GEACHTE REDACTIE

In 'Taliban jagen burgers van Kabul de moskee in' citeert de Volkskrant een boze inwoner van Kabul, die niet van plan is te gaan bidden 'alleen omdat een analfabeet met een kalasjnikov dat zegt' (5 oktober)....

Analfabeet

In Bukittinggi was ik in een dependance van het Indonesische ministerie van Godsdienst. Naast andere godsdienstige spreuken hing daar aan de muur: 'Er is geen dwang in de islam.' Daarover heb ik met verschillende inwoners van Indonesië, het grootste islamitische land ter wereld, gesproken. Iedere, sunnitische, moslim was het van harte met die uitspraak eens.

Ik maak mij zorgen als de Taliban worden getypeerd als streng islamitisch. Strenge of fanatieke moslims bidden vijf keer per dag, maar jagen geen gelovigen met geweren de moskee in.

De boze inwoner van Kabul heeft waarschijnlijk gelijk: de Taliban zijn analfabeten. Tenslotte staat in Al Qur'an: 'En als jouw Heer het had gewild, hadden wie er op de aarde zijn allen geloofd. Of kun jij de mensen dwingen gelovigen te worden?' (10 Soerat Joenoes - 99).

DELFT

Muhamad Falis Thatiyunus

Ouderen

Geert Groeneboom stelt dat bewoners van een verzorgingshuis met een maximale eigen bijdrage van 3450 gulden meer dan de kostprijs betalen (Forum, 8 oktober). Erica Terpstra zou daarmee ouderen het particuliere zorgcircuit injagen.

Dat klopt niet. Bewoners hoeven vanaf 1 januari 1997 nooit meer dan 90 procent van de kosten van zorg en verblijf te betalen. En de eigen bijdrage is uitsluitend afhankelijk van inkomen. Tot eind 1996 betaalt men op basis van inkomen en vermogen maximaal de hele verzorgingsprijs. De bewoners van verzorgingshuizen gaan er dus op vooruit.

Bij 'goedkope' verzorgingshuizen kan de maximale eigen bijdrage dus best onder de 3450 gulden per maand blijven.

RIJSWIJKJan Baneke

Voorlichting ministerie van VWS

Dwangpositie

Gabri de Wagt (Vervolg, 5 oktober) schetst een treffend beeld van de dwangpositie waarin grotere instellingen met een beschermd terrein verkeren als gevolg van de ideologie van normaal wonen en participeren in de samenleving. Goed voor veel licht verstandelijke gehandicapten, maar zwaarder verstandelijk gehandicapten dreigen er door te worden te gediscrimineerd.

Dit alles ligt in het verlengde van de jarenlange voorlichting, ook door de landelijke ouderverenigingen, waarin verstandelijk gehandicapten worden gepresenteerd als personen die zouden kunnen deelnemen aan de gewone samenleving. Als ouders hierover een andere mening hebben dan wordt hen, door mensen die van achter een bureau met de zorg betrokken zijn, te kennen gegeven dat ze het niet begrijpen.

BUNNIKFam. Schuerman

Brood

Dat bisschop Muskens met zijn uitspraak niets nieuws verteld en dat er 150 jaar geleden ook al niet iedereen even blij mee was, blijkt uit een fragment uit Leerschool der liefde (over revolutie 1848) van Flaubert:

'Allen verklaarden dat politieke misdaden onvergeeflijk waren. Maar men moest wel misdaden uit nood door de vingers zien. En dan kwamen ze zowaar weer aan met het eeuwige voorbeeld van de huisvader die het eeuwige brood steelt van de eeuwige bakker.'

DEURNEJoop Dautzenberg

Kraaiennest

Bewoners van de Amsterdamse binnenstad kunnen voor honderd gulden een parkeerplaats huren in de parkeergarage Kraaiennest in de Bijlmermeer (de Volkskrant, 2 oktober).

In de Bijlmermeer wordt een grote vernieuwingsoperatie uitgevoerd, die mede bedoeld is om een oplossing te bieden voor parkeergarages, die al meer dan twintig jaar verlies geven. Inmiddels is een integraal plan van aanpak gemaakt voor de vernieuwing van de K-buurt. In dit deel van de Bijlmer bevindt zich metrohalte Kraaiennest maar geen garage met die naam. De garages die er staan zullen worden gesloopt of omgebouwd voor bewonersparkeren, zo is het voorstel van de stadsdeelraad.

Het plan bevindt zich nu in de fase van de inspraak. We zijn benieuwd of het idee van wethouder Bakker, om voor honderd gulden per maand plaatsen te verhuren aan binnenstadsbewoners ook nog als inspraakactie wordt ingediend. De deelraad zal het plan vast wel aanpassen als de garages inmiddels volstaan met auto's uit de binnenstad.

AMSTERDAM Niko Koers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden