Geachte redactie

Communicatie

Ondanks de aardbevingen in Groningen vindt NAM-directeur Bart van de Leemput dat hij maar beter door kan gaan met boren (Ten eerste, 20 maart). Hij verwacht dat het probleem wel virtueel kan worden opgelost door heel veel communicatie. Een psycholoog - 'die weet hoe je draagvlak creëert voor gaswinning' - adviseert hem daarbij. Wie is dat, vraag ik me af. Diederik Stapel?


E.J. van Ginkel, Leiden


Spaartegoeden

De eenmalige heffing op spaartegoeden van 6,75 procent over tegoeden tot 100 duizend euro komt toch wel in een ander daglicht te staan als we bedenken dat de Cyprioten konden profiteren van spaarrentes tot wel 7 procent. De heffing komt er feitelijk op neer dat de Cyprioten een jaar geen spaarrente ontvangen als bijdrage in de sanering van de financiële puinhoop in hun land.


Vergelijk dat eens met de 2 procent die ik op mijn spaarrekening ontvang (of is het inmiddels 1,5 procent?). Hoeveel slechter zijn zij dan eigenlijk af? En dan laat ik nog even buiten beschouwing dat ze zelf op een regering hebben gestemd die van Cyprus een soort Sint Maarten in de Middellandse Zee heeft gemaakt.


F.J. Edelman, Krimpen aan den IJssel


Lerarentekort

René Vonk kan als docent geschiedenis geen baan vinden en denkt dat het lerarentekort een sprookje is. Behalve als je talen, wiskunde of natuurkunde kunt geven. Als natuurkundedocent kan ik vertellen dat ook voor dit vak het tekort een sprookje is.


Als eerstegraadsdocent heb ik in 2009 het voortgezet onderwijs betreden, maar ik zie geen tekorten. Ook heb ik geen tekort gezien aan zuinig kijkende mensen die het aannamebeleid bepalen of uitvoeren. Als de minister meer realiteitszin aan de dag zou leggen - te verkrijgen via de werkvloer - dan zou het met het onderwijs ooit nog wat kunnen worden.


Theo de Klerk, Bussum


Volksvertegenwoordigers

Met grote ergernis las ik de berichtgeving over het voorgenomen wangedrag van drie leden van de Partij voor de Dieren (Ten eerste, 19 maart). De dames Thieme en Ouwehand en meneer Koffeman zullen hun mond stijf dichthouden als hun gevraagd wordt trouw aan onze nieuwe Koning te zweren (beloven). Wat hebben ze dan bij de inhuldiging te zoeken?


Kennelijk moet dit kunnen in ons 'democratische' land. Waarom wordt het hun dan niet gewoon verboden aanwezig te zijn? Ik schaam mij diep dat deze lieden 'volksvertegenwoordigers' worden genoemd.


Kees Kalis, Barendrecht


Antisemitisme

De heer Simon zegt dat hij 'voor gek werd uitgemaakt' toen hij stelde dat 'de meeste islamitische jongeren onbegrensd antisemitisme in hun dna dragen' (O&D, 16 maart). Het verbaast mij niets dat de heer Simon voor gek werd uitgemaakt. Als we zijn woorden letterlijk nemen - hij geeft ons geen reden om dat niet te doen - dan stelt hij dat haat jegens anderen overerfelijk is. Naar mijn weten hebben wetenschappers het gen voor jodenhaat nog niet ontdekt.


Prima dat de heer Simon vraagtekens zet bij het nut van de initiatieven om moslimjongeren meer kennis te laten nemen van de Joodse geschiedenis, maar laten we de erfelijkheidsleer erbuiten laten.


Rob Weterings, Utrecht


Kinderopvang

De stelling van Mirjam Schöttelndreier (O&D, 19 maart), dat de kosten van de kinderopvang zullen dalen als ouders om vier uur van kantoor weg kunnen, is maar ten dele juist. Zij gaat eraan voorbij dat dit alleen opgaat voor de opvang bij een gastouder of een babysitter, die per uur wordt betaald. Bij een crèche of buitenschoolse opvang betaal je voor de dagdelen die je afneemt, ongeacht het aantal uren dat je werkelijk van zo'n dagdeel gebruikt.


Marianne Siermann-Brouwer, Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden