GEACHTE REDACTIE

Nu de schadeloosstelling voor Tweede Kamerleden weer omhooggaat, zullen nog meer kiezers zich afvragen of ze de volgende keer nog wel naar de stembus zullen gaan....

Lijfelijk contact

Geef de volksvertegenwoordigers geen reiskostenvergoeding in geld maar in natura. Geef ze een ov-jaarkaart (voor de trein tweede klas) en verplicht ze er voor hun werk gebruik van te maken.

Dit heeft een aantal voordelen:

1. In het spitsuur hebben ze zelfs lijfelijk contact met hun kiezers op het immer overvolle trein- of trambalkon.

2. In de rustige uren kunnen ze in de trein of bus contact krijgen met de doodgewone, altijd van openbaar vervoer afhankelijke bejaarde, werkeloze of asielzoeker.

3. De problemen in het openbaar vervoer kunnen ze met eigen ogen aanschouwen.

4. Partijbijeenkomsten in kleine verafgelegen plaatsen vinden op zaterdag plaats, want daar is 's avonds geen openbaar vervoer.

5. Vergaderingen duren nooit meer heel erg lang, want iedereen moet nog met de laatste trein of bus naar huis.

6. Als een kamerlid wil werken in de trein, dan kan hij/zij een toeslagkaartje voor de eerste klas kopen (is niet te koop in de kaartjesautomaat van de NS, daar wordt dan misschien ook wat aan gedaan in de vorm van het openhouden van de loketten).

In het weekeinde kan het kamerlid met de auto naar familie of strand en kan dan kennis nemen van het fileprobleem. Zo blijven ze van alle kanten op de hoogte en komen ze misschien weer wat dichter bij de kiezer.

DELFZIJL B. de Nijs

Volkslied

Als rasechte 'Venlonaer', dus van de andere kant van de Maas, heb ik met veel plezier en interesse het artikel 'Voor de joeks en het bier' (de Volkskrant, 17 februari) over de 'blierickse' vastelaovend gelezen. Helaas bevatte het twee minpuntjes.

Dat de citaten in het Blericks niet geheel juist zijn - zo is het bijvoorbeeld 'Dit jaor gaon weej ein vastelaovend make dae weej noëits vergaete', en niet 'Dit jaor gaan we ein vastelaovond maken dat we nooit vergete' - daar is nog overheen te komen.

Dat u Wie sjoën os Limburg is echter als ons volkslied betitelt, is ernstiger. Alhoewel Wie sjoën os Limburg is een zeer mooi en gevoelig lied is, was en blijft ons volkslied nog altijd: Daar in het bronsgroen eikenhout.

AMERSFOORT Aad Narinckx

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden