GEACHTE REDACTIE

Met verbijstering heb ik kennisgenomen van het artikeltje 'Bij Stork blijven de radio's voorlopig allemaal spelen' (de Volkskrant, 1 mei)....

Radio

HEERLEN W.C. Schuitman

Lawaai

Het kan nog 'gezellig' worden in de arrondissementsrechtbank van Zutphen. Immers, alle gedaagden die onder stress staan, zullen graag een 'rustig muziekje' horen. Het publiek bij de zitting is misschien ook wel in voor een deuntje. Zou de rechter die deze zaak heeft geleid, dan nog zoveel vreugde in zijn werk houden?

Als burger die vaak overlast heeft van overbodig lawaai, bekruipen me de kriebels om bij een volgende zitting mijn stereoblaster mee te nemen en de rechter te laten aftasten of er een meerderheid in de zaal voor te vinden is. En zo ja, de rechter gedurende slechts één proefweek zijn werk te laten doen onder deze pestherrie. Kijken, of er dan weer een vonnis wordt geveld, waarin één persoon het aflegt tegen een dwingende meerderheid.

VEGHEL Ben van Damme

Dominee

Volgens Jan Blokker was zijn oom een dominee 'die met tien preken zijn ambt tot ieders tevredenheid heeft vervuld' (de Volkskrant, 2 mei). Deze uitspraak betreft mijn vader. Maar wat Blokker schrijft berust óf op een misverstand óf op fantasie. Ds. Blokker heeft in veertig jaren dienst aan de Remonstrantse broederschap zich wekelijks zorgvuldig op iedere preek voorbereid.

UTRECHT P.N. Elffers-Blokker

Krijgsmacht

Er wordt vaak gezegd dat de dienstplicht afgeschaft is (Forum, 27 april). Maar de dienstplicht als wet bestaat nog steeds. Het is de opkomstplicht die is afgeschaft.

Van Baar schrijft dat de gevechtstraditie ontbreekt binnen de krijgsmacht. Maar er zijn tal van oorlogen waaraan het leger en de marine hebben deelgenomen, zoals de Tachtigjarige Oorlog, Engels-Nederlandse Oorlogen, de Slag bij Waterloo en in deze eeuw de politionele acties en de Korea-oorlog. De Republiek was tijdens de Gouden Eeuw een wereldmacht en daarbij speelden marine en leger een belangrijke rol.

Ik vind het denigrerend om te zeggen dat de krijgsmacht meer aan padvinders heeft dan aan ijzervreters. Nederlandse militairen worden naar allerlei crisisgebieden uitgezonden. Ze moeten onder zware omstandigheden hun werk doen en kogels vliegen om hun oren.

DORDRECHT F. Alibaks

Aardappel

McCain Foods opende in Lelystad de grootste friteslijn ter wereld (de Volkskrant, 28 april). Juist dit soort grootschalige voedselverwerkende bedrijven bedreigen door hun productiewijze de variatie aan rassen en gewassen in de landbouw. Op maar liefst 38 procent van alle akkers in Nederland groeien aardappelen, waarvan het overgrote deel naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Die friteslijn levert een spectaculaire foto op, maar heeft ook grote gevolgen voor boer en consument. De aardappelteler staat onder contract, waardoor hij zelf niet meer kan bepalen wat hij verbouwt. Juist aardappelen als bintjes, die veel bestrijdingsmiddelen behoeven, zijn bij de industrie populair. De consument levert door bewerkte aardappelproducten te kopen, hieraan ongewild een bijdrage. Voor meer biodiversiteit in de landbouw kun je beter kiezen voor aardappelrassen die op biologische wijze geteeld zijn.

AMSTERDAM Joris Wijnhoven

Winnaars

In de rubriek Persoonlijk stonden de winnaars van het Prinses Christina Concours te Den Haag, de pianisten Maureen Wong en Christiaan Kuyvenhoven (de Volkskrant, 6 mei). Maar er waren nog twee eerste-prijswinnaars. Het concours is namelijk opgedeeld in twee leeftijdscategorieën, die tot en met 14 jaar en de leeftijdscategorie vanaf 15 jaar. Daar waren ook twee eerste-prijswinnaars, namelijk Christopher Bouwman (hobo) en Saskia Lankhoorn (piano).

ALMERE Irene Lankhoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden