Geachte redactie

Belastinghervorming

In de berichtgeving over het advies van de commissie-Dijkhuizen over de aanpassing van het belastingstelsel wordt steeds de relatie gelegd met de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek. Er is echter nog een andere aftrekpost die geheel buiten beschouwing lijkt te blijven, namelijk de partneralimentatie.


Bij ongeveer 20 procent van de echtscheidingen is sprake van betaling van partneralimentatie. Dit percentage is overigens toegenomen in de afgelopen jaren. Deze partneralimentatie geldt voor 12 jaar. Ik voorzie dat ex-partners die partneralimentatie betalen er aanzienlijk op achteruit kunnen gaan. Het zou het nieuwe kabinet sieren als het ook de partneralimentatie onder de loep nam en ook meteen de, in vergelijking met ons omringende landen, extreme duur van 12 jaar zou beperken.


Anne Marie Hey, Zeist


Spuiforum

Het Haagse gemeentebestuur wil twee 25-jarige theaterzalen slopen, de Philipszaal en het Lucent Danstheater. Ze zijn gebouwd met minimale middelen, volgens sommigen met bordkarton en gips en dus aan vervanging toe. Grote onzin. Vitale delen als constructie, isolatie, akoestiek, veiligheid, comfort et cetera kunnen nooit minimaal zijn geweest. Dus waarom sloop?


Ambitieuze wethouders willen iets nieuws achterlaten, en dan kan het niet gek genoeg zijn. Het budget voor de prestigieuze nieuwbouw was aanvankelijk 260 miljoen. Nu voor een vlotte besluitvorming teruggebracht tot 181 miljoen voor drie op elkaar gestapelde zalen en een conservatorium, in totaal 40 duizend vierkante meter. Ogenschijnlijk vergelijkbare prestigeprojecten in Reykjavik, Melbourne of Singapore moeten de raadsbril gunstig kleuren.


Vreemd genoeg maakt men geen vergelijking met het in aanbouw zijnde Muziekpaleis in Utrecht, in opzet gelijkvormig. Dit paleis is ruim 30 duizend vierkante meter groot, was aanvankelijk begroot op ruim 94 miljoen euro, maar de kosten zijn nu al gestegen tot ruim 140 miljoen. Of het hierbij blijft, is allerminst zeker. Het ligt voor de hand de budgetten met elkaar te vergelijken. Omgerekend zal het Haagse project dan geen 181 maar ten minste 260 miljoen gaan kosten. Den Haag staat namelijk nog aan het begin, baseert zich op een rammelende schets en een raming met slechts 5 procent onvoorziene kosten. De kans op stapels onvoorziene tegenvallers is veel groter, die ervaring heeft vrijwel iedereen in de Nederlandse bouwwereld. Nu in Utrecht dus ook. Maar het Haagse gemeentebestuur kan blijkbaar goochelen.


Jan Ledderhof (architect), Den Haag


Audicien

In het katern V (17 oktober 2012) las ik de geestige column van Jean-Pierre Geelen over modieuze neologismen. Eén aansprekend voorbeeld miste ik: de audicien. Toen ik die term voor de eerste keer hoorde in een tv-spotje, dacht ik nog aan zo'n kunsthond op de hoedenplank van de Audi wiens kop mee gaat met de bewegingen ervan: de audichien. In de jaren zeventig gebeurde al iets soortgelijks met de discotheek en de boetiek.


Peter Bosman, Utrecht


Vrouwen onder elkaar

Annemarie Oster die 'mal oud mens' Nelleke van der Krogt en Lidewij Edelkoort op hun uiterlijk aanvalt (V, 18 oktober). 'Dat zijn geen mensen meer, dat zijn types!' Sanne Wallis de Vries die bij DWDD de vrouwen van Boer Aad met Albert West en Patrick Lodiers vergelijkt en hen 'wezens' noemt. 'Zie jij een vrouw, Jan?' Het is weer eens bewezen. De grootste vijand van de vrouw is niet de man, maar de vrouw. Vrouwen worden vaker door een vrouw dan door een man genaaid. En maar zeuren over het glazen plafond.


Flip Willemsen , Amsterdam


'Bejaarden'

Vorige week zag ik verschillende keren het woord 'bejaarde' voorbijkomen. Een bejaarde heet tegenwoordig een 'oudere'. Een uitstekend woord dat de lading precies dekt. Bovendien heeft 'bejaarde' toch een beetje zielige bijbetekenis, die tegenwoordig echt niet meer geldt voor het merendeel van de ouderen.


Vandaag kwam ik het woord 'kleuterleidster' tegen. Niemand in Nederland is nog kleuterleidster. Al zeker tien jaar geleden werd de kleuterleidster omgedoopt in leerkracht basisonderwijs. Tegelijk met de kleuterschool verdween de kleuterleidster. Ik hoop toch echt dat de Volkskrant deze woorden als taboe gaat behandelen.


Els van der Vos, Alphen aan den Rijn


Kernbommen

Volgens de Volkskrant zijn er 'al jaren incidenten' met de oude kernbom B61 (18 oktober). Als in 1968 voor het laatst vier kernwapens in zee kwamen, die alle vier zijn teruggevonden, kan de kop van het artikel beter luiden: 'al decennia geen problemen met kernwapens'. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van de schrijver en de redactie.


Peter Peeters, Harderwijk


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden