GEACHTE REDACTIE

Net terug van iets meer dan twee weken Bretagne las ik de column Blokhut van Henk Huurdeman (Folio, 6 augustus)....

Vakantie-lezen

Eerst de ontroerende, in het Nederlands geschreven verhalenbundel De Adelaars van de Iraanse vluchteling Kader Abdolah. Daarna het amusante verslag De voetreiziger van Gerard van Westerloo, vervolgens Wit zand van Kristien Hemmerechts en Zout op mijn huid van Benoite Groult, Nelleke Noordervliets De naam van de vader en ten slotte de drie Indië-romans van Jeroen Brouwers: Het verzonkene, Bezonken rood en De Zondvloed.

Overigens heb ik ook nog geluierd, gezwommen en gewandeld, gegeten en gedronken, geslapen en gevreeën, op terrasjes gezeten, historische plekken en bouwwerken bezocht, kortom: normaal vakantie gehouden en stralend weer gehad.

Huurdeman mag dan zijn twijfels hebben, maar zo'n leesconsumptie is haalbaar. Ga maar na: geen Journaals, Nova of een ander 'moet je gezien hebben'-programma, jenever thuis gelaten, geen post, alle actualiteitenrubrieken op de radio èn dertien dagen de Volkskrant 'gemist'.

OOSTERBEEK Hans Hierck

Gele trui

Teruggekomen van een lange vakantie en alle kranten doorgespit, valt de hoge kwaliteit van de Tourverslagen mij op. Zo saai als de Tour mag zijn geweest, zo spannend zijn de achtergrondverslagen. Mocht er een gele trui bestaan voor sportverslaggevers, dan heeft Bert Wagendorp die dik verdiend, van de eerste tot en met de laatste etappe.

ARNHEM Ptur Bijkerk

Warmte-afgifte

Gelezen in de Volkskrant van 8 augustus: 'Freriks liep haar derde marathon zeer beheerst, zocht bewust de eenzaamheid op om haar eigen tempo te kunnen bepalen en geen warmte-afgifte van tegenstandsters te krijgen' (Hans van Wissen over de EK-marathon voor vrouwen) .

Prachtig! Worden we voor het eerst attent gemaakt op een nog niet nader onderzocht fenomeen, dat beslist niet onderschat mag worden? Vandaar ook natuurlijk dat Manuela Machado (de winnares) er na twintig kilometer alleen tussenuit kneep: om de gevreesde warmte-afgifte van de tegenstandsters te mijden!

De uitspraak van Van Wissen kan bijgezet worden in het rijtje legendarische quotes, zoals Jean Nelissens commentaar tijdens een beklimming van de Tour de France waarbij opdringende supporters slechts een smal pad vrij lieten voor de wielrenners. Dat ging ongeveer zo: 'De toeschouwers benemen de wielrenners de laatste hoeveelheden zuurstof op deze berg.'

PAPENDRECHT Evert Stentel

Zeilend veer

Met enige reserve het artikel Per Windveer voor Pampus (Traject, 6 augustus) gelezen. Naast mijn twijfels omtrent de veiligheid voor de opvarenden van de Windveer - elf passagiers op een Cornish Grabber is erg veel - moet mij van het hart dat dit schip niet het eerste en zeker niet het enige schip is dat zeilend een veerdienst onderhoudt.

Sinds jaar en dag vaart het skûtsje 'Swanrad', bouwjaar 1908, tussen Balk en Heeg (Friesland). Dit beurtveertje brengt 's ochtends maximaal twintig passagiers met eventueel hun fiets en bagage zo mogelijk op het zeil naar Heeg en vaart 's middags weer terug.

BALK Willem Gretier

beurtschipper Swanrad

Tapijt

Al meer dan zestig jaar wordt het gerucht rondgestrooid dat Adolf Hitler in het tapijt beet. In het Duits stond er dan teppichfressen of Teppichfresser, vermoed ik.

Het foutje ontdek je zodra je ergens leest dat ook andere Duitse politici zoals Von Bismarck deze gewoonte hadden. In een stuk over de autobiografie van W. Wagner maakt R. de Beer deze fout weer eens.

NIEUWEGEIN A.L. v.d. Tier

NASCHRIFT: Volgens Kramer's Woordenboek is een Teppichfresser iemand die graag ijsbeert (red.).

Obsessies

In de Volkskrant van 30 juli stond in de rubriek Dag in Dag uit een stukje naar aanleiding van een proefopname voor een televisieprogramma, waarbij ik als producent betrokken was. Hierin wordt beweerd, dat ik destijds met ruzie vertrokken ben uit de redactie van Jan Lenferinks Terloopse Obsessies. Ik ben niet vertrokken uit de redactie van dit televisieprogramma om de simpele reden dat ik daar nooit in heb gezeten.

Verder stelde de verslaggever van de Volkskrant mij de vraag, of wij mensen die boos reageerden omdat ze gefilmd waren met een verborgen camera, behalve onze gegeven excuses geen bloemen, bonbons of een gratis taxi naar huis hadden kunnen aanbieden. Mijn antwoord werd in de krant samengevat als: 'Dat is toch overdreven.'

Mijn antwoord is echter iets uitgebreider geweest: 'Mensen die met een verborgen camera zijn gefilmd, moeten schriftelijke toestemming geven voor verder gebruik, ook als het een proefprogramma betreft. In zo'n situatie kan het geven van bloemen of bonbons als klef worden ervaren, als een chantagemiddel om bij boze mensen alsnog die toestemming te forceren.'

AMSTERDAM François de Waal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden