Geachte redactie

De opgetogen opmerking van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen dat ‘de Europese Grondwet nu van tafel is’ (Voorpagina, 18 juni), is misplaatst en veel te kort door de bocht....

Christian DerlagenDen HaagRobert BurgersRotterdamH. Swart‘s-GravendeelRuud Schoppema en Grave

Wisseltruc
Verhagen trok deze conclusie omdat de verwijzingen naar de Europese vlag en het volkslied hoogstwaarschijnlijk zullen worden geschrapt. Maar dat doet aan de inhoud niets af. En juist over de inhoud bleef Verhagen verdacht stil. De minister lijkt daarmee aan te sturen op een verdrag met een nieuw uiterlijk, maar met grotendeels dezelfde inhoud. Het is de vraag of het Nederlandse volk deze wisseltruc ziet zitten.

Wisseltruc
Een serieus politiek debat over de Grondwet is hier nooit van de grond gekomen, ook niet na het ‘nee’. Verhagens opmerkingen zullen door velen dan ook worden afgedaan als symboolpolitiek.

Onversneden
Koos van den Berg legt in het gebed zijn twijfel bij de Heer, mijdt niet graag wat God op zijn weg plaatst, luistert op zondagavond naar zijn vier musicerende kinderen en denkt dat de Bijbel het onversneden woord Gods bevat (Binnenland, 19 juni).Waarom meent de Volkskrant dit te moeten schrijven? Voor mensen die dit willen lezen is er het Reformatorisch Dagblad. Volgens echtgenote Janneke moet Koos alles lezen wat gedrukt staat.

Onversneden
Ik betwijfel dat ten zeerste, maar mocht Koos tijd vinden om het onversneden woord Gods even opzij te leggen, dan raad ik hem aan God als misvatting van Richard Dawkins eens te lezen.

Gesneuveld
‘Gesneuvelde Timo thuis, opnieuw dode in Uruzgan’ (Voorpagina, 19 juni). Heel erg allemaal, maar ook risico van het vak. Op het einde van het bericht staat er als een ‘o ja, bijna vergeten’ dat er ook nog zeven kinderen zijn omgekomen. Maar ja die wonen daar, dus dat is maar bijzaak. Beetje schandalige berichtgeving.

Dom
Wat een zielige en domme reactie van Hoogervorst op de fout (martelingen) van de Volkskrant: ‘Deze Volkskrant heeft elk recht verspeeld om welk kabinet dan ook te bekritiseren’ (Geachte redactie, 20 juni).

Dom
Je schaamt je af en toe voor het niveau van sommigen van onze (voormalige) ministers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden