Geachte redactie

Grexit

Sinds het begin van de crisis hebben vermogende Grieken tientallen miljarden euro's naar buitenlandse rekeningen verplaats. Een 'Grexit' met de daaropvolgende devaluatie van de nieuwe drachme zal de waarde van buitenlandse euro's minstens doen verdubbelen. Iedere Griek met geld op een buitenlandse rekening wordt dus eensklaps een stuk rijker.


Tegelijkertijd zal in Griekenland alles wat geïmporteerd moet worden, duurder worden - wat de gewone Griek dan helemaal niet meer kan betalen. De rijken dus rijker en de armen armer. Dat kan misschien best goed zijn voor de EU, maar of het voor Griekenland en zijn bewoners zo goed is als professor Graafland en de CU beweren (Ten eerste, 29 november) vraag ik me toch echt af, en van een christelijke moraal kan je dan al helemaal niet meer spreken.


Chris Stemerdink

, Athene


Reclame

Het kersverse Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) bijt in het stof omdat hij reclame maakte voor een Turkse zorgverzekeraar (Stekel, 28 november). Hij legde het woordvoerderschap over zorg neer en kreeg een schrobbering van zijn fractievoorzitter. Terecht.


Maar hoe zit het dan met Roger van Boxtel, al een paar jaar senator (D66) en al jaren prominent te zien in een reclame waarin hij zorgverzekeraar Menzis luidkeels aanprijst? Van Boxtel is daarbij nog bestuursvoorzitter van diezelfde zorgverzekeraar.


Hans van Boxtel

, Amsterdam, (geen familie van)


Masai-meisjes

Het brood bleef in mijn keel steken bij het lezen van de krant. Tot tranen toe geroerd was ik door de fotopagina over Masai-meisjes die niet meer worden besneden bij de overgangsceremonie naar volwassen vrouw (Uitgelicht, 29 november). Wat een groot geluk, en een prachtige foto's. Strijdbaar en met hernieuwde moed aan mijn werkdag begonnen. Dank.


Yvonne de Hilster

, Wageningen


Misbruik jeugdzorg

We hebben burgemeester Van der Laan gemist op de slachtofferbijeenkomst seksueel misbruik jeugdzorg afgelopen dinsdag. Vreemd, hij zou het stokje van de commissie-Samson overnemen. Het was een besloten bijeenkomst met als sprekers de voorzitters van onder meer Klokk (Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik), Nederland Heelt, Slachtofferhulp en Rieke Samson. Ook de ex-minister van Gezinszaken, André Rouvoet, was er niet. Misschien omdat zijn ministerie het gezicht werd van hoe het met jeugdzorg niet moet.


We hoorden weer schrijnende verhalen en merkten dat er wel een luisterend oor voorhanden is, maar dat niemand tot nu toe daadwerkelijke financiële hulp verleent om iets van het leed te verzachten. Dat moet de burgemeester in goede banen gaan leiden.


Mocht hij aan de slag gaan, dan hopen we dat niet alles opnieuw wordt onderzocht. Hij moet zorgen dat er financiële compensatie komt. Want de slachtoffers hebben, na lang wachten, excuses gekregen. De overheid heeft indertijd haar verantwoordelijkheid niet genomen. Nu hopelijk wel, want de slachtoffers zitten een leven lang met de gevolgen en hebben nooit op een normale wijze in de maatschappij kunnen functioneren. Met dank aan jeugdzorg.


Ik, echtgenoot van een slachtoffer, vind dat er geen jarenlange strijd geleverd moet worden met behulp van advocaten. De overheid moet zo fatsoenlijk zijn dat er vanzelfsprekend hulp is voor de slachtoffers. Bovendien, gun de misbruikten ook nog iets op hun oude dag. En nu maar hopen dat de burgemeester wat tijd kan vinden.


Naam en woonplaats bij redactie bekend

Overijsselse weide

Gedeputeerde Hester Maij van Overijssel weigert het netwerk natuurgebieden te vergroten ( Binnenland, 28 november). Zij is daarmee een trouwe volgeling van het CDA-duo Bleker-Koopmans, dat in het kabinet-Rutte I het onzalige plan had om de Ecologische Hoofdstructuur ( EHS) drastisch in te krimpen.


Inmiddels zijn Bleker en Koopmans van het toneel verdwenen, maar Maij heeft nog niet goed begrepen dat de bakens verzet zijn. Zou het liggen aan het feit dat de provincie Overijssel nog op zoek is naar een 'Strateeg Natuur en Milieu'? Snel invullen die vacature zou ik zeggen.


De strateeg kan binnen een week een advies maken dat het beter is mee te buigen met het kabinet-Rutte II, omdat anders de loopbaan van Maij er uitermate overzichtelijk uit komt te zien. Als ze niet meebuigt loopt ze het risico dat haar een toekomst tussen de pony's toegewenst wordt zoals dat ook met Henk Bleker is gebeurd. Samen met Bleker in een ponyweide, dat zou wat zijn. Bleker zal daar overigens zeker de zonnige kant van inzien. Een ponywei is in zijn ogen ook natuur en Hester Maij daarin een mooie aanwinst.


Henk van den Brandt

, Veenendaal


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden