GEACHTE REDACTIE

Kersttoespraak

Koningin Beatrix heeft een mooie kersttoespraak gehouden. Zij wijst op het grote belang van een duurzame ontwikkeling en het bewust omgaan met al wat de natuur ons geeft.


Haar woorden zouden nog meer kracht krijgen als ze er daden aan zou toevoegen. Elke verandering vraagt immers een eerste stap. Ik zou graag zien dat koningin Beatrix een jaar lang geen nieuwe kleren zou kopen. Ze heeft immers nog genoeg voorraad.


Het uitgespaarde geld zou prima voor de bescherming van de natuur ingezet kunnen worden en daarmee een klein tegenwicht kunnen vormen tegen het natuurbeleid van Henk Bleker.


Als ze dat doet, worden koninklijke woorden ook koninklijke daden. Een koningin die op een dergelijke wijze invulling geeft aan haar voorbeeldfunctie, kan een warm welkom tegemoet zien bij haar bezoek aan Rhenen en Veenendaal op 30 april 2012 . Ook in haar 'oude kloffie'.


Veenendaal


Rawagede

Het dorpshoofd Mamat van Rawagede heeft zeer juist gehandeld door de schadevergoeding, weliswaar gedwongen, over meer dorpelingen te verdelen om sociale ontwrichting binnen de gemeenschap te voorkomen (Ten eerste, 24 december).


Wij hebben nog steeds niet geleerd dat in andere culturen niet altijd onze 'normen' gelden.


Alhoewel, informeer eens hoe het een Nederlandse familie vergaan is waarbinnen een grote geldprijs is gevallen. Dan staan de familieleden ook met de hand op.


Hilvarenbeek


Hesjesdragers

Als redelijk oppassend burger ben ik een beetje in de war geraakt van het nieuws waar mijn krant gisteren mee opende: relschoppers tijdens de jaarwisseling zullen zwaarder worden gestraft (Voorpagina, 27 december).


Een van de 'dat zal ze leren'-maatregelen die het Openbaar Ministerie aankondigt, is dat gestraften bij het verrichten van de opgelegde opruimingswerkzaamheden 'zo zichtbaar mogelijk' zullen zijn. Het schandpaaleffect dus.


Ik dacht meteen aan het nobele idee van de reclassering om mensen met een taakstraf te voorzien van hesjes die verkondigen dat de drager werkt voor de samenleving. Kennelijk doel: het kweken van begrip en waardering bij die samenleving.


Maar wat word ik nu geacht te voelen wanneer ik hesjesdragers zie? Daar heb je zo'n stuk tuig? Of juist: alle lof, en spoedig herstel gewenst?


Als reclassering en OM zich nu eens op korte termijn samen buigen over een opschrift waarmee we allemaal uit de voeten kunnen? Misschien iets in de trant van 'Ik ben stout geweest, maar het komt goed, hoor!'


Heerenveen


Provincieverbod

De Eindhovense verkrachter Andy S. mag, als hij volgend jaar vrijkomt, niet in de provincie Brabant komen (Binnenland, 24 december). Een opmerkelijke uitspraak van de rechter: op deze manier kun je in één keer het cellentekort opheffen.


Ongewenste Nederlanders kun je gewoon de toegang tot een provincie verbieden, en dat dan twaalf keer. Stukken goedkoper dan detentie, en het valt ook veel minder op in de media.


Hilversum


Atheïst

Arjan Markus beweert in 'Alleen hoop op God kan atheïst troosten' (O&D, 24 december) dat je een bepaalde troost en houvast in het leven mist als je niet in God gelooft. Hopen dat God bestaat is zelfs voor een atheïst een veelbelovende weg om troost in het leven te vinden.


Ik geloof niet in God. Arjan Markus hoeft echter geen medelijden met me te hebben. Ik ben onderdeel van de menselijke samenleving, daar put ik voldoende kracht en troost uit. En soms woede als mensen - uit naam van God - andere mensen kwaad doen. Ik heb God niet nodig om gelukkig te zijn.


Amsterdam


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden