GEACHTE REDACTIE

Uit het levenslied van de dichter Jan Kal, vrolijk opgetekend door Ben Haveman (Vervolg, 1 november) rijst het beeld van een sneu man, maatschappelijk en in de liefde mislukt, belazerd door uitgevers, genegeerd en uitgekotst, financieel aan de grond....

Subsidie

Het geval wil dat Kal van 1977 tot 1990 financieel is gesteund door het Fonds met werkbeurzen. Voor zijn bundels Fietsen op de Mont Ventoux en Praktijk hervat uit de jaren zeventig ontving hij aanvullende subsidies. Zelfs in tijden dat de grootse plannen van de dichter keer op keer tot niets leidden, bleef het Fonds hem steunen. Tot 1991, toen werd de subsidie stopgezet. Toen in 1995 zijn derde bundel bij De Arbeiderspers verscheen, was er op literaire gronden reden hem weer voorzichtig subsidie toe te kennen.

De laatste drie jaar heeft Kal iets minder dan een halve ton subsidie toegezegd gekregen, maar wij krijgen de indruk dat Kal zelfs de administratieve rompslomp die een subsidietoekenning met zich meebrengt niet meer aankan, want er staat vanaf 1 mei van dit jaar een bedrag van 14.400 gulden op hem te wachten.

Tot slot, in zijn ijver om het Fonds van alles de schuld te geven, vergist Kal, de uitgever of de journalist zich. Voor het prijsverschil van vijftig gulden voor de Kalbijbel wordt op voorhand het Fonds verantwoordelijk gesteld. Het Nederlands Literair Produktiefonds behandelt de subsidie-aanvragen van uitgevers, niet het Fonds voor de Letteren.

AMSTERDAM

S. Dornseiffer

dir. Fonds voor de Letteren

Politiek

De reacties van Wouter van Dieren en van reizigers op de verzelfstandiging van NS en het daarop gerichtte beleid (Forum en U-pagina, 8 november), deel ik als NS-medewerker in grote mate. Evenals een groot aantal van mijn collega's trouwens. Ook wij zien de toekomst, en met name de concurrentie, met enige zorg tegemoet. En dan denken we niet alleen aan onze prima cao, maar ook zeker aan de reiziger.

Wat ik toch nog eens duidelijk wil maken: het is niet de NS die deze keuze heeft gemaakt, maar de politiek! Wat Den Besten en wij doen is proberen zo goed mogelijk de opdracht uit te voeren die minister Jorritsma ons heeft opgelegd. En zijn 'wij' het daarmee niet eens, dan kunnen we over een half jaar, tijdens de verkiezingen, onze keuze heroverwegen.

MAARSSEN Cees de Bruijn

Oud

Meer dan gelijk heeft Ben Driessen dat er absoluut onvoldoende banen te vergeven zijn voor mensen met een uitkering die aan de slag willen (U-pagina, 8 november). Hij slaat de spijker op z'n kop als hij vaststelt dat er geen werk voor hem is omdat hij te oud is voor de arbeidsmarkt.

Wat werkgevers willen is een 25-jarige met twintig jaar ervaring en die ook nog eens vier talen spreekt. Kijk naar de advertenties waarin personeel wordt gevraagd: een topbaan, smakken ervaring vereist, leeftijd tot 35 jaar. Met de verkiezingen in het vooruitzicht lijkt het goed de VVD een fors lesje te leren.

ALMERE-BUITENPieter Bak

Han Hollander

Paul Onkenhout schrijft dat er niet één Nederlande encyclopedie is, die melding maakt van het bestaan van Han Hollander (de Volkskrant, 8 november). Maar in het Biografisch Woordenboek van Nederland (Amsterdam, 1985. Deel 2, pp. 237-238) wordt door J.J. van Herpen ruimschoots aandacht geschonken aan 'de pionier van het gesproken voetbalverslag'. Als plaats en datum van overlijden van Han Hollander worden in het BWN genoemd: Sobibor (Polen) 9-7-1943.

ZWOLLEWim Coster

Gemis

Al minstens dertig jaar las ik de Volkskrant. Maar ja, alles wordt duurder en ik moest (weer) ergens op bezuinigen. Ditmaal werd het de Volkskrant. Met bloedend hart. 'Mijn' krant, maar 395,50 gulden per jaar is niet niks. Zonder krant is helemaal niks en alsof ze het roken belde eerst Het Parool en toen het Nieuws van de Dag voor proefabonnementen. Wat een ellende! Om een korte dwaling goed te maken wil ik de Volkskrant weer ontvangen, want ik mis hem (iedere dag!).

AMSTERDAM Hanna Boersveldt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden