Geachte redactie

Cultureel erfgoed

Met gepaste trots hebben we kunnen vernemen dat onze minister, sorry: staatssecretaris voor Cultuur eigen Nederlandse tradities als bloemencorso, zaklopen in Hindelopen en Sinterklaas voor ons nageslacht gaat veiligstellen.Weliswaar met hulp van de Unesco, maar toch.


Misschien kan hij nu dan eens zelf voor Sinterklaas spelen en bijvoorbeeld het Nederlands Muziek Instituut voor de ondergang behoeden. Hier gaat het om écht cultureel erfgoed!


Leo van Doeselaar, Hilversum


Vut

Het is niet een van de hoogste doelen in mijn leven om mensen van een ongemakkelijk gevoel af te helpen, maar als de mogelijkheid er is, doe ik het graag. In de Volkskrant van zaterdag schrijft Peter Nierop uit Purmerend op de U-pagina dat hij het raar vindt, dat ik wegga bij de omroep en gebruik maak van de vutregeling, waar toch helemaal niemand meer een beroep op kan en mag doen.


Ik dus wel, denkt de heer Nierop en dat vindt hij raar. Het zit een beetje anders. Vanaf november 1971 tot afgelopen vrijdag heb ik altijd als freelancer gewerkt. Dus niks vutregeling. Geen werk, geen inkomen, dat betekent het voor mij. Misschien gaat Peter Nierop zich nu zorgen om mij maken, bang dat ik nu op een houtje moet bijten. Zo'n vaart zal het niet lopen, ik heb netjes gespaard voor mijn oude dag.


Maartje van Weegen, Hilversum


130 km (1)

Op een 'zonovergoten' parkeerplaats aan de snelweg houdt de Volkskrant een mini-enquête onder 40 automobilisten over de vraag wat ze van die 130 km per uur vinden (Ten Eerste, 3 september). Verslaggever Jan Tromp noemt de steekproef aselect. 38 personen zien die 130 km wel zitten.


De opzet van het onderzoek is net zo aselect als aan de gevangenispoort aan binnengebrachte delinquenten vragen of ze voor of tegen strafmaatverhoging zijn, en het resultaat is even voorspelbaar. Neem willekeurig 40 astmatici de volgende keer.


Paul Steijnen, Utrecht


130 km (2)

Gezien de tot droefenis stemmende reacties van onder meer Kees, Bob en Peter op de invoering van 130 km op de helft van onze snelwegen, lijkt het mij hoog tijd het stemrecht te verbinden aan tenminste 130 IQ-punten. Nou ok, 100 dan. Nog nooit zoveel onnozelheid bij elkaar gelezen.


Lieuwe Rozema, Groningen


130 km (3)

De VVD denkt, net als de vorige keer, kiezers te trekken door fiebelefors de maximumsnelheid te verhogen. Deze verkiezingsstunt zorgt ervoor dat vrijwel niemand meer weet hoe hard je mag rijden. Daarom rijd ik op snelwegen altijd en overal 105. Wel zo handig.


Boudewijn Otten, Groningen


130 km (4)

Tegenstanders van 130 zeggen dat de verhoging duur is in benzineverbruik. 'Gelul', meent Kees de Kok (34) (Ten Eerste, 3 september). 'Als ik hard rijd, ben ik 10 minuten eerder thuis. Dan verbruik ik dus voor 10 minuten minder benzine. Zie daar maar eens een speld tussen te krijgen.'


Minister Schultz van Haegen stelt (Binnenland, 1 september) 130 i.p.v. 120 km per uur 1 procent reistijd scheelt. Ergo als de heer De Kok stelt dat hij 10 minuten eerder thuis is heeft hij volgens de redenatie van mevrouw Schultz van Haegen een rit van 1.000 minuten is 16 uur en 40 minuten achter de rug, plus uiteraard de nodige rusttijden, want ik neem aan dat de heer De Kok een verantwoord rijder is.


Het brandstofverbruik loopt door lucht- en rolweerstand kwadratisch toe, en zijn verbruik is een factor 1,36 toegenomen. Stel De Kok heeft een zuinige auto met een verbruik van 1 liter brandstof op 17,5 km, dan heeft hij bij 120 km 114,28 liter brandstof verbruikt en dat is bij 130 km 114,28 maal 1.36 is 155,43 liter. De fiscus is hem daar zeer dankbaar voor...


Door de 10 minuten die hij eerder thuis is heeft ruim 41 liter brandstof extra verbruikt i.p.v. minder. Dit is de speld die tussen zijn redenatie is te krijgen.


J.P.J. Schildt, oud docent techniek, Nieuwegein


PvdA en Paars

Hebben we net alle ellende over ons heen gekregen van Paars I en Paars II met alle managers, marktwerking, bankenellende enzovoorts en zie daar: het dreigt weer die kant op te gaan. Hiep hiep hoera, Samsom staat op winst. Nu kunnen we weer lekker met Rutte en zijn liberale vriendjes samen in een paars kabinet. Een paar maanden geleden riepen Samsom en Spekman nog om het hardst dat de PvdA een handreiking aan de SP moest doen. Nu gaan ze waarschijnlijk weer doodleuk met de liberalen (VVD, D66, GL). Er zijn zwevende kiezers die nog niet weten op welke partij ze zullen stemmen. Dat is niet erg. Je hebt echter ook zwevende politici die maar heen en weer zweven. Dat is heel erg!


E. van der Wal, Doorwerth


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden