Geachte redactie

Petraeus

David Petraeus gaat vreemd en bedriegt daarmee zijn vrouw en kinderen. Zijn nieuwe verovering is 20 jaar jonger en is ingehuurd als zijn biograaf. Dat heeft anders uitgepakt. Het artikel over de val van deze generaal (Ten eerste, 12 november) besluit met de woorden '...viel het doek voor een generaal die ook een doodnormaal mens bleek te zijn'. Doodnormaal? Dacht het niet!

Hans Mathijssen

, Vlaardingen

Grappig

EcHt weer eens ouderwets grappig, die parodie op zo'n designgezin in een gestyled en peperduur verbouwd grotestadshuis waarvan de glamourbewoners Wilbert, Puk, Mozes, Juun en Pam heten en de kost verdienen met een vaag adviesberoep (Magazine, 10 november).

Die in Berlijn regelmatig in inspirerende galerietjes te vinden zijn en met té fotogenieke enge blonde kindertjes creatief bestek schilderen en vazen draaien van verschillende kleuren wol, die een kostbare rode wijnkoeler hebben van hun favoriete kunStenaar, die nu wereldberoemd is en waar het bezoek eerst moest hinkelen van de straalverwende kinderen (baantje op de vloer geplakt voor 15 euro per designrolletje?) voordat ze naar binnen mochten. Heerlijk, zelden zo gelachen de laatste tijd.

Suzanne Hogeland, Amsterdam

Zorg

De afgelopen dagen heeft de kersverse regering een alternatief bedacht voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Uit koopkrachtplaatjes bleek dat hoge inkomens tot maandelijks 225 euro per persoon meer kwijt zouden zijn aan zorgpremie.

Als de VVD en haar achterban ervan overtuigd zijn dat een dergelijke inkomensachteruitgang zelfs voor hoge inkomens oneerlijk is, moet er nu ook naar de thuiszorg gekeken worden. De verminderde aanspraak op huishoudelijke hulp (in 2015, volgens de plannen in het regeerakkoord) zou 58.000 werknemers hun baan gaan kosten. Duizenden medewerkers worden daar met een enorme inkomensachteruitgang van dezelfde omvang geconfronteerd als het aan de regering ligt! En het gaat hier niet om mensen die twee keer modaal verdienen, maar om de lagere inkomens in Nederland.

Nu de hogere inkomens zijn gered, is het moreel verwerpelijk als het kabinet de thuiszorgmedewerkers wel honderden euro's per maand laat inleveren. In plaats van het recht op huishoudelijke verzorging, zal het kabinet de huishoudelijke verzorging de aandacht moeten geven die het verdient. Thuiszorgmedewerkers verrichten belangrijke zorgtaken en moeten hier dan ook naar beloond worden.

Joost Veldt

, CNV, Den Haag

Principes

Ik zou wel eens willen dat al die mensen die nu moeten rondkomen van een klein inkomen ook eens zo'n grote mond gaan opzetten als de tweeverdieners en heel boos gaan twitteren en een hoop heisa gaan maken .

Maar nee, daar hebben zij geen tijd voor, of ze zijn al zo moedeloos dat het ze geen snars meer interesseert of ze fietsen zich wellicht een slag in de rondte op zoek naar koopjes.

Maar de verwende tweeverdieners hebben daar wel tijd voor ondanks hun drukke leven met het wekelijkse shopuitje met vriendinnen en de stapavond met vrienden.

De PvdA heeft zijn principes verkwanseld aan de VVD. Samsom staat er als een generaal, maar het is het sergeantje van Rutte.

Jose Kleinen-van Rijen

, Voorschoten

Overwinning

Het opgeven van nivellering middels een inkomensafhankelijke zorgpremie, wordt door commentatoren gezien als een nederlaag voor Rutte (VVD). Dat is een curieuze interpretatie. Rutte en Samsom (PvdA) schreven een regeerakkoord met compromissen van beide zijden. Nu blijkt dat de PvdA-achterban zonder stevig morren de voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingshulp accepteert, terwijl de VVD slechts het hoofd hoeft te schudden om de geplande inkomensnivellering af te schaffen. Het akkoord wordt daardoor meer VVD-gekleurd, zonder dat de PvdA er iets voor terugvraagt. Dat is geen verlies, maar een overwinning voor de VVD.

Henk de Kort

, Breda

Klimaat

Er zou een 'polderakkoord' in de klimaatwetenschap gesloten zijn, schreef Maarten Keulemans afgelopen zaterdag in Ten eerste. De aanleiding: de start van een nieuwe discussiewebsite waar de klimaatwetenschap besproken wordt, waarbij ook wetenschappers worden uitgenodigd met een mening die afwijkt van de wetenschappelijke consensus.

Keulemans laat voornamelijk wetenschapsjournalist Crok (die wetenschappelijk gezien een extreem standpunt vertegenwoordigt) aan het woord met daarnaast een curieuze opsomming 'splijtzwammen', waar vertekende meningen van 'sceptici' en 'opwarmers' tegenover elkaar geplaatst worden. Keulemans wekt de indruk dat er binnen de klimaatwetenschap grote discussies zouden zijn over de hoofdlijnen van de klimaatwetenschap. De term 'polderakkoord' doet vermoeden dat twee even grote partijen met elkaar in overleg gaan, waarbij de lezer wellicht denkt dat de waarheid in het midden zal liggen. Niets is minder waar.

97 procent van de klimaatwetenschappers heeft op hoofdlijnen eenzelfde opvatting over de invloed van de diverse factoren op het klimaat, waaronder CO2. De volledige breedte van de stand van zaken in de wetenschap wordt regelmatig samengevat door het IPCC. Het aantal klimaatwetenschappers dat daar kanttekeningen bij plaatst is klein, maar nuttig. Een wetenschappelijke theorie moet immers de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Dit kleine aantal staat in schril contrast met de talloze 'pseudosceptische' blogsites waar allerlei wilde hypothesen worden opgeworpen over het klimaat met één gemene deler: dat de mens geen invloed zou kunnen hebben op het klimaat. In de klimaatwetenschap zijn er niet twee even grote groepen met tegengestelde meningen over de oorzaken van klimaatverandering en de waarheid ligt zeker niet in het midden.

Jos Hagelaars

, Sint-Oedenrode

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden