GEACHTE REDACTIE

'Oorlogsslachtoffers slecht opgevangen' (de Volkskrant, 8 december) staat boven een stuk over de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang die nagaat hoe na de bevrijding is gereageerd op repatrianten, bevrijde gevangenen en onderduikers....

Zeeman

De zeeman werd al in in september 1939 getroffen door de Duitse oorlogsmachine. Toen ons land in mei '40 bij de oorlog betrokken raakte, waren velen al dood. Ruim zeventienduizend zeelieden deden wat de regering hun middels vaarplicht oplegde: varen.

'WO II is te land gewonnen, maar daarvoor moest ze eerst ter zee worden gewonnen en dat was een ongehoord belangrijke maar hachelijke worsteling', stelt dr. L. de Jong. De koopvaardij heeft de grootste Nederlandse bijdrage geleverd aan de geallieerde overwinning, groter dan die van leger, marine, luchtmacht en verzet bij elkaar, concludeert K.W.L. Bezemer in Geschiedenis van de Nederlandse Koopvaardij in WO II. Niet dat de zeeman daar zelf iets van heeft gemerkt.

Ruim 3600 overleefden het niet eens. Wie, getekend door de ellende op zee, wél terugkwam, liep op tegen onverschilligheid en slecht personeelsbeleid en op latere leeftijd nog eens tegen karige pensioenvoorzieningen. Anno 1998 vechten oud-zeelieden nog steeds voor een buitengewoon pensioen. Pas sinds 1995 wordt bij de dodenherdenkingen sporadisch aandacht aan hun inzet geschonken. Maar of de zeeman in beeld is bij de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang betwijfel ik in hoge mate.

Wordt hij dan opnieuw vergeten?

HARLINGEN

Johan van der Wal

Annemarie

Lieve Annemarie,

'brennen' is Duits (Dag in Dag uit, 4 december)

'oe' is Finkers'

ik woon in Middelstum

de ordeschepper in het oeuvre van Mozart was de heer Köchel, met twee stipjes of streepjes dus (Num. Lock: alt + 148)

'Verzeichnis' is onzijdig

wij zeggen 'Köchels register'

zij zeggen 'Köchel Verzeichnis'

Maar verder was het allemaal goed hoor meid.

MIDDELSTUM Jan Klompsma

Cadeau

Door het interview van Jan Hoedeman met De Milliano (Vervolg, 5 december) heb ik een prettige sinterklaasavond beleefd. Het was het mooiste cadeau van Sint.

Nu begrijp ik een beetje meer hoe het in de politiek gaat. Persoonlijk vind ik het jammer dat het met Jacques de Milliano zo snel bij de CDA afgelopen was. Mijn hoop was dat De Milliano een grote carrière zou maken en ooit De Hoop Scheffer zou opvolgen. Helaas is het anders verlopen.

Toch treur ik niet en bij mij heeft De Milliano gewonnen. Hij heeft zijn eer en geloofwaardigheid bewaard.

WAGENINGEN

Katya Bosman

Gelul

Als langdurig uitkeringsgerechtigde zou ik graag nog één keer de dames en heren van PvdA, CDA, GroenLinks, FNV en CNV een beroemd gezegde van wijlen socialist Jan Schaefer in de oren willen toeteren.

'In gelul kan je niet wonen'.

'Begrijp dat nu eindelijk eens een keer.'

Of willen ze het soms niet begrijpen?

Laten ze dat dan ook eerlijk zeggen.

ZWOLLEL. Lots

Solidariteit

Kijk. Dat is nou echt socialisme wat de PvdA uitdraagt. Niks geen geneuzel van armoede-bestrijding zoals de oppositie wil. Nee, solidariteit met de waarlijk minst draagkrachtigen: Schiphol, Betuwelijn. . .

CASTRICUM Frank van Gerwen

Actie

Er zijn 99 miljoen kippen, miljoenen varkens, koeien, menden, kalkoenen, konijnen, struisvogels. En daarbij de miljoenen pelsdieren. We zien ze niet want ze zijn keurig 'opgeborgen'. We willen hun ellende ook eigenlijk liever niet zien. Wat niet weet dat niet deert, toch! Daarom steun ik van harte de varkens-actie van Youp van 't Hek.

AMSTERDAM

Janine van Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden