GEACHTE REDACTIE

Een groot deel van het lerarencorps in Nederland is indertijd opgeleid om kinderen een vak te leren. In de loop van de jaren is daar bij gekomen: conflictbehandeling, psychische zorg, omgaan met kleine criminaliteit, drugs-, alcohol- en aidsvoorlichting, verkeerslessen, huiswerkbegeleiding, decanaat, kennis van leerstoornissen, seksuele voorlichting en dan nu ook...

Onderwijs

Wij zijn daar niet voor opgeleid, hebben daar niet voor gekozen en missen ervaring en inzicht. Toch vertrouwen ouders er op dat zij er thuis niets meer aan hoeven te doen omdat het op school gebeurt.

Voeg daarbij dat er de laatste tien jaar veel geld op onze salarissen is ingehouden (bij mij 36 duizend gulden). Er is in die tijd maar 3 procent inflatiecorrectie toegepast, de laatste vier jaar maar ongeveer 0,5 procent.

Zo wil de jeugd natuurlijk niet in het onderwijs werken. Wij waren immers al de leraren met de grootste taakbelasting in heel Europa. Voeg daarbij deze taakverbreding en de zeer grote salarisachterstand vergeleken bij bedrijfsleven en ambtenaren. Ouders, pas op!

BILTHOVEN Robert Perk

Citaat

In het artikel van Max Pam (de ode aan mevrouw Boas, Stroom, 39 november) staat een fout. Het citaat over het in het toilet doen verdwijnen van een slechte kritiek is niet van een journalist, maar van de componist Max Reger (1873-1916). Het precieze citaat luidt: 'Ich sitze in dem kleinsten Zimmer in meinem Hause. Ich habe Ihre Kritik vor mir. Im naechsten Augenblik wird sie hinter mir sein.' De criticus in kwestie is Rudolph Louis.

ENSCHEDE Casper Hulshof

Sokkel

Probeerde Max Pam Henriëtte Boas tot inzending van een brief te prikkelen met de spelling Badhoevendorp op de sokkel van een monument voor haar? Is haar de schrijflust vergaan of leest ze de Volkskrant niet meer?

ZUURDIJK Lambert Smit

Grieks

J. Raats uit Haarlem ergert zich aan de manier waarop woorden als 'therapeut' worden uitgesproken (Geachte Redactie, 1 december) en vraagt zich af waar deze afwijking vandaan komt.

Als oud-gymnasiast kan ik daarvoor misschien een verklaring geven. Het woord 'therapeut' komt van het Griekse woord 'therapeutès'. Ik heb destijds geleerd dat in het klassieke Grieks de lettercombinatie 'eu' als 'ui' moest worden uitgesproken. Hoe mijn leraren precies tot die wetenschap zijn gekomen bij gebrek aan bandopnames uit die tijd, weet ik niet. Of het goed is, weet ik dus ook niet, maar het is in elk geval een verklaring. Ik houd het traditiegetrouw dus maar op therapuit.

LEEUWARDEN P.G. Wijtsma

Belang

In mijn artikel (Forum, 2 december) wordt misschien de indruk gewekt dat ik de daad van G.J. van B. niet zou veroordelen. Het tegendeel is waar, vernieling van kunst moet altijd krachtig worden veroordeeld, zo ook de vernieling van Cathedra. Met mijn artikel hoop ik dergelijk gedrag in de toekomst juist te voorkomen. Het is misschien een naïeve gedachte, maar ik wil het grote publiek laten inzien wat het beláng van de abstracte expressionisten is.

LUYKSGESTEL

Edwin van Onna

Potvis

Potvissen die aanslibben op de Noordzeekust zouden niet hoeven te sterven tengevolge van hun eigen gewicht. Echter, een andere werkmethode dient dan te worden toegepast.

In plaats van bovenaf de potvis nat te houden en tegelijkertijd proberen hem naar zee te trekken, moet de aandacht in de eerste plaats gaan naar het in leven houden van het dier. Om niet aan de eigen zwaarte te bezwijken, zou er vanaf verscheidene plekken (bijvoorbeeld drie) onder de potvis moeten worden gespoeld. Hierdoor komt de vis - verdiept - in een soort moddermeer te liggen. In deze situatie ondergaat hij de werking van de Wet van Archimedes. Deze doet zijn gewicht - relatief - afnemen, waardoor de druk op de eigen longen kleiner is.

Belangrijk is dat van verschillende punten wordt gespoeld: aan één kant spoelen zou de potvis in een ongewenste kronkel brengen, waardoor de ademhaling weer moeilijker wordt.

LUXWOUDE

H. van Rijen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden