Geachte redactie

Pragmatisme of principes

De voorgestelde hervorming van het belastingstelsel door de bankier Kees van Dijkhuizen is natuurlijk een zegen voor de groep met een bovenmodaal inkomen (Ten eerste, 19 juni). Werk moet lonen, tenminste als we de verkiezingsslogan van de VVD mogen geloven.

Gelukkig neemt de PvdA deel aan dit kabinet, een partij die de lasten van deze crisis eerlijk wil verdelen. Sociaal-democraten die voorheen op de barricades te vinden waren voor de zwakkeren in de samenleving.

Financieel zwakkeren, minimumloners en niet-werkenden worden de dupe van de voorstellen van deze bankier.

Met name de voorgestelde verhoging van de btw en de verhoging van het belastingtarief van 19 naar 37 procent op de AOW zullen deze groep in de toekomst hard treffen.

Sociaal-democraten binnen de PvdA moeten samen met de vakbonden aan de bak en de strijd aangaan tegen deze voorstellen. Voorstellen die een verdere afbraak betekenen van de solidariteit in onze samenleving.

De PvdA staat na het debat over de Vreemdelingenwet weer op een kruispunt van twee wegen: pragmatisme of sociaal-democratische principes. De toekomst zal uitwijzen welke afslag kabinetsleden en Kamerleden van de PvdA inslaan.

Arno Bakker, Amsterdam

Verongelijkt

De overeenkomsten tussen de afgetreden Eerste Kamervoorzitter De Graaf en de Italiaanse topman die de Fyra heeft gebouwd, zijn frappant: ze zijn verontwaardigd, verongelijkt en geven de buitenwereld de schuld.

Zo meent De Graaf dat de Tweede Kamerleden een heksenjacht voerden, terwijl hij toch echt zelf de schijn heeft gewekt Wilders te willen uitsluiten. En onze Italiaanse vriend wijt het in stukken uiteenvallen van de Fyra aan kinderziekten en niet aan zijn eigen incompetentie.

Terwijl beide heren, al was het maar in hun achterhoofd, toch echt wel zullen beseffen dat ze hartstikke fout zitten.

Bas Overmars, Amsterdam

Geschiedenisboeken

De Graaf doet wel boos, maar is het niet. Het is allemaal spel, een mooi spel. De Graaf gaat de geschiedenisboeken in met zijn actie. De man die ervoor gezorgd heeft dat de weelderige bos haar van Wilders niet de mantel van koning Willem-Alexander overstemde, de man die achter de schermen alles naar zijn hand heeft gezet. De man die en passant Van Miltenburg uit de wind houdt, omdat hij alleen de geschiedenisboeken in wil.

Een gewiekste man, De Graaf.

Berthil Pat, Brummen

Strikter

Zara Hage (16) reageert op het feit dat meisjes 'te bloot' zijn gekleed met het argument dat de meisjes op de foto broekjes aan hebben, die 'bijna ieder meisje uit de kast trekt zodra het boven de 20 graden is' (O&D, 19 juni). Jazeker, maar niet naar school! Zo'n broekje is leuk voor in de vrije tijd, maar het is bijna schokkend hoe weinig verhullend dit soort broekjes is.

Ook het feit dat 'de ouders er waarschijnlijk geen probleem mee hebben' vind ik doorzichtig: hoeveel ouders stellen er nog grenzen aan de kleding van hun kinderen? Hoeveel ouders zien hun kind nog vertrekken naar de middelbare school?

Het zou fijn zijn als de school wat striktere richtlijnen zou hanteren om zo de ouders een handje te helpen bij het opvoeden over wat gepaste kleding is op bepaalde momenten en bij bepaalde gelegenheden, bijvoorbeeld op school.

Emmy van Someren, Voorschoten

Vrij spel

De KNVB presenteert met ingang van 1 juli de nieuwe spelregels amateurvoetbal, als antwoord op het toenemende geweld op de velden. Een veelbesproken maatregel is de tijd-straf van 10 minuten bij het krijgen van de eerste gele kaart. Bij een tweede gele kaart is het 'rood' en mag je er helemaal af. Dat laatste is nu ook al zo.

Maar wat blijkt nog meer? Die gele kaarten worden niet meer op het wedstrijdformulier vermeld, zodat er geen 'tuchtrechtelijke gevolgen' zijn. Dit om de administratieve last van de voetbalverenigingen te verlichten.

Een verbazingwekkende maatregel.

Vanaf nu hebben de schoppers in het veld vrij spel in de eindfase, wanneer de testosteronniveaus vaak tot ongekende hoogtes zijn gestegen. Toe maar jongens: riskeer gerust een eerste of tweede gele kaart tegen het eind van de wedstrijd, want het heeft toch geen gevolgen, behalve dan die paar resterende minuten langs de lijn. Hoongelach zal mijn deel zijn als ik zo'n 'nepkaart' in de lucht steek.

Chris Bruijnes, Utrecht Clubscheidsrechter Sporting '70

Weerbarstige praktijk

De zoveelste commissie verdient haar geld met theoretische uiteenzettingen over wat een school moet doen ('Advies na zelfmoord: volg leerling beter', Ten eerste, 19 juni). Ik word er als mentor met een groot hart voor de leerlingen moedeloos van! Ik zou ook graag willen dat het leven van leerlingen zonder tegenslag verloopt en ik neem verantwoordelijkheid tot waar ik kan, maar ik moet met de weerbarstige praktijk uit de voeten, terwijl die adviseurs achter bureaus zitten. Laat ze eens komen helpen om een reëel beeld te krijgen van wat maakbaar is of niet.

Dorine Ankersmit, Nieuw-Vennep

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden