Geachte redactie

Cruiseschepen vallen om

Wat we sinds de ramp met de Herald of Free Enterprise al wisten: ferries en cruiseschepen zijn niet bepaald zeewaardig. Terwijl een schip bij inkomend water wat dieper hoort te gaan liggen of in het ergste geval te zinken, valt dit soort enorme vaartuigen domweg om. En dat in een vroeg stadium en bij kalme zee. Het zijn keuzen die gemaakt zijn. In dit geval bij het ontwerp: passagierscapaciteit versus veiligheid. Zo heeft de kapitein de keuze gemaakt onvoldoende water onder de kiel te houden, door de informatie van de dieptemeter blijkbaar naast zich neer te leggen. Boek je een keer een cruise voor complete verzorging en ontspanning, beland je in het avontuur van je leven.

Aad van Duin, Rotterdam

Verkeerde zuinigheid

De Nederlandse regering heeft Standard & Poor's nooit willen betalen voor de credit rating van de staatsschuld. Dat werd als een teken van sterkte gezien. Maar het zou verkeerde zuinigheid kunnen zijn.

Standard & Poor's geeft Nederland nu een 'negative outlook', wat kan betekenen dat de rating de komende jaren verlaagd gaat worden. Een iets hogere rente kost veel meer dan die paar ton, die voor een aangevraagde rating moet worden betaald. Aan de andere kant: als de rente iets stijgt, hoeven de pensioenen minder gekort te worden. Misschien zijn de gepensioneerden Standard & Poor's nog eens dankbaar!

Fred de Koning, Breukelen, hoogleraar accounting information systems

Erotiek

Indrukwekkend weten Zijderveld en Van Ostaijen (O&D, 16 januari) aan te tonen dat voetbal buitenkerkelijke religie is. Het ene voorbeeld na het andere kunnen zij duiden. Maar als je de 'wetenschap' vooruit wilt brengen moet een theorie onderuit te halen zijn. Dus waarom niet: 'voetbal is erotiek.' De wedstrijd begint: er staan 25 mannen klaar in korte broeken, sommigen zelfs met afgezakte kousen. Voor de aftrap vormen minstens elf een kring waarin ze gearmd zo dicht mogelijk tegen elkaar staan. Er valt een doelpunt, alle spelers omhelzen elkaar, speciale omhelzingen zijn er voor diegene die de beslissende voorzet gaf en een hele speciale omhelzing is er voor de doelpuntenmaker.

Soms gaat een doelpuntenmaker liggen, de anderen duiken dan op hem. Ook de 'man in het zwart' heeft een erotiserend effect, deels door het (hi, ha) bezingen van het geslachtsdeel van zijn hond, deels door zijn moeder te eren voor haar bijdrage in het oudste beroep ter wereld.

Er wordt een (ja, ja) rode kaart getoond en 1 speler mag nu helemaal alleen naar de kleedkamer, altijd loopt er iemand met hem mee, wat gaan zij doen? Zijderveld en Van Ostaijen mogen nu verder afmaken wat er gebeurt onder de douche, zij hebben er voor doorgeleerd.

Eric Sjoerds, Rotterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden