Geachte redactie

Winsten

Het argument dat gezonde jongeren afhaken om zorg te beperken of uit de verzekering te halen is een flauwekul-argument; de verzekering die juist was bedoeld om aanvullende zorg mogelijk te maken voor de mensen die het nodig hebben (Commentaar, 12 november). Het solidariteitsbeginsel wordt ondergraven door premiedifferentiatie.

Maar google even en je vindt talloze artikelen over de gigantische winsten die de zorgverzekeraars in 2012 maakten: circa 1,4 miljard. En dat voor organisaties zonder winstoogmerk. In een artikel van 13 april in de Volkskrant : 'CZ maakt volgens zijn jaarverslag 363 miljoen euro winst op de basisverzekering en 41 miljoen op de aanvullende verzekeringen. Met beleggingen verdiende de instelling nog eens 114 miljoen euro. Het eigen vermogen groeide aan tot 2 miljard euro.'

Waarom moeten zorgverzekeraars zo'n enorm eigen vermogen hebben en zulke gigantische winsten maken? Waar gaan die winsten naar toe? Weer een nieuw kantoor, een nog betere bestuurder die toch echt boven de balkenende-norm moet verdienen?

Waarom wordt die winst niet aangewend ten bate van de zwakkeren in de samenleving, in plaats van die nog eens extra te treffen naast hun al lichamelijke problemen?

De maatregelen die zorgverzekeraars nu nemen, gaan ook ten koste van fysiotherapeuten, homeopaten, apothekers, acupuncturisten en al die andere therapeuten die niet weten of en hoe ze volgend jaar nog vergoed worden, met alle gevolgen van dien. Wie het snapt, mag het me uitleggen.

Ellij Rooijakkers, Tilburg

Juliana

Ik kan C. Witte Scholten geruststellen. Vanzelfsprekend heb ik voor mijn onderzoek naar Juliana's oorlogsjaren gebruik gemaakt van Rien Marsmans boekje Haar werk ging door. In mijn lezing noemde ik überhaupt geen bronnen, maar zei ik: 'Aangespoord door Wilhelmina heb ik op basis van uiteenlopende bronnen van kort na de oorlog een reconstructie gemaakt van Juliana's activiteiten buitenshuis.' Haar werk ging door hoort daarbij.

Zie voor verder informatie over Rien Marsmans boekje mijn Juliana's vergeten oorlog, te verschijnen maart 2014.

Jolande Withuis, Zutphen

Citotoets

Hartelijk dank Aleid Truijens voor de column over de Citotoets (O&D, 11 november). Afschaffing van deze toets doet een groep kinderen ernstig te kort.

Dertig jaar geleden deed mijn oudste zoon mee aan een van de eerste Citotoetsen. Hij was een onopvallend kind op de basisschool. Hij haalde weinig hoge cijfers en zijn rapporten konden er net mee door.

Hij vond school maar niks en deed niet erg z'n best. Hij speelde liever met zijn vriendjes buiten.

De leerkracht uit de (toen nog) zesde klas dacht dat hij geschikt was om naar de lagere landbouwschool te gaan. Tot hij de Citotoets mocht doen.

Hij haalde 547 punten en mocht plotseling naar elke middelbare school waar hij maar naar toe wilde. Op z'n sloffen haalde hij het vwo.

De talen liet hij zo snel mogelijk vallen, hij slaagde met hoge cijfers voor wiskunde. Tenslotte studeerde hij af aan de TU Delft. Inmiddels heeft hij een goede baan in de ict.

Ik moet er niet aan denken als hij naar het toenmalige vmbo gestuurd was. De Citotoets heeft hem een echte kans in het leven gegeven. Gaat het basisschool-onderwijspersoneel in de toekomst weer bepalen naar welke middelbare scholen kinderen gaan, als de Citotoets wordt afgeschaft?

56 jaar geleden was er geen Citotoets, ik kwam uit een arbeidersgezin en werd naar de huishoudschool gestuurd. Toen ik al ver in de 30 was haalde ik een hbo-diploma (sociale academie). Gaan we terug naar deze tijden?

S. de Vries, Oosterbeek

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden