GEACHTE REDACTIE

Als projectleider van het Utrechtse Blinden Oriëntatie Systeem (de proef met gesproken informatie voor blinden en slechtzienden die NS Railinfrabeheer op Utrecht CS houdt) reageer ik op de ingezonden brief van Martin Meijer uit Delft (de Volkskrant, 20 juni)....

Blinden

De heer Meijer denkt dat de proef op Utrecht CS met Blinden Oriëntatie Systeem zal mislukken omdat 'de blinden en slechtzienden de zenders die in de stationshal hangen niet kunnen waarnemen en dus maar wat moeten proberen'. Wij kunnen de heer Meijer geruststellen. De blinden en slechtzienden weten waar de zenders hangen.

De basis voor het Blinden Oriëntatie Systeem is de geleidelijn van ribbeltegels die in de Utrechtse stationshal ligt. De zenders hangen op de T-splitsingen van de geleidelijn aan de kant waar geen geleidelijn naartoe loopt.

De blinde of slechtziende voelt met de voeten en de blindegeleidestok aan de markeringstegel dat hij bij een T-splitsing is gekomen en weet dat hij daar informatie over de lokatie kan krijgen.

Vervolgens richt hij de ontvanger op de zender die altijd in de zogenaamde blinde hoek van de geleidelijn hangt en dan krijgt hij de gesproken informatie. Dit wordt de visueel gehandicapten verteld als ze de ontvanger overhandigd krijgen met een toelichting op het systeem.

UTRECHTJan van Soeren

Engelsen

Na negen jaar in Nederland gewoond te hebben, zou ik beter moeten weten. Toch erger ik me er nog steeds aan dat de zogenaamde kwaliteitspers en Nederlanders in het algemeen niet het onderscheid kennen tussen Schots, Engels, Welsh, Noord-Iers of Brits.

Het hele jaar door wordt er gesproken over de 'Engelse regering' of 'Glasgow, stad in het Noorden van Engeland'. Heel Groot-Brittannië wordt op een hoop gegooid onder het etiket Engels.

Maar komt het wangedrag van Engelse hooligans aan bod, dan zijn de Engelsen in een keer Britten!

Dat bijvoorbeeld Schotten in Bordeaux of in Parijs op deze manier ten onrechte het wangedrag van de Engelse hooligans toegerekend kunnen krijgen wordt totaal genegeerd.

Kosovo, de Gazastrook, Eritrea, geen probleem, maar hoe het zit bij een van jullie naaste buren, dat lukt niet echt hè? Iedereen weet (op Nederland na dan) dat de correcte benaming voor de natie Groot-Brittannië is. Engeland is wat sport betreft meestal gescheiden van Groot-Brittannië, dat is toch niet zo moeilijk, of wel?

NIJMEGEN

Stephen McLaughlin

Fred

Naar aanleiding van het door Hans Wijers aangekondigde vertrek uit de politiek liet u een aantal lieden hierover hun mening geven (de Volkskrant, 23 juni). Karin Spaink beweert ooit een goede kans te hebben gemaakt namens de PSP het politieke toneel te mogen betreden. Zij zou als nummer vijf op een verkiezingslijst hebben gestaan.

Ikzelf ben ook een aantal jaren lid geweest van de PSP - afdeling Wormer. Van de kandidaat Karin Spaink heb ik in die tijd nooit iets mogen vernemen. Dat zal met onoplettendheid van mij te maken hebben gehad.

Als zij echter zo hoog in de partij-hiërarchie stond mag toch op zijn minst worden verondersteld, dat zij namen van mede-kandidaten goed vermeldt. De later verguisde leider van de PSP is naar mijn weten nooit aangeroepen met de naam 'Herman'. Van voren heette hij echt 'Fred'. Ik vind dit erg onnauwkeurig van mevrouw Spaink.

WORMERFrank C. Zegers

Wijers

Eindelijk een man die inziet dat hij zijn gezin geen plezier doet door dag en nacht te werken en dan is het wéér niet goed. Het lijkt me sterk dat er in Nederland niemand anders te vinden is met uitstraling, wat IQ en een flinke dosis EQ. Prima besluit, meneer Wijers, u heeft werkelijk een voorbeeldfunctie.

LEIDENGuusje Weeland

Paspoort

Naast de enorme verhoging van de prijs van het paspoort kan je bovendien na vijf jaar het paspoort niet meer verlengen, dus de burger wordt twee keer gepakt.

In Duitsland kost het paspoort niet eens 30 DM; het identiteitsbewijs nauwelijks 10 DM. Dus Nederland beschouwt het paspoort als een melkkoe.

DEVENTERJ. Broekman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden