GEACHTE REDACTIE

Het ministerie van Juistitie voert momenteel een voorlichtingscampagne over het vluchtelingenbeleid om duidelijk te maken dat onze overheid een streng doch rechtvaardig beleid voert....

Voorlichtingsspot

Er is een scenario bedacht voor een Postbus 51-spot over het 'terugzendbeleid naar veilige gebieden'.

We zien beelden van een vredige savanne. Olifanten, gazellen, een kudde gnoes die drinkt aan de waterkant. De leeuw onder de boom geeuwt en staart voor zich uit. Geen gevaar te duchten. Het paradijs.

Sierlijk landt het vliegtuig als een zwaan uit de strakblauwe hemel op het knusse vliegveldje. De deur gaat open en twee medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst komen naar buiten. IND'ers met een wijds armgebaar: de toekomst ligt voor jullie.

Dan komen er zes, zeven mannen naar het vliegtuig gehold. Traditioneel gekeed in rafelige spijkerbroek en vuil t-shirt. Allemaal gemaskerd. Ze zwaaien met hun pistolen en geweren in de lucht en schreeuwen onverstaanbare woorden. De IND'ers trekken hun pistool en zwaaien enthousiast terug. Wat een warm onthaal! Welkomsschoten klinken.

Onderaan de vliegtuigtrap ontmoeten de twee culturen elkaar. De IND'ers steken breedlachend hun hand uit. De mannen zetten de IND'ers een pistool tegen het hoofd.

Het laatste beeld: de IND'ers staan in hun onderbroek te kijken naar de mannen die weghollen in de verte. Niet begrijpend. Langzaam verschijnt de tekst: 'Even Apeldoorn bellen'.

De volgende voorlichtingsspot wil ons ministerie opnemen in Iran.

UTRECHT Gerard Mensink

Dikke huisdieren

Een paar uur vliegen verderop gaan mensen dood van de honger, hier wordt een gewichtsverlies-competitie voor dikke huisdieren georganiseerd (de Volkskrant, 18 juni).

Er zijn momenten dat ik mij oprecht schaam voor onze walgelijke westerse 'beschaving'.

DEN HAAG Anjo Adriani

Zwerfgeld

Tijdens een verre vlucht deelde de stewardess van British Airways namens Unicef envelopjes uit waarin men 'zwerfgeld' - zoals het in de Volkskrant van 8 juni wordt genoemd - kon schenken. Een initiatief dat de KLM niet zou misstaan!

GRONINGEN Suzanne Kamsteeg

Spaaractie

Rocks, Airmiles, porseleinactie, zegeltjes zus spaaractie zo; de ene keten na de andere begint met deze terreur. De winkeliers zullen de verlengde winkelopeningstijden nog hard nodig hebben om hun klanten te kunnen bestoken met vragen over dit soort acties.

Welke winkelier begint een Bespaar-me-(al deze ellende)-actie?

ZUTPHEN Gert van den Boezem

Flikkergroen

In het overzicht van reacties op het 'cruisen' (de Volkskrant, 13 juni), stond een term die geweldig tot mijn verbeelding spreekt. Gevraagd naar zijn mening over cruisen in de Scheveningse Bosjes, adviseert de voorzitter van het COC in Den Haag de aanplant van 'flikkergroen'.

Ik stel mij een gesprek voor waarin beleefd wordt gevraagd wat voor tuin ik heb. Waarop ik dan nu kan antwoorden: 'Oh veel flikkergroen, wat neukhout en borders vol roze sterretjes'.

EINDHOVEN Y. van Vredendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden