Geachte redactie

Het politiek charisma was, tijdens het debat afgelopen woensdag over de kabinetsformatie, even weer terug in de Kamer. Lubbers diende de fractievoorzitters, die zich als een blok keerden tegen de werkwijze van de informateur, van ongezouten repliek....

Wim StolkKamoen Anneke WelschHoofddorp R.L. van HasseltGieten John van HerkPesse Marijke en Floriaan TascheUtrecht Gert Gering en Tilburg

Wim Stolk, Kamoen

Lubbers (2)
Achteraf mag geconcludeerd worden dat Ruud Lubbers de regie al vrij snel is kwijtgeraakt. Koningin Beatrix heeft, en dat is heel menselijk, het meeste vertrouwen in generatiegenoten. Ik vraag me af hoe de uitkomst zou zijn geweest als er een informateur was benoemd die een generatiegenoot was geweest van de politici met wie onderhandeld moest worden.

De huidige politieke omgangsvormen, mentaliteit, het onderscheid maken tussen belangrijke feiten en ruis, vereisen andere vaardigheden dan die Lubbers in huis heeft.

Het staatshoofd, de adviseurs en Lubbers zijn van een oudere generatie dan de spelers in het politieke spel. Net zoals ouderen het niet redden met computervaardigheden en het bijhouden van de allernieuwste technieken, heeft Lubbers zich laten verrassen door de snelheid en gewiekstheid waarmee het politieke spel gespeeld wordt. Naar mijn mening was er een heel andere uitkomst geweest als de koningin een jongere formateur had benoemd, die meer gewaagd was aan de politici waarmee gesproken moest worden.

Alom werd gezien hoe Lubbers genoot van zijn optreden in de Tweede Kamer afgelopen woensdag. Hij was er weer even helemaal. Maar wat mij betreft, is zijn politieke houdbaarheidsdatum verlopen. Hoewel, de verantwoordelijkheid voor zijn aantreden ligt toch bij zijn generatiegenoot de koningin.

Anneke Welsch, Hoofddorp

Lubbers (3)
In zijn column ‘Wisseltruc’ (Opinie & Debat, 5 augustus) spreekt Marcel van Dam zijn verbazing uit over het feit dat informateur Lubbers is afgeweken van zijn opdracht, namelijk het zoeken naar een meerderheidskabinet.

Welnu, er staat in de informatieopdracht van Lubbers, die hij verstuurt naar de Voorzitter van de Tweede Kamer, dat hij – Lubbers – de Koningin op zeer korte termijn moet informeren over de mogelijkheden die thans reëel aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet, et cetera. Deze opdracht is mijns inziens zeer duidelijk, maar schept toch verwarring, met name onder het linkse smaldeel in de Tweede Kamer. Of wordt hier de suggestie gewekt, dat er misschien sprake is van een tweede opdracht?

R.L. van Hasselt, Gieten

In de rij
Prachtige foto op de voorpagina met die lange rij wachtenden in de stromende regen. Ook ik stond in die rij en heb mij er groen en geel aan geërgerd dat pas om kwart over twaalf werd begonnen met het binnenlaten van de bezoekers, terwijl het debat om één uur zou beginnen. Iedereen moest eerst door een detectiepoortje (riemen en schoenen uit) zodat veel mensen die er een lange reis voor hadden gemaakt te laat binnen waren.

Als je de burger dichter bij de politiek wilt brengen, is er nog veel te verbeteren bij de interne organisatie van de Tweede Kamer.

John van Herk, Pesse

Kleuterschool
Job wil niet met Maxime spelen, Alexander wil niet met Emile, Femke wil alleen als Alexander ook meedoet en van Maxime mag Geert alleen voor spek en bonen meespelen. Het lijkt net de kleuterschool van onze kinderen, inclusief de tranen van de rest wanneer Mark, Maxime en Geert samen een ‘geheim clubje’ hebben waar zij niet aan mee mogen doen. Kan kleuterjuf Opstelten dit oplossen zodat de klas weer verder kan met kleuren?

Marijke en Floriaan Tasche, Utrecht

Ferme wil
Binnen deze formatie kun je links en D66 en de CU twee dingen verwijten:

1. Ze hebben in koor geroepen dat je niet om de PVV heen kunt. Wonderlijk, 4 jaar geleden liet een groot deel van deze partijen de SP links liggen. De SP had toen ook de grootste winst en ook nog eens meer zetels dan de PVV nu. De SP was binnen één rondje van de formateur buitenspel gezet. Het gaat blijkbaar helemaal niet om principes.

2. Samenwerking blijkt al jarenlang een heikel punt te zijn bij partijen links van het midden. De rechterkant heeft daar veel minder moeite mee. De Ferme Wil om tot een kabinet te komen bij de VVD, het CDA en de PVV is opmerkelijk, aangezien de standpunten van de PVV en het CDA erg ver van elkaar liggen. Alle toenaderingen die nu worden gezocht aan de linkerzijde zijn niet erg geloofwaardig.

Verder moet me van het hart dat de nogal flauwe opmerkingen over Cohen, het zwarte pieten en de woordspelletjes die woensdag in de Tweede Kamer werden geëtaleerd mij bepaald niet hebben kunnen overtuigen dat de politici bezig zijn met het landsbelang. De hele politiek wordt gegijzeld door partijbelangen, ego’s en de stand in de opiniepeilingen. Waar ik als kiezer vooral aan toe ben, is leiderschap, intellect en respect. Dat heb ik de afgelopen jaren in Den Haag amper kunnen waarnemen, een uitzondering daargelaten.

Gert Gering, Tilburg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden