Geachte redactie

Kortzichtig

Ik verbaas me tegenwoordig niet snel meer over kortzichtige en slecht doordachte ideeën van economen. Maar dat de hoogleraren Groot en Maassen van den Brink (O&D, 22 december) de universiteiten van Liverpool, Newcastle en Cardiff als kwalitatief mindere universiteiten aanduiden, is absoluut onjuist.

Deze drie universiteiten zijn alle lid van de Russell group, een groep van twintig topuniversiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Misschien hebben ze daar in Maastricht nog nooit van gehoord, maar ik vermoed dat, met mij, andere Nederlandse alumni en medewerkers van deze universiteiten zich ook lichtelijk verbaasd hebben over deze uitspraak.

Chris Stemerdink,

Athene

Facebookvrienden

Amerikanen maken zich druk om leraren die Facebookvrienden zijn (Economie, 22 december). Als het om minderjarigen gaat, zou ik me daar zeker druk om maken. In het hoger onderwijs is Facebook een welkome aanvulling binnen de kwaliteitscyclus.

Als opleidingsmanager zie ik 70 procent van de studenten regelmatig op Facebook, feliciteer ze af en toe met een verjaardag of rijbewijs en dan houdt het op. Over wat je zelf op Facebook zet, hou je je eigen fatsoensnormen in acht, dus geen seksuele problemen vermelden bijvoorbeeld.

Verder moet je nooit oordelen geven over producten van studenten, omdat het soms schoolproducten zijn die door docenten nog beoordeeld moeten worden. Via onze besloten Facebookgroep krijgen we heel veel feedback van de studenten. Zo weet ik 5 minuten na een tentamen al of er veel schrijffouten in stonden en wat de gepercipieerde moeilijkheidgraad was. Een enkele keer gebruiken we Facebook voor mededelingen, bijvoorbeeld als de mailserver eruit ligt. Het is niet verplicht voor studenten om deel te nemen en het kan nooit het enige medium zijn.

Bernard Weerdmeester,

Hogeschool Utrecht

Gelijke monniken

In het licht van het besluit van minister Schippers (en gesteund door het kabinet en de gedoogpartner) om het budget van onze huisartsen te korten met bijna 100 miljoen als straf voor vermeende kostenoverschrijdingen, stel ik voor om het inkomen van kabinetsleden en volksvertegenwoordigers die voor dit besluit gestemd hebben ook substantieel te korten.

Als straf voor de budget overschrijdingen die plaats hebben gevonden (en nog gaan vinden) van overheidsprojecten. Denk hierbij aan de overschrijdingen bij de Betuwelijn, Noord-Zuidlijn, Politie Informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH), ict-projecten van de overheid of aan de verspilling bij het Elektronisch Patiënten Dossier.

C. Schaap,

Hoek van Holland

Vettaks

Evelien Tonkens slaat de plank mis in haar betoog voor de 'vettaks' (O&D, 21 december). Zij betoogt dat bij invoering van deze taks producten relatief goedkoper worden. Echter absoluut gesproken gaat de prijs van voedsel omhoog. In deze tijd waarin de koopkracht van een hoop modale gezinnen onder druk staat, is het geen kwestie van de hand op de knip houden of handelingsvrijheid, maar een kwestie van een euro maar één keer kunnen uitgeven.

Als je van mening bent dat je geld wilt uitgeven om preventief een gezonder eetpatroon te bewerkstelligen, zul je iets aan de kostenkant moeten doen van gezond voedsel (fruit en verse groente) in plaats van vetrijk voedsel te belasten met als gevolg weer een oerwoud aan regels en handhaving.

Daarnaast hoeft vet eten niet per definitie ongezond te zijn, mits je deze vetten verbrandt bij lichamelijk inspanning.

Tegenwoordig zit het gros van de werknemers op kantoor en beweegt daardoor niet of nauwelijks. Maatregelen zoals een vettaks worden dan ook op kantoren verzonnen, de stratenmaker verbrandt zijn kroketje wel.

J.P.H. Vogelaar,

Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden