GEACHTE REDACTIE

In de Volkskrant van 21 januari gaat Jacques de Milliano van Artsen Zonder Grenzen in op de kritiek die redacteur Wim Bossema op 6 januari uitte op particuliere humanitaire hulporganisaties....

Hulporganisaties

Volgens Bossema deugen zij niet als het nieuwe geweten van de wereld in situaties zoals in Ruanda. Ze hebben de capaciteit hier niet voor en hun werk is te vrijblijvend. Volgens De Milliano hebben organisaties als de zijne geen keuze en moeten zij wel standpunten innemen.

Beide schrijvers beperken het aantal actoren in de noodgebieden tot twee of drie. De Milliano noemt vooral de hulporganisaties en de VN-instellingen. Bossema voegt er Afrikaanse regeringen en rebellenbewegingen aan toe.

Helaas zien zij een hele sector over het hooofd: de plaatselijk particuliere organisaties. Eind vorig jaar kwam een onderzoeksmissie van Belgische hulporganisaties terug uit Ruanda met de onthutsende conclusie dat de grote hulporganisaties geen enkel oog hebben voor het plaatselijk initiatief.

Niet één van die grote clubs had de vluchtelingen gevraagd waarom ze waren gevlucht en waarom ze nog niet terugkeerden. Terwijl hun terugkeerprogramma's in de praktijk nauwelijks werken en veel vluchtelingen zich tegen de buitenlandse organisaties beginnen te keren.

Ook tijdens de grote Ruanda-actie van afgelopen zomer kwamen de plaatselijke hulporganisaties nauwelijks aan het woord. Logisch dat hulp dan niet goed wordt besteed.

Organisaties als Artsen zonder Grenzen hebben geen sluitend model om de plaatselijke bevolking en organisaties in noodsituaties effectief in te schakelen. Maar na zoveel decennia is het toch overduidelijk dat zonder hun betrokkenheid hulp weinig kans maakt.

In de discussie over de rol van particuliere hulporganisaties hoort hun relatie met de mensen voor wie hun hulp is bedoeld centraal te staan.

UTRECHT Jos van Beurden

Koed moorken

Amsterdam, zaterdagmiddag: John Brit stapt de slager in. Hij maakt zich klaar om - in zijn beste Nederlands - een pondje gehakt te vragen. 'Koed moorken, mak ik . . .' begint hij. 'Yes can I help you?' onderbreekt de slager meteen.

De Nederlanders mogen zich in een goede reputatie verheugen als talenkenners. Volgens een recent bericht van het Bureau van de Statistiek van de Europese Unie leert 96 procent van de Nederlanders gemiddeld 2,2 vreemde talen: nummer één van Europa. Maar omdat ze vaak staan te trappelen om hun welsprekendheid te tonen, heeft de arme buitenlander nooit de kans om zijn Nederlands te verbeteren.

Waarom niet even geduld hebben als u in de toekomst een buitenlander bij de slager hoort die een beetje stottert of naar zijn woorden zoekt? Als hij hulp nodig heeft, kan hij daar altijd naar vragen. Maar laat deze keuze aan de buitenlander zelf over.

AMSTERDAM Guy Spriggs

Laptop

In de Volkskrant van 21 januari lees ik de kop: 'Beter een laptop dan een uitkering.' Na het artikel tweemaal te hebben gelezen is mij nog steeds niet duidelijk wat 'laptop' betekent. In Van Dale was het woord niet te vinden, in een Engels woordenboek evenmin.

Het komt regelmatig voor dat in een artikel woorden niet verklaard worden en ook niet in woordenboeken te vinden zijn. Dat maakt de krant minder aantrekkelijk, want minder leesbaar voor het volk. En daar is de Volkskrant toch voor bedoeld?

MONNICKENDAM

W.M.J. Olsthoorn-van Rest

Relatie

We hebben Duitsland in 1974 en 1994 de Wereldtitel Voetbal voor landenteams cadeau gegeven. Wat is er dan niet goed aan de relatie tussen die twee landen?

HORST Nico Cordewener

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden