Geachte redactie

Knuffel

Mag ik even voor Aarsman spelen bij de foto op pagina 3 van de krant van zaterdag 19 juli)? De gorilla-achtige man houdt een speelgoedknuffel omhoog. Hoe komen ze aan de keurige sigaretten, uit een koffer gehaald? Hoe komen ze aan de wapens?


Haal deze wapens weg en het zijn werkloze lamlendige mannen die niets anders te doen hebben dan de hele dag in hun Oekraïense dorp rond te hangen. De fotograaf linksachter, heeft hij ook niets beters te doen dan geld verdienen met dit soort plaatjes? Ergens in Nederland herkent een oma de knuffel van haar kleinkind.


Alie Koster, Leiden

Knuffel (2)

Het moet vreselijk zijn voor de nabestaanden die de knuffel herkennen op de foto van een aantal 'seperatisten', zoals dit soort mannen eufemistisch vaak genoemd worden. Walging, woede en machteloosheid bekruipen mij bij het zien van dit beeld. Ik weet hoe belangrijk een knuffel voor een kind kan zijn. Het mag zelfs mee in het vliegtuig op een verre bestemming.


En nu wordt diezelfde knuffel, die kort daarvoor nog innig tegen de borst van een onschuldig kind werd vastgehouden bezoedeld door een vieze hand van een guur, onverschillig type die zijn identiteit ontleent aan zijn wapen. Voor mij is dit beeld hét gezicht voor deze laffe terreurdaad.


G-J van Driel, Heiloo

Verbaasd

Iets wat me al vaker verbaasd heeft, staat mooi beschreven in het stuk van Haro Kraak ('Ramp toont voor- en nadelen van social media. Ten eerste, 19 juli). Ik verbaas mij erover dat het nog steeds niet doordringt bij mensen dat je met je berichten op social media mensen onnodig kunt kwetsen.


Het zien van de stapel paspoorten, ook bij de NOS en CNN, maakte mij misselijk. Het posten en liken van een bericht zodat jij je gevoel kan 'uiten' of een 'plek' kan geven is oppervlakkig en ondoordacht. Schrijf het op in een ouderwets dagboek of praat er over met familie en vrienden.


Zo confronteer je niet onnodig de slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen.


Marrit van der Schaar, Johannesburg

Koninklijk paar

Waarom stuurt de regering Willem-Alexander en Máxima niet naar Poetin? Bij de Winterspelen in Sotsji werden ze ingezet om Poetins gezicht te redden.


Anne van Oudheusden, Groningen

Halfstok

Als protest tegen de moordaanslag op onschuldige burgers: in heel Nederland alle vlaggen halfstok tot bekend is wie de daders zijn!


Jan Marten Boon, Helvoirt

Zwarte doos

In internationale afspraken is geregeld dat zwarte dozen dienen te worden onderzocht ik het land van het ongeluk. Als het land dat niet kan, moet de zwarte doos naar het land van productie (Ten eerste, 19 juli).


Als men bij een grote ramp, of/en in een oorlogssituatie zich iets toeeigent wat niet van jou is, is er sprake van plundering.


Wanneer dus de zwarte doos definitief verdwenen zal blijken te zijn, of in Moskou, hebben we niet te maken met 'rebellen', maar met plunderaars.


Toch wel een van de ergste soort oorlogsmisdadigers. Benader en behandel ze als zodanig.


Paul Steijnen, Utrecht

Nederlandse politiek

De muis die brulde. Dat is waar ik aan moest denken toen ik de reactie zag van de Nederlandse politiek op de vliegtuigcrash in Oekraïne. Als er één moment is in de moderne tijd dat laat zien dat een landje als Nederland internationaal geen potten kan breken, dan is het hier. Een waanzinnig misdrijf van een stelletje achterlijke dorpsidioten (wat overigens nog wel even bewezen moet worden) laat ons hulpeloos toekijken.


Als je er van uit gaat dat het Maleisische vliegtuig inderdaad is neergehaald door de separatisten van Donetsk, dan is de associatie met de Nederlandse brullende muis zeer op z'n plaats. Een Nederland dat zou worden vertegenwoordigd door Europese ministers van buitenlandse zaken en van defensie, die namens de gehele EU spreken, zou veel meer gewicht in de schaal leggen bij zowel Rusland als de separatisten. Die ministers zouden ook veel meer mogelijkheden hebben om dingen af te dwingen. Die zouden een echte vuist kunnen maken.


Juist gebeurtenissen als deze laten pijnlijk zien dat Nederland op het wereldtoneel een kleine machteloze speler is. We zijn afhankelijk van de ondersteuning van bondgenoten, die allemaal hun eigen belangen (kunnen) hebben. Belangen die niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met die van ons. Misschien moeten we toch nog eens goed nadenken over de wenselijkheid van een meer gestructureerd - en daardoor machtiger - Europa.


Joh. Maas, Beek Ubbergen

Handel

Omwille van de lieve handel heeft Nederland het bewind Poetin lang genoeg gepaaid. Hoog tijd die afhankelijkheid te verminderen. Nederlandse bedrijven die handel drijven met Rusland, moeten dat binnenkort doen zonder steun van de Nederlandse overheid. Die helpt actief bedrijven die alternatieve afzetmarkten en investeringslanden zoeken. Die helpt versneld met alternatieven voor Russisch gas.


Zonder grote woorden, met de stille trom. Dat doet pijn in de portemonnee, maar we moeten af van de te grote economische afhankelijkheid van dit Rusland, dat ook van onze investeringen afhankelijk is.


F. Bakker, Nijmegen

Plunderen

Het zal nog even duren voordat bekend is wie het vliegtuig neergeschoten heeft. Intussen woedt de discussie over Oost-Oekraïne. Blijkbaar is het belangrijk wie in deze burgeroorlog gelijk had, vóór bepaald kan worden wie schuldig is aan het neerschieten van het vliegtuig. Ik zie wél wie er schuldig is aan het plunderen van het vliegtuig. Separatisten, sommige dronken, die door de resten van het vliegtuig woelen of het hun buit is. Of het vliegtuig hun eigendom is, inclusief slachtoffers en persoonlijke bezittingen, omdat het op hun territorium gevallen is. Mannen die het onderzoek naar deze misdaad verhinderen. Is er een tribunaal om dit soort misdaden te berechten?


Els van Lierop-Ordine, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden