Geachte redactie

Een soort van crisis

Politiek is goochelen met woorden. Vorige week werd staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen aangehaald op bezoek in het door hongersnood getroffen Oost-Afrika. Aan het begin van zijn bezoek heette het een 'humanitaire ramp' maar later verandert hij dit in 'een soort van crisis'.

Al maandenlang wordt er gesproken over de Griekse economische crisis. Maandag maakte het kabinet bekend dat Griekenland opnieuw steun krijgt om het land op orde te brengen. Een bedrag van 59 miljard euro, of nee... 109... of is het nou 159 miljard? En is dat nou inclusief of exclusief de bijdrage van banken en pensioenfondsen? Tja, het is allemaal nogal ingewikkeld, even nakijken wat we eigenlijk besloten hebben om tien miljoen Grieken een nieuw perspectief op hun toekomst te geven.

'Ik heb ontzettende honger', maakte een Somalische vrouw duidelijk aan Ben Knapen. En met haar tien miljoen anderen. Het zou geen probleem moeten zijn, weet Knapen, om deze mensen zo snel mogelijk aan voedsel te helpen. En jawel de EU besluit 27,8 miljoen vrij te maken op haar begroting. Maar vergeet niet, al eerder is er 70 miljoen gereserveerd, hè. Zeg Ben, als je nou even achter je pc kruipt en 'een soort van crisis' weer verandert in 'humanitaire ramp' loopt het bedrag dan misschien op in de richting van de 1,1 miljard die nodig zijn om een einde te maken aan de hongersnood van tien miljoen mensen?

Guus Klaren, Nijmegen

Dringend hulp nodig

Hoe bizar (Buitenland, 26 juli): Voor 1,1 miljard euro is de hongersnood verdwenen. Voor 109 miljard helpen we een land dat niet op de centjes kon passen!

Angele Meijering, Zoetermeer

Verantwoordelijkheid

Is Wilders verantwoordelijk voor het gedachtegoed van de Noorse terrorist? Nee! Is Wilders verantwoordelijk voor de terreurdaad van de Noorse terrorist, die in zijn verantwoording Wilders als medestander beschrijft? Nee! Heeft Wilders een verantwoordelijkheid voor het gegeven dat een Noorse terrorist het gedachtengoed van Wilders gebruikt om zijn terreurdaad te rechtvaardigen? Ja! Is Wilders zich daarvan bewust. Ja! Mag je van een politicus vragen dat hij zich verantwoordt als een terrorist zich van zijn gedachtengoed bedient? Ik denk het wel.

H. van Hees, Deurne

Wilders en Oslo

Met 'De kogel kwam van links' en 'Het komt allemaal door het theedrinken van Job Cohen' hebben de LPF, De Telegraaf en Geert Wilders en zijn meedenkers sinds 2002 het publieke debat in Nederland op een onvoorstelbare manier vergiftigd. Bijna tien jaar lang bleef die bloeddorstige demagogie straffeloos, maar nu doet zich in Oslo het tachtigvoudige spiegelbeeld van de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh voor - en Wilders voelt zich geen seconde aangesproken.

Job Cohen en de overige leiders van links zijn terecht te fatsoenlijk om Wilders, volgens de redeneertrant die hij zelf zo gretig op anderen toepast, verantwoordelijk te stellen voor deze gruwelen. Maar ze zouden hem wel vanaf nu, elke keer wanneer hij zijn mond over dit onderwerp opendoet, hardhandig op zijn ongelooflijke inconsequentie kunnen wijzen.

Bert Vuijsje, Amsterdam

Media en geld en macht

In 2000 vertrok ik uit een aanzienlijke positie bij het beursgenoteerde mediabedrijf Reed Elsevier. De aandeelhouder, meer dan de lezer, was inmiddels de klant van het bedrijf geworden en geld was de maat der dingen. Nu gun ik een ieder de winstmaximalisatie die hem toekomt, met name in de markten van WC-verfrissers en gloeilampen, maar als rendementseisen overheersend worden in uitgeverijen dan verliest het medium een wezenlijk kenmerk: de onafhankelijkheid. De lezer verliest de zekerheid dat de uitgever, zowel conceptueel als redactioneel, de juiste keuzes en selecties maakt voor hem of haar. Als de lezer niet meer de klant maar het product van een uitgever wordt (ter exploitatie in advertentiemarkten), dan verliest hij ook de zekerheid dat hij door redacties serieus wordt genomen. Maar het gaat nog een stap verder, blijkens ook de verhoren van Murdoch c.s. van vorige week. Uitgeverijen en mediabedrijven met overheersende marktposities, actief op de massamarkten, hebben zich een sleutelpositie in de democratie verworven. Niet als bron van het discours, als hoeder van de waarheid, als platform voor de discussie, niet als instrument van invloed maar als instrument van macht. Hun lezersmassa en daaruit voortvloeiend bereik, verschaft hun een positie waarmee zij de besluitvorming en de spelers in die besluitvorming feitelijk bij de edele delen hebben.

Daarmee is de lezer ook nog de zekerheid kwijt dat hij niet gemanipuleerd wordt en wordt hij niet alleen zakelijk geëxploiteerd maar ook democratisch. De business cases van uitgevers staan onder grote druk en de venture-financiering van mediabedrijven is wijdverspreid en groeiend. Als gevolg daarvan zullen ze meer en meer gedwongen of worden om te verworden tot exploitatiebedrijven.

Het is te hopen en te verwachten dat er zich, in reactie hierop, nieuwe uitgaven en uitgevers zullen ontwikkelen die de journalistieke kwaliteit en zuiverheid weer tot maat der dingen zullen kiezen. Het is ook te hopen maar minder te verwachten dat de lezers en kiezers zich tot deze uitgevers zullen bekeren.

Teun Gautier, uitgever van De Groene Amsterdammer

Provincie Noord-Holland

Eerst raakten ze tientallen miljoenen gemeenschapsgeld kwijt die hun 'treasurer' had toevertrouwd aan Icesave. Daarna lieten ze een VVD-gedeputeerde-entrepreneur zijn goddelijke gang gaan met vastgoeddeals voor zijn maffiose vrinden. En nu staan ze weer een powerboat-race toe in een uniek natuurgebied dat nationale en internationale bescherming geniet. De provincie Noord-Holland is het spoor écht helemaal bijster! Vroeger zou je zo'n lagere overheid dan onder curatele stellen, maar helaas raak je daarmee nu van de regen in de (Bleker)drup.

F. Klok, Groenekan

Geestelijke zorg?

'De katholieke kerk ziet het biechtgeheim als een van de belangrijkste voorwaarden voor het verlenen van geestelijk zorg' (Buitenland, 26 juli).

Toen ik als jongetje van 10 biechtte dat ik onkuisheid had begaan (welk jongetje heeft dat niet?) wilde de pastoor in zijn donkere hokje precies de details daarvan weten. Geestelijke zorg? Ammehoela!

Henny Lamers, Bilthoven

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden