 B 64 (de Volkskrant, 4 februari). Kan hij ook zoiets schrijven over nummerborden bij motoren?

Al sinds jaar en dag worden kleine nummerplaten bekeurd door de politie als zouden ze niet te fotograferen zijn. Het leukste is dat de bekeuringen binnenkomen aan de hand van foto's gemaakt met zo'n fotocamera aan de kant van de weg

DOORN Lo Blom

Kan-terreur

Waar is de het Stijlboek voor de redactieleden van de Volkskrant gebleven? Het lijkt erop alsof de laatste anderhalf jaar er een generatie tot de media is doorgedrongen die vroeger minimaal één lesuur op de basisschool heeft zitten slapen. In kranten, ingezonden brieven, in liedteksten, in Ster-spotjes, overal kom je ze tegen: de tekstschrijvers die altijd maar weer schrijven of zeggen: 'kan je' en 'je kan'. Welke kan?

Nog één keer die gemiste grammaticales van de basisschool: tweede persoon enkelvoud wordt gevormd door de stam van het werkwoord plus 't'. Voorbeeld: werkwoord 'kunnen': De stam is 'kun', dus de tweede persoon enkelvoud is 'je kunt'. Simpel toch?

ROERMONDTabe Jorritsma

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden