Geachte redactie

Ik heb een Seat Alhambra automaat, volgens mij ook een soort SUV (U-pagina, 8 september). Ik ben gehandicapt. Mijn linkerbeen is tot boven de knie geamputeerd....

hulpverlener bij stichting Altra

SUV is perfect
Deze wagen is voor mij uitermate geschikt vanwege lage, vlakke laadvloer, voldoende beenruimte voor mijn prothese, voldoende ruimte voor rolstoel, mijn reserveprothese, extra bagage en zelfs mijn scootmobiel kan er in. Door de hoogte is het zicht beneden slecht, maar dat is te ondervangen door sensoren.

SUV is perfect
F. W. van der Heiden, Hellevoetsluis

Jongleren
Anders dan de Onderwijsraad zou ik – in het kader van de zesjescultuur in het voortgezet onderwijs – het volgende aan minister Plasterk (Voorpagina, 7 september) adviseren over de zak- en of slaagregeling: Sta maximaal één vijf toe. Ontkoppel daarbij het resultaat van het schoolexamen en het centraal examen en pas op een ieder de eerste regel toe. Schaf de compensatieregeling af, waarbij een onvoldoende voor een vak kan worden gecompenseerd door een voldoende van eenander vak. Verzwaar de overgangsnormen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Jongleren
Het resultaat zal zijn dat de calculerende leerling het nu wel uit het hoofd zal laten langs de rand van het toelaatbare te jongleren.

Jongleren
B. Laroo, Muiden

Verantwoordelijkheid
Hulpverleners voelen zich niet verantwoordelijk voor het lot van een kind, zegt de heer Gruppen, oud-directeur van Altra, een van de grootste jeugdzorginstellingen in Amsterdam (Binnenland, 7 september). Hij brengt zijn eigen gedachten en gevoelens naar voren uit de tijd dat hij directeur was: opluchting omdat een omgekomen kind niet met zijn instelling in verband kon worden gebracht. Dat zegt iets over hoe directies van grote instellingen denken.

Verantwoordelijkheid
Maar dat zegt niets over hulpverleners. Ik herken mij absoluut niet in dit voorbeeld. Directies staan al snel klaar om een hulpverlener als te betrokken en onprofessioneel te betitelen als deze zich in het belang van kinderen verzet tegen gangbare praktijken of voorschriften. In het interview levert Gruppen zelf het overtuigende bewijs van zijn eigen onverantwoordelijkheid. Pas nu hij weg is als directeur heeft hij openlijke kritiek op (het bestaan van ) bureau Jeugdzorg en op de bureaucratie.

Verantwoordelijkheid
Ineke Reekers, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden