Geachte redactie

Heerenveen of Almere

Icedome in Almere wordt de nieuwe schaatstempel van Nederland. Thialf in Heerenveen vist achter het net (Ten eerste, 27 juli). Hieruit blijkt weer eens dat in ons land geen gevoel bestaat voor traditie. Schaatsen hoort volgens mij bij Friesland, bij Heerenveen. Stel je voor dat Wimbledon wordt verplaatst naar Cambridge of een andere buitenplaats.


Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij de plannen voor de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. De Kuip wordt door het bestuur het liefst afgedankt en bij het grofvuil gezet. Ook hier geen enkel gevoel voor de emoties die verbonden zijn aan een plek.


Rob Scherjon, Roussillon-en-Morvan, Frankrijk

Heerenveen of Almere (2)

Schaatsen, en dan speciaal het eindeloos rondjes rijden in een overdekte hal, vind ik een oersaaie sport. Dat de KNSB nu gekozen heeft voor Almere als locatie voor de nieuwe schaatstempel, vervult mij als inwoner van Almere dan ook met gemengde gevoelens.


Ja, het zal goed zijn voor de werkgelegenheid van ijsmeesters, baanvegers en kaartjesverkopers in Almere, maar dat lijkt mij meer het verplaatsen van werkgelegenheid dan het scheppen van nieuwe banen. Ja, het is een impuls voor de bouw, maar die heeft in Almere toch al niet te klagen over ontplooiingsmogelijkheden.


Tegelijkertijd ben ik niet onder de indruk van de argumenten van de Friezen. Zij willen tientallen miljoenen gemeenschapsgeld steken in het geschikt maken van hun oude Thialf-stadion. Dat stadion staat er inmiddels 25 jaar. Dat betekent niet dat de schaatswedstrijden daar tot in de eeuwigheid moeten worden gehouden. De Jaap Eden IJsbaan heeft ook jaren dienst gedaan en toch werden de wedstrijden daarna elders gehouden. De bewierookte goede sfeer zal er in een ander stadion ook wel komen: de hoempapaorkestjes kunnen ook in het ijsstadion van Almere hun partijtje komen blazen.


Dat Friesland zelf zulke goede schaatsers voortbrengt, is een mythe. Sven Kramer is natuurlijk wel geboren in Friesland, maar Ireen Wüst is geboren in Noord-Brabant, Stefan Groothuis komt uit Gelderland en Michel Mulder en Erben Wennemars komen uit Overijssel. Tweevoudig Elfstedentocht-winnaar Evert van Benthem is opgegroeid in Ens, dat in de provincie Flevoland ligt.


Het enige wat Friesland op schaatsgebied uitzonderlijk maakt, is dat er elk jaar een heel circus wordt gemaakt van een tocht die meestal niet doorgaat. Die traditie mogen ze wat mij betreft houden.


Fred de Vries, Almere

Heerenveen of Almere (3)

Waarom ineens naar Almere? Ik heb nog geen overtuigende reden gehoord of gelezen. Heerenveen ligt even centraal als Almere in dit piepkleine land. Als je het spoor bij Lelystad nog even doortrekt naar Heerenveen kan iedereen tevreden zijn. Het bestuurlijk zwakke Flevoland kan zijn centjes beter gebruiken voor de aanleg en ontsluiting van een prachtig natuurgebied, wat eerder het plan was. De keuze voor Heerenveen heeft met andere woorden veel positieve gevolgen.


Piet Brontsema, Nieuwolda

Denkfout

Wim Everwijn schrijft dat in het verre verleden vaker grote veranderingen op aarde hebben plaatsgevonden, vergelijkbaar met klimaatverandering nu (O&D, 26 juli). Hij heeft daar gelijk in, maar maakt tenminste één forse denkfout: de reden dat grote veranderingen in bijvoorbeeld het klimaat in het verleden niet tot een ramp voor de menselijke beschaving hebben geleid, is dat er nog geen menselijke beschaving was.


Tegenwoordig ligt dat anders. Wetenschappers waarschuwen niet voor klimaatverandering omdat deze de planeet bedreigt, maar omdat de klimaatverandering de veiligheid van mensen bedreigt.


Mark van der Valk, docent natuurkunde, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden