GEACHTE REDACTIE

Een buitengewoon boeiende discussie ontspint zich op de U-pagina's van 19 en 26 augustus. Spreken wij over een antwoordapparaat of over een inspreekapparaat?...

Antwoordapparaat

Een dilemma in syntomerische zin: de functie van het bijvoeglijk naamwoord is attributief of predikatief. De predikatieve relevantie is duidelijk: de antwoordfunctie. De inspreekfunctie is secundair attributief. Het is dus 'antwoordapparaat'.

ARNHEM K. Passmann

Opneemapparaat

Wat nou antwoordapparaat?

Het bedoelde apparaat is in de eerste plaats een opneemapparaat omdat het eerst de stem van de eigenaar opneemt, dan als er gebeld wordt figuurlijk de hoorn opneemt en daarna de ingesproken boodschap opneemt.

Natuurlijk moet je het bandje wel afspelen wil je wat aan het apparaat hebben, dus is het eigenlijk een opneem/afspeelapparaat. Maar gezien vanuit de beller is de belangrijkste functie het opnemen van een boodschap zodat de gebelde weer contact met de beller kan opnemen.

NIJMEGEN Willem Beekhuizen

Elleboogstoot

Jan Wouters heeft het helemaal verkeerd aangepakt. Hij had in de wedstrijd NAC-PSV geen racistische uitlatingen moeten doen, maar het jukbeen van zijn tegenstander met een elleboogstoot moeten breken.

Daar reageerde niemand - ook de KNVB niet - op, toen Wouters enige jaren geleden de Engelsman Gascoigne op die manier te pakken nam. Ook niet toen later bleek dat er opzet in het spel was: Wouters verklaarde dat hij er op uit was Gascoigne terug te pakken. Die was namelijk in een eerdere wedstrijd vervelend tegen hem geweest.

HEILOO J. Wienema

Vlek

In de Volkskrant van 31 augustus werd geschreven over de pyramide-woningen in Wisch - 'een kleine vlek in de Achterhoek'.

De Nederlandse taal verstaat onder vlek iets anders dan geldt voor Wisch, een stevige Achterhoekse gemeente, met de kernen Terborg, Varsseveld en Silvolde. En een inwonertal royaal boven de twintigduizend.

AMSTERDAM Anton Gerritsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden