Geachte redactie

Het CDA-congres in Arnhem staat vandaag voor een loodzwaar dilemma. Nu nog kan het congres besluiten om aan zowel het kortetermijnperspectief als het langetermijnperspectief nog een positieve wending te geven.

Laat het geen zwarte zaterdag zijn

Dat kan door de Tweede Kamerfractie nadrukkelijk te adviseren samenwerking met de niet-democratische beweging PVV af te wijzen. Een CDA dat zijn grondbeginselen verkwanselt door zich afhankelijk op te stellen van gedoogsteun van een opportunistische beweging die groepen mensen aan de kant zet, heeft in zijn huidige vorm geen bestaansrecht meer. Dat veel CDA-leden deze principes minder zwaar vinden wegen dan regeermacht voor de partij, stemt tot diep nadenken. Slikt het congres uiteindelijk de gedoogsteun van de PVV, dan is voor mij 2 oktober 2010 Zwarte Zaterdag.Generatie '10

Vorige week donderdag las ik in de krant het verhaal van een lokale bestuurder die zich realiseerde dat zijn progressieve partij uiteindelijk dezelfde idealen heeft als de progressieve partij van een collega-bestuurder en trok daaruit de enige mogelijke conclusie: samen staan we sterker.


Vorige week zaterdag zag ik in de krant de hartbrekende kop boven een interview met een schrijver die verbaasd vaststelt hoe we met oogkleppen op naar ons klimatologische einde snellen: 'Misschien is het al te laat', en een brief van een hoofddocent geopolitiek en politieke geografie die poogt koningin Beatrix te overtuigen van de noodzaak onze - door nationalisme verblinde - ogen te openen met vlammende verhalen over hoop, vertrouwen en solidariteit, ook al zal haar dat de kroon kosten; en het bericht dat sociale media met steeds groter succes druk uitoefenen op 'foute' bedrijven.


Dat alles viel die zaterdagochtend bij het ontbijt op een bodem van steeds grotere zorgen om de toekomst en gistte tot de volgende conclusie: niets anders kan ons helpen dan een brede volksopstand, geholpen door de sociale media, die eindelijk weer al die bedeesde stemmen laten klinken die nu al veel te lang overstemd worden door de grote bek van een al te bijdehante minderheid.


Wie pakt de handschoen op? Wie helpt het verzet op stoom te komen? Wie geeft het goede voorbeeld en stelt zijn talent ten dienste van het algemeen belang en uiteindelijk van onszelf? De generatie van '68 heeft het uiteindelijk laten afweten, concludeerde de bezorgde schrijver in de krant.


Ik, wij, de generatie van '10 kan het daarbij laten zitten. Of eindelijk doen wat de vorige generatie beloofde: de wereld een beetje beter maken.Farizeeërs

'CDA zit met de CDA-moslims in de maag'. Dat zou de kop moeten zijn van het artikel dat Jonathan Witteman schreef (Ten Eerste, 1 oktober) in plaats van 'CDA-moslims zitten met gedoogsteun in hun maag'.


In tegenstelling tot verbinding te zoeken in de samenleving, lijkt het CDA van aanvoerder Verhagen een verborgen agenda te hebben. Door zich te engageren met de extreme opvattingen van Wilders over de islam - hij is ten slotte volmondig akkoord gegaan met de eisen van Wilders in het gedoogakkoord - lijkt Verhagen de boodschap af te geven dat het christelijk geloof superieur is aan de islam.


Niet-westerse mensen worden anders behandeld dan westerse mensen. Dat staat in het gedoogakkoord en is terug te vinden in de nieuwe regels voor inburgering, voor gezinshereniging, in het strafrecht bij dubbele nationaliteit en uitzetting. En om het nog duidelijker te maken: bij het recht op asiel en bijstand.


Het lijkt er nu op dat moslims voor het beschermen van hun burgerrechten niet meer terecht kunnen bij een van de bestaande confessionele partijen in Nederland. Bij de SGP en de CU was dit al in beginsel duidelijk. Het CDA heeft zich nu ook onder de 'tweedelingpartijen' geschaard. Leden van het CDA, het gaat niet meer om de macht. Het gaat er niet meer om als middenpartij de positie van alle Nederlanders te beschermen. Het gaat om de principiële keuze of u, net als Jezus van Nazareth, alle mensen lief heeft als uw gelijke.


Kiest u op uw partijcongres voor dit akkoord en voor regeren met VVD en Wilders (de partij PVV bestaat in feite niet met één lid), dan schaart u zich achter een Farizeeër in plaats van achter de stichter van uw geloof.Blunder

CDA en VVD begaan een enorme strategische blunder door te zorgen dat de PVV wel regeermacht krijgt, maar geen regeerverantwoordelijkheid hoeft te dragen: wel de lusten, niet de lasten.


Wilders kan glunderen en dankzij CDA en VVD kan de PVV verder groeien.Afwezigheid

Als ik zo het concept-regeerakkoord lees, dan blijkt de aarde de grootste verliezer te zijn. De vraagstukken (alternatieve) energie en milieu schitteren door afwezigheid.Chocoladeletters

Ik werd onaangenaam verrast door de krantenkop van vrijdag: 'Het Wilderskabinet', in chocoladeletters, geleend van een ander dagblad.


Ik mag hopen dat de krant voortaan dit kabinet gewoon bij de naam noemt: kabinet-Rutte. Hoe je er verder ook over moge denken.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden