GEACHTE REDACTIE

Eerst moesten de scholen op het platteland verdwijnen. Daarna waren het de politieposten (efficiënter!), weer later de NS-stations (niet meer rendabel!)....

Verdwijnen

Zou iemand uit de regering of parlement eens kunnen uitleggen, welke filosofie hier achter zit. Of is er in het kader van de ontideologisering helemaal geen filosofie en is de leus: ieder die het weet mag het zeggen?

OVERLOON Bert van der Lubbe

Schoffie

Jan Mulder behandelde in zijn column de perikelen rond de mogelijk nieuwe namen van de Nederlandse tv-netten (de Volkskrant, 19 januari). Hij heeft het ook over de nieuwe naam van de 'Belgische tweede zender', Ketnet, en 'dat niemand weet wat deze naam betekent, hoewel de naam volgens de bedenkers een succes is'.

'Ket' of 'ketje' is een Brussels dialectwoord voor kwajongen, belhamel of straatschoffie, en dus niet zo gek gekozen als naam voor een tv-net dat zich op de jeugd richt. Er bestaat zelfs een Suske en Wiske-album met de titel Het Kregelige Ketje waarin Manneken Pis, symbool van Brussel bij uitstek, tot leven komt en allerlei avonturen beleeft in Florida.

WAGENINGEN Marco de Bakker

Referendum

Wat heeft het nu voor zin om, zoals nu het geval in Gorinchem is, een referendum te houden, ditmaal over de komst van 350 asielzoekers in Gorinchem-Oost, wanneer de gemeente al bij voorbaat liet weten mede te werken aan de komst van de asielzoekers?

Dat de bewoners van de overige wijken, anders dan in Gorinchem-Oost het in meerderheid lieten afweten, heeft kennelijk te maken met de voor hen geldende 'ver van ons bed show'.

Wat de discussie in Gorinchem en daar niet alleen duidelijk maakt is dat de asielzoekers steeds minder welkom zijn. Om het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen in stand te houden zal men er toch niet aan kunnen ontkomen het asielbeleid aan te scherpen.

ZEVENBERGEN P.J. Ego

Bedenkelijk

Het bericht dat het Europese parlement het niet heeft aangedurfd om de beide commissarissen Cresson en Marin naar huis te sturen (de Volkskrant, 14 januari) behoeft eigenlijk nauwelijks nog verwondering te wekken. Sedert jaren wordt de Europese belastingbetaler geconfronteerd met allerlei dubieuze praktijken van Europarlementariers zelf: variërend van vriendjespolitiek, nepotisme fraude met declaraties tot misbruik van pensioenregelingen.

Hoe kan een parlement met zo'n bedenkelijke staat van dienst ooit de machtige Europese Commissie op een geloofwaardige wijze controleren?

ZWOLLE Koos Nuninga

WAO

De aanval van Blankert op de toch al benadeelde en van de maatschappij geïsoleerde WAO'ers, blijkt voor de VVD een schot voor open doel. Het wachten is op de zoveelste trap na, die deze reeds door ziekte getroffen mensen als extra straf 'mogen' ontvangen.

Het berust ofwel op het waanidee dat het een groep aanstellers betreft, die door medici worden gedekt, terwijl de keuring alleen maar strenger is geworden. Of dit soort 'hoog & droog' geplaatste lieden beseft ook wel dat mensen niet voor niets arbeidsongeschikt zijn, maar denken op een dermate asociaal niveau, dat er volgens hun 'normen' over lijken gegaan mag worden. Zodat bijvoorbeeld de MS-patiënt voor de zoveelste keer moet bewijzen dat hij niet te lui is om uit zijn rolstoel te komen; dat de gemiddelde reuma-patiënt weer moet laten zien dat hij of zij de kromme handen echt niet kan laten wapperen of dat hartpatiënten, al dan niet met behulp van extra pacemakers, het risico van een zoveelste hartaanval maar voor lief moeten nemen.

Welk soort mensen kunnen het over hun gezonde hart verkrijgen om deze zieke mensen, die niet voor die vreselijke toestand waarin ze verkeren hebben gekozen, weer het (financiële) vuur aan de schenen te leggen? Welnu, daar moet je blijkbaar Blankert voor heten of lid van de VVD voor zijn.

ARNHEM J. Verniers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden