GEACHTE REDACTIE

'Een grote persoonlijke tragedie' lees ik over een plagiërende professor. Denk maar niet dat men dat zegt als u gepakt wordt bij het fietsenjatten....

Citeren

Rechtmatig citeren is het overnemen van kleine stukjes van anderen, ter ondersteuning van een eigen (zelfgemaakt) betoog. Een bladzij citeren is al veel, vijfendertig ondenkbaar.

De enige troost voor deze professor is dat hij misschien de meest roekeloze plagiator is, maar zeker niet de enige. Ook in mijn eigen (juridische) vakgebied kom je soms 'opvallend herkenbare' teksten tegen, terwijl echt originele gedachten dun gezaaid zijn.

De grens tussen 'alleen maar' gebrek aan originaliteit en 'echt' plagiaat is moeilijk aan te geven. Van het één komt nogal eens het ander.

Ik vraag me af of de tomeloze publicatiedwang in de academische wereld niet mede schuldig is aan deze verschijnselen. Misschien is het tijd voor herbezinning onder het motto: origineel publiceren of niets publiceren.

UTRECHTE. Kovácsèk

Ontslagbrief

Zou Diekstra zijn ontslagbrief zelf geschreven hebben?

NIJMEGEN Loet Birker

Kerst

Sint is nauwelijks door de achterdeur verdwenen of een kerstlawine wordt op ons losgelaten. Ik ben niet aangesloten bij een religieuze groepering, desalniettemin beschouw ik mezelf als een religie belevend, gelovend iemand.

Kerst is voor mij van kinds af aan iets speciaals. Doordat de uiterlijke vorm hiervan (bomen, lichtjes, kerstmarkten, kerstmarktreclames, 'Jingle-Bells' en aanverwante tot pulp verworden songs) mij op een onontkoombare, agressieve manier wordt opgedrongen lang voordat het kerst is, voel ik mij innerlijk verkracht in de beleving ervan.

Ik heb mij af en toe zo moeten afsluiten dat er voor mij géén bál meer aan kerst is. Iets waarvan vrede, waardigheid, kan uitgaan, is verworden tot iets hols, agressiefs.

Advent is een tijd van donkerte, stilte, verwachting, een tijd van toeleven naar. Hoe kan men dit nog beleven als de kerstsignalen je overal toeschreeuwen?

ROOSENDAALJ. Raats

Kleuters

Zo onvoorspelbaar als het leven zelf heet het rapport waarin prof. Kohnstamm na internationaal onderzoek vaststelt dat het zinloos is om kleuters te testen en op grond van de toetsresultaten een voorspelling te doen over te verwachten leermoeilijkheden van kinderen in het basisonderwijs. Een prachtige titel en een opzienbarende uitkomst! Je vraagt je af wat meer moeite heeft gekost: het onderzoek of het verzinnen van de titel?

Waarom moet er telkens weer een hooggeleerde commissie ingesteld worden om een volgende open deur in te trappen? Staatssecretaris Netelenbos laat nu onderzoeken of het zin heeft om de begaafdheid van basisschoolleerlingetjes vast te stellen aan de hand van hun postcode. Heeft ze voor dat onderzoek ook een professor nodig, of mag ik dat doen?

Die onderzoeken acht Netelenbos nodig, omdat ze het huidige geldverdelingssysteem beledigend vindt. Daarin wordt van allochtonen en laagopgeleiden gemakshalve aangenomen dat hun kinderen in de achterstandscategorie vallen. En dat mag je niet zomaar aannemen, natuurlijk. Andere systemen vallen af, omdat basisscholen daarmee volgens Netelenbos meteen aan het frauderen slaan. Wie beledigt hier eigenlijk?

DALENRoel van Os

Wangedrag

Er is een gevaar dat de inflatie in Nederland zal stijgen door budgettair wangedrag van bijvoorbeeld landen als Spanje en Italië (de Volkskrant, 7 december). De vakbonden staan dan garant dat een compensatie wordt toegepast voor de werkenden. Maar hoe zit het met de niet-werkenden met niet-waardevast pensioen en/of lijfrenten?

Zij zullen een duidelijk nadeel ondervinden wat hun koopkracht betreft. Waar blijven de politici, die zich inzetten voor de 65-plussers? Tot nu toe is er stilte!

LOOJ.W. Hoeffnagel

Summertime

Dat moet wel een nare smaak geven, Summertime in I Got Lyrics (de Volkskrant, 9 december). De tekst van Summertime uit Porgy and Bess is niet van Ira Gershwin, maar van DuBose Heyward. Deze auteur van de roman en het toneelstuk Porgy werd benaderd om teksten voor de opera te schrijven. Pas toen de samenwerking met Heyward stokte, werd George Gershwins vaste tekstschrijver Ira ingeschakeld. Zodoende staan alle composities uit Porgy and Bess op naam van George & Ira Gershwin en DuBose Heyward.

Ira Gershwin schreef overigens wel een ander liedje met de titel Summertime, in 1922.

ROTTERDAM Jimmy Tigges

Paul Groenendijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden