Geachte redactie

Orka Morgan

Ik sta helemaal achter dieren- en natuurliefhebbers. Maar ik vind dat de Orka Coalitie echt doorslaat in deze liefhebberij. Wetenschappers hebben laten weten dat je een orka niet zomaar ergens alleen in zee of de oceaan moet uitzetten, omdat het dier dan mogelijk doodgaat van eenzaamheid. En je kunt een orka ook niet zomaar in een andere familie zetten dan de eigen familie, omdat het dier dan mogelijk verstoten wordt. Een woordvoerder van de Orka Coalitie zegt - 26 juli - op televisie: 'Wie zijn wij, om die afweging te maken?' (Om de orka uiteindelijk tot zijn dood in gevangenschap te laten verblijven). Inderdaad: wie is de Orka Coalitie, om een afweging voor Morgan te maken? Morgan kan zelf haar wens niet duidelijk maken. De Orka Coalitie spant een kort geding aan. Ik hoop dat de rechter in zijn of haar wijsheid naar wetenschappers luistert.

Aafke Klopman, Leeuwarden

Tot gek gebombardeerd

Allerlei 'duiders' zijn er als de kippen bij om massamoordenaar Anders Breivik van psychiatrische labels te voorzien. Op niks gebaseerd, en veel te vroeg. De kwalificaties vliegen ons om de oren. Ja, hij is gek, zei de advocaat van Anders Breivik. Nee, hij is juist níet gek, zei hoogleraar forensische psychologie Hjalmar van Marle. Oh jawel, hij is wél gek, zei journalist Malou van Hintum. De dader is namelijk iemand die 'letterlijk ernstig gestoord is', schreef ze (O&D, 26 juli). Daarop volgde een uiteenzetting over psychotische mensen, 'die lijden aan defecte hersenverbindingen die ertoe kunnen leiden dat ze vaak achterdochtige gedachten hebben en/of stemmen horen'. Ik weet niet waar ze haar wijsheid op baseerde - misschien op een microscopische bestudering van Breiviks twitteravatar - maar het raakte in feite kant noch wal. Net zo min als de soortgelijke gekverklaringen van andere 'duiders'. Het is bijna hilarisch om te zien welke termen er in de media over tafel gaan, krap zes dagen nadat Anders Breivik tot zijn gruweldaden overging. De haast waarmee het hoofd van deze massamoordenaar wordt geduid, is ergerlijk en misplaatst. Want veel te vroeg. En zonder professionele grond.

Maar het tegengeluid van de hoogleraar dan, die toch een deskundige op dit gebied moet zijn? Van hetzelfde laken een pak. Hoewel hij nauwelijks tijd kan hebben gehad voor meer dan een vluchtige lezing van Breiviks 'manifest', verklaarde hij op radio 1 dat Breivik narcistisch is en 'wat achterdochtig'. Maar: 'ik heb geen heel duidelijke tekenen van psychopathie of psychose of dat soort persoonlijkheidsstoornissen kunnen aantreffen', zei de hoogleraar. Nee, dat lijkt me ook een lastige exercitie als je de persoon in kwestie nog nooit gesproken hebt.

Natuurlijk ben je geen doorsnee okidoki burger als je in alle rust 68 mensen neermaait. Maar of er sprake is van een psychiatrisch label, dat moet nog maar helemaal blijken. Als het al ooit helemaal duidelijk wordt. Dus misschien kunnen we eens een label verzinnen dat een stuk beter past bij die eerste dagen, weken en maanden na een gruwelijke gebeurtenis als deze. Bijvoorbeeld het label 'een raadsel'. Want dat is het vooralsnog. En dan kun je beter een tijdje je mond houden.

Jacq. Veldman, Zwolle

Lachertje van Europa

Máxima zei ooit: 'Alexander is een beetje dom'. Voor mij is Rutte heel erg dom. Toen vrijdag een journalist hem vroeg of de hulp aan Griekenland niet 159 miljard zou bedragen in plaats van 109 miljard antwoordde hij (op zijn quasinonchalante, maar oh zo arrogante wijze): ik ben 8 uur bij de vergadering geweest en weet waar ik het over heb, u moet nog aan boord komen. Maar ja, al snel bleek dat de journalist degene was die wist waar het over ging en dat onze premier (vanaf nu zeker het lachertje van Europa) degene was die er niets van begrepen had en nog aan boord moest komen.

Ik zeg weer, omdat hij tijdens de crisis een paar jaar geleden (toen nog in de oppositie) tijdens een debat met Bos al liet blijken niets van financiën af te weten iets waar iedereen in de Kamer, ook zijn vriend Maxime, zich rot om moest lachen. Ik vraag me af wat hij gedurende de vergadering van 8 uur gedaan heeft. Hij heeft in ieder geval niet goed opgelet, hij is niet bij de les geweest en heeft waarschijnlijk alleen maar gedacht aan voor hem leuke dingen.

Hopelijk blijft dit kabinet met deze premier niet 4 jaar zitten want dan kunnen wij tegen die tijd, als ze alles afgebroken hebben, geld gaan lenen bij Griekenland!

Johan Groennou, Zoetermeer

Rooie Vrouwen

Pas afgelopen week bereikte mij het goede nieuws dat er sinds mei dit jaar weer een vrouwenbeweging binnen de Partij van de Arbeid is, de Vrouwen in de PvdA (ViP). 'Waarom niet de Rooie Vrouwen?' was mijn eerste reactie. Want zo te spreken als ik ben over deze ontwikkeling, zo teleurgesteld ben ik in de naam. De Rooie Vrouwen voerden van 1975 tot en met 1995 actie om emancipatiezaken op de politieke agenda te krijgen. En met succes: zo kwamen abortus en de pil in het ziekenfonds, traden er meer vrouwen toe tot de arbeidsmarkt en kwamen er meer vrouwen in bestuurlijke en politieke functies. Het is toch vanzelfsprekend om voor de naam te kiezen waaronder dit bewerkstelligd is.

De naam 'Vrouwen in de PvdA' maakt weinig indruk, het is niet meer dan een letterlijke omschrijving. Dan die Rooie Vrouwen, je ziet ze voor je, boze vrouwen met een ideaal. Die boosheid is, volledig onterecht, verdwenen bij veel vrouwen. Ja, er is al veel bereikt op emancipatiegebied, maar de Rooie Vrouwen zouden nog lang niet tevreden zijn. Dat de pil nu zomaar uit het basispakket verdwijnt is één van de ontwikkelingen die laat zien dat de Rooie Vrouwen weer hard nodig zijn. Waar blijven de vrouwen die de straat op gaan, die een kliniek bezetten? Niemand die opkomt voor de behaalde successen van de Rooie Vrouwen, nee, deze worden zonder enig protest teruggedraaid.

Naast het hebben van een sterke vrouwenorganisatie, zou het gebruik van de naam Rooie Vrouwen een mooi eerbetoon zijn aan de oorspronkelijke leden en alles wat zij hebben bereikt. Het is niet voor niets dat het Vrouwencontact in de PvdA zijn naam in 1975 veranderde in de Rooie Vrouwen. Hiermee werd nog sterker gerefereerd aan hun verbondenheid met het socialistische ideaal. In tijden als deze, waar socialisme bijna een vies woord is, moet de PvdA haar rode kant laten zien.

Laura Jak, Hoorn, kleindochter van Pijkel Schröder (voorzitter Rooie Vrouwen 1974-1981)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden