Geachte redactie

Mijn pensioen is geen aanvulling voor een leuke oude dag. Ik ben één van die ouderen die nog jonge schoolgaande kinderen heeft en een hypotheek moet aflossen....

Paul StamHeiloo Johan de KorteDen Haag N. van ApeldoornAmsterdam L.J. SchaapAmsterdam Judith de GrootAmsterdam Bestuurslid Alternatief voor Vakbond L. StilmaHaarlem Burma Centrum Nederland Otto Jongmans en Wateringen

Paul Stam, Heiloo

Pensioen 2
Gelukkig komt Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van de Algemene Pensioen Groep, met een veel genuanceerder betoog inzake de dreigende korting op de pensioenen dan het Commentaar (Opinie & Debat, 19 augustus). Daar waar het commentaar, zonder enige cijfermatige onderbouwing, pleit voor berusting en acceptatie van de dreigende kortingen, legt Sluimers eenvoudig uit dat de (dreigende) tekorten van de pensioenfondsen wel meevallen en dat een en ander deels berust op boekhoudkundig gegoochel.

Johan de Korte, Den Haag

Pensioen 3
Misschien herinner ik het me verkeerd, maar volgens mij heeft een jaar of twintig geleden de overheid enorme bedragen uit sommige pensioenfondsen ‘gevorderd’ om onze economie te redden en overheidstekorten aan te vullen. Het is wel een gotspe dat diezelfde overheid, die wel banken en verzekeraars redt met gebruik van belastinginkomsten, nu geen geld beschikbaar wenst te stellen om de pensioenen van mensen die hun hele leven fors betaald hebben voor een zorgenvrije oude dag veilig te stellen.

N. van Apeldoorn, Amsterdam

Aegon
Aegon lost de nog openstaande staatsschuld van 2 miljard vervroegd af en krijgt daarvoor een korting van 10 procent op de afgesproken extra te betalen premie (Economie, 18 augustus).

Maar als ik bij een geldverstrekker een lening vervroegd aflos, is deze er als de kippen bij mij juist een extra opslag te berekenen. Er is immers rentederving! Hoe is het dan mogelijk dat Aegon nu 200 miljoen minder terug hoeft te betalen, nog afgezien van de verkorte rentetermijn? Dat betekent dat 200 miljoen aan bezuinigingen elders moet worden gevonden. Hopelijk niet in de gezondheids- en/of ouderenzorg.

L.J. Schaap, Amsterdam

Babyboomers
Rob de Brouwer verzet zich tegen de clichépraatjes over de babyboomers (Opinie & Debat, 17 augustus). Op pakkende wijze schetst hij de beperkingen waardoor de jonge jaren van de babyboomgeneratie werden gekenmerkt. Je ziet het voor je en het is ook voor mensen die in de jaren zestig zijn geboren herkenbaar. Goed dat daar nog eens op gewezen wordt, zodat we niet uit het oog verliezen dat de babyboomgeneratie niet zo’n rijke en vrijgevochten jeugd heeft gehad als weleens wordt gedacht.

Maar daar hoort de focus van de generatiediscussie niet te liggen. Die discussie gaat over grote en harde belangen, over de positie die de verschillende generaties hebben op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. En over het aandeel dat de verschillende generaties hebben in de miljarden van de sociale fondsen en pensioenfondsen, en de zeggenschap die zij wel of niet hebben in de regelingen waarmee dat geld wordt beheerst en verdeeld.

Zwart-wit gezegd: het feit dat je in je jeugd maar een keer per week in bad ging, is geen rechtvaardiging voor een betere positie op de arbeidsmarkt of meer zeggenschap over pensioenen.

Lang niet alle babyboomers hebben een rijk leven gehad. Maar dat laat onverlet dat op een aantal plaatsen in ons sociaal-economisch bestel de verhoudingen tussen de generaties zijn scheefgegroeid. Die scheefgroei moeten worden bijgesteld, om het uitgangspunt van solidariteit opnieuw vorm te kunnen geven.

Judith de Groot, Amsterdam Bestuurslid Alternatief voor Vakbond

Birma
Op 7 november worden in Birma de eerste verkiezingen gehouden in twintig jaar. Veertig partijen doen mee, waaronder veel etnische politieke partijen. Burma Centrum Nederland (BCN) acht de kans klein dat de verkiezingen vrij, eerlijk of legitiem zullen zijn. De partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de NLD, heeft besloten de verkiezingen te boycotten. Een deelname zou volgens hen de militaire regering legitimeren. BCN respecteert deze keuze, maar meent dat een verkiezingsboycot niet kan leiden tot enige verandering binnen het dictatoriale regime.

De verkiezingen zijn voor veel deelnemende partijen de enige kans gehoord te worden en draagvlak te creëren. Deze politieke partijen hopen dat zij op regionaal niveau meer inspraak kunnen krijgen om gelijke rechten te bewerkstelligen. De verkiezingen zien zij hierbij als een noodzakelijk kwaad.

Burma Centrum Nederland moedigt de politieke partijen aan die de durf hebben mee te doen aan de verkiezingen, en vindt het van belang dat zij worden gesteund in hun democratisch proces. Wij roepen Nederland en de EU op de deelnemende oppositiepartijen te ondersteunen bij de komende verkiezingen.

L. Stilma, Haarlem Burma Centrum Nederland

Sint Juttemis
Volgens uw verslaggever, die onder meer Wikipedia en Onze Taal als bronnen aanhaalt, zou er geen heilige zijn wiens naam is verbonden aan Sint Juttemis (Binnenland, 17 augustus). Zij hebben het allen fout. Op de Heiligenkalender (het is lang geleden dat de Volkskrant een katholieke krant was) kan men bij www.heiligen.net komen en aldaar kan men de heilige Guda, Guida of Jutta van Arnstein vinden. Haar feest is op 17 augustus. In de Heilige Mis (St. Juttemis) wordt de heilige van die dag herdacht.

In een moeite door vermeld ik dat de term ‘de naamdag van de heilige’ ook niet juist is. Een gelovige viert op de feestdag van de heilige van wie hij de naam draagt, zijn naamdag. De oorspronkelijke heilige zou alleen zijn naamdag op die dag vieren, wanneer hij genoemd zou zijn naar een eerdere heilige met diezelfde naam.

Otto Jongmans, Wateringen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden