GEACHTE REDACTIE

Het spijt mij voor Evert Hoven (U-pagina, 20 december), want als ik de zaterdagse Volkskrant uit de bus haal, lees ik als een van de eerste katernen de Voorkant en daarin de U-pagina en daarin weer de Ombudsman....

Ombudsman

Het geeft een interessant kijkje achter de schermen van het inderdaad nogal gesloten krantenbedrijf. Ook geeft de column de mogelijkheid eigen mening te testen aan die van andere lezers en aan die van de Ombudsman. Voor de omschrijving behoef je echt niet de Van Dale te raadplegen. Immers: onderaan elke column staat de duidelijke omschrijving van wat deze ombudsman beoogt te zijn. Er valt dus niets te 'vereffenen', of 'van bindende adviezen te voorzien', want het is toch nog steeds zo - hoop ik - dat de krant gemaakt wordt door de redactie en niet door de lezers.

Van mij mag Ombudsman over naar de volgende klas en wel met een dikke zeven.

AMSTERDAM Dolf Vroom

Racisme

Dat grote groepen mensen uit de EU-landen racistisch zijn of dat bij zichzelf bespeuren, verbaast mij allerminst. Ik denk dat dat eerder te maken heeft met het mens-zijn dan met de toevallige woonlanden van betrokkenen.

Ik ben benieuwd naar de percentages onder de allochtonen zelf. Ik denk dat de resultaten niet veel anders zullen zijn en ons de schellen van de ogen doen afvallen.

LEIDERDORP V. Ganga

Jacht

Het koninklijk huis wenst niet te stoppen met de jacht op wilde zwijnen en de overheid heeft besloten dat de varkensstapel in Nederland met 20 procent moet inkrimpen. Oplossing: gewoon laten opkopen. Iedereen blij! De boeren krijgen een vergoeding en de varkens worden ineens 'scharrelvarkens'; is de dierenbescherming ook gerustgesteld.

MONNICKENDAM M. Frieling

Toekomst

Agrarische studenten maken zich in toenemende mate druk over hun toekomst in de varkenshouderij (U-pagina, 20 december). De weerstand tegen opgelegde kortingen op veestapels is groot, overigens net als bij hun ouders. Angst voor werkgelegenheid, kapitaalvernietiging en dergelijke is niet van de lucht.

Toch is het spijtig dat een drama met de varkenspest, waarbij duizenden varkens zijn afgemaakt en vernietigd, dezelfde jongeren nog niet aan het denken zet. Waarom komen zij niet met alternatieven? Geven ze kritiek op de stof die ze onderwezen krijgen? Krijgen ze wel informatie over alternatieve methoden. Of slikken ze alles als zoete koek en zullen ze proberen op dezelfde wijze door te gaan als hun ouders dat deden?

Ik hoop dat ze tijdens hun studie ook leren dat goed ondernemerschap niet alleen bestaat uit grootschaligheid en de grootte van je bedrijf, maar ook uit toekomst gerichte visie waaraan het de laatste jaren nogal ontbreekt.

Mijn verwachting is dat de sector zich op den duur wel zal aanpassen aan nieuwe normen op milieugebied en diervriendelijkheid. Mocht dat niet zo zijn, verliezen ze een klant van hun kwaliteitsvlees. Het vegetarisch kookboek heb ik al.

SWIFTERBANT

R. van der Pluym

Elitair

Belangen gaan voor principes, dat hebben de leden van de Vereniging de Friese Elfsteden opnieuw aangetoond. Dat is ook de reden waarom mensen blijven autorijden of op wilde zwijnen jagen, terwijl een kind kan begrijpen dat het niet goed is.

Het beleid van de vereniging is nog conservatiever geworden dan het al was: alleen mensen jonger dan 35 jaar kunnen nog meeloten. Bovendien mogen zij maar één keer deelnemen. Mijn kansen zijn in ieder geval verkeken en die waren al nihil, omdat ik in de acht jaar als potentieel lid niet éé keer ben ingeloot.

De Elfstedenvereniging schaart zich nu samen met de Haagsche Golf- en Countryclub onder de meest elitaire verenigingen waar je in geen tachtig jaar lid van kunt worden. Maar de laatste club speelt tenminste op eigen terrein en zonder honderden vrijwilligers.

Alle duizenden potentiële deelnemers zouden in het vervolg zelf een tocht moeten organiseren, bijvoorbeeld op de dag voor de oude mannentocht. Dan is het ijs ook het mooist.

Potentiëlen aller gewesten, verenigt u!

LEIDEN Max Dohle

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden