Geachte redactie

Joost Zwagerman beschuldigt mij de laatste weken hardnekkig van godslastering – een strafbaar feit. Ook in de Volkskrant (Forum, 11 september) doet hij deze suggestie....

13 jaar

Beschuldiging
Zwagerman heeft zich niet in de feiten verdiept, of hij verzwijgt ze moedwillig. Hij komt steeds met hetzelfde voorbeeld: een column in NRC Handelsblad van twee jaar geleden, waarin ik aan de hand van een rooms schoolboekje uit 1907 liet zien hoe schoolkinderen toen werden geïndoctrineerd met een wreed godsbeeld.

Beschuldiging
Deze column werd destijds alleen door de Bond tegen het Vloeken bestreden. De bond deed bij de officier van justitie in Rotterdam aangifte wegens godslastering. Die aangifte werd door de officier geseponeerd, ‘omdat er geen sprake is van strafbare feiten’.

Beschuldiging
Frits Abrahams, Amsterdam

Renegaat
Dinsdag verscheen de steunverklaring aan het comité voor ex-moslims van Jami. Inclusief het betoog van Zwagerman (Forum, 11 september).

Renegaat
Enkele steunbetuigers: De Beus, Ellian en Cliteur, Hirsi Ali, Rutte en Wilders. Wat een verbroedering. Je zou gaan denken dat onze samenleving achterlijk aan het worden is. Waar blijft het gezonde verstand en de eigen ideologie?

Renegaat
Dit comité werkt provocerend en polariserend. Als je een renegaat wordt, is dat een persoonlijke keuze. Dat doe je in stilte.

Renegaat
Dit is een hype om de pagina’s mee te vullen. En dan komt het mooi uit dat Jami door drie buitenlanders in elkaar werd geslagen. Er worden helaas frequent mensen voor minder in elkaar geslagen of gedood.

Renegaat
Overigens gaat Jami compleet voorbij aan het feit dat er veel moslims zijn die een aantal passages in de Koran ook met een korrel zout nemen of zelfs expliciet afwijzen.

Renegaat
En hebben we hier ooit een comité van ex-katholieken gehad? Nee, de ontkerkelijking van Nederland is een geruisloos proces geweest. Ex-moslims hebben om diezelfde reden ook geen enkele behoefte aan zo’n comité.

Renegaat
Willem Melssen, Nijmegen

Verdonk
Rita Verdonk is uit de VVD-fractie gezet. Ze wil misschien een eenmansfractie beginnen. Dat is net zo iets als een afgewezen asielzoeker die een eigen land begint.

Verdonk
Rob Dijkstra, Breda

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden