GEACHTE REDACTIE

Het moet afgelopen zijn met het misbruik van Afrikanen voor onze eigen verhaaltjes...

Immoreel

De Volkskrant van 30 maart berichtte over Ruandese vrouwen die verkracht waren, maar in dat katholieke land nu niet hoefden te vragen om abortus. Ruim 60 procent van de patiënten bij de gynaecologen in Kigali zouden verkrachte vrouwen zijn. Anny Marsmann-Hummels meent in een ingezonden brief (de Volkskrant, 5 april) daaruit een argument tegen de paus te kunnen putten, die in de encycliek Evangelium Vitae abortus afwijst als deel van de moderne 'cultuur des doods'.

Haar opstelling is ronduit immoreel. Niet omdat het tegen de katholieke leer is, maar omdat het op schandelijke wijze het leed van Afrikaanse vrouwen misbruikt.

Immers, het gaat hier om vrouwen die zeven of acht maanden geleden zwanger zijn geraakt door verkrachting, en bij wie abortus nu gewoon gelijk staat met moord. Marsmann-Hummels toont geen enkel respect voor Afrikanen en hun leed, als zij dit misbruikt om een verhaal over de katholieke moraal te houden. Zoals bij de meeste verhalen over Ruanda en Burundi, gaat het ook nu weer over ons gelijk, niet over wat de Afrikanen bezighoudt.

Het lot van die vrouwen is verschrikkelijk, maar waar haalt de schrijfster de zekerheid vandaan dat dit opgelost zou zijn, als abortus daar wel toegestaan was? Of meent zij dat Ruandese verkrachters, die vaak bewust vrouwen zwanger wilden maken, anders gehandeld zouden hebben als ze geweten hadden dat vrouwen dat via abortus gemakkelijk ongedaan konden maken?

Als we de geweldsspiraal willen doorbreken, moeten we beginnen met zelf niet anderen te misbruiken voor onze eigen belangen.

DEN BOSCH W. Eggen

Arbeidstijd

In de Volkskrant van 25 maart lees ik hoe de PvdA bij monde van de econoom Rick van der Ploeg de werkloosheid denkt op te lossen, namelijk door lastenverlichting. Maar wat is er eigenlijk aan de hand?

Voor honderdduizenden mensen is er op dit moment geen werk. Je kunt hun uitkeringen verlagen, zodat nog meer mensen definitief in de goot belanden (of erger). Je kunt de minimumlonen verlagen, zodat je ook mèt werk niet meer kunt rondkomen. Of je kunt het de werkgevers op een andere manier goedkoper maken mensen in dienst te hebben.

Volgens Van der Ploeg levert stimulering van de economie meer werkgelegenheid op. Ik begrijp niet hoe hij daarbij komt, maar ik ben dan ook geen econoom. Ik hoor alleen steeds dat het goed gaat met de economie, terwijl de werkloosheid maar niet minder wordt.

Enkele miljoenen mensen zijn betaald aan het werk. Sommigen werken meer dan veertig uur in de week, enkelen nog veel meer. Het kamerlidmaatschap schijnt ook zo'n baan te zijn.

Misschien dat daarom Van der Ploeg en vrijwel alle andere kamerleden niet zien wat toch zo simpel is: verbied werkweken van, om te beginnen, meer dan 45 uur. Bouw dat in pak 'm beet tien jaar af naar 32 uur en onder gelijke economische omstandigheden zal er werk zijn voor het grootste deel van de honderdduizenden die nu nul uren in de week maken.

Afgedwongen arbeidstijdverkorting is de enige maatregel die op dit moment serieus de werkloosheid kan doen dalen. Als partijen daar niet voor kiezen ontbreekt blijkbaar de wil om de werkloosheid echt aan te pakken. Het bedrijfsleven vindt dat niet erg, maar zou zich moeten afvragen wat uiteindelijk voordeliger is: het opbranden van werknemers in een korte tijd (zoals nu), of misschien wat hogere lonen omdat schaarsere arbeid duurder zou worden, maar minder uitval en lagere sociale lasten oplevert.

Werkloosheid verdwijnt niet door het straffen van werklozen en het subsidiëren van ondernemingen, maar door eerlijker delen. En iedereen die niet wil delen moet z'n mond houden over de hoge lasten.

UTRECHT Henk Rhebergen

Hapklare brokken

De studeerbaarheid van hbo-opleidingen dient te worden verbeterd, aldus de Inspectie Hoger Onderwijs. De stof moet in hapklare brokken, en natuurlijk goed voorgekauwd worden toegediend.

Zo'n vijftien jaar geleden, toen ik zelf een studie aan de hts volgde, was het al niet anders. 80 Procent van de studenten met een havo-opleiding sneuvelde in de eerste twee jaar. Studenten met een mts-opleiding deden het opmerkelijk veel beter. Zij waren namelijk wel gewend om zelfstandig te werken.

Een verhoging van de studeerbaarheid betekent automatisch een verlaging van het niveau. Waarom wordt het probleem niet bij de bron aangepakt, namelijk op de middelbare school? Omdat de plannenmakers bij het ministerie van Onderwijs allen een zeer studeerbare opleiding hebben gevolgd, en dus kiezen voor de gemakkelijkste weg.

NOORDWIJK Arend Harteveld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden