GEACHTE REDACTIE

Vorige week kreeg ik een verkiezingsfoldertje van de Centrumdemocraten in de bus waarin onder andere het volgende werd opgemerkt: 'Als u met ons van mening bent dat de 20 miljard gulden die dit kabinet in de komende jaren uittrekt voor de opvang van asielzoekers drastisch moet worden teruggebracht (....

Schokkend

Twintig miljard? vroeg ik mij geschokt af. Mijn God, ik word CD'er, want daar moet iets aan worden gedaan!

Voor alle zekerheid belde ik nog even naar de CD ter verificatie van bovenstaand schokkend feit. Zij verzekerden mij de correctheid van het bedrag, maar hadden de berekening, zoals deze in de 'Meer Jaren Begroting' staat, helaas even niet voorhanden.

Daarom belde ik de documentatie-afdeling van de Tweede Kamer, die mij echter vertelde dat ik bij het ministerie van Justitie moest zijn. Echter, ook Justitie kon mij niet de gewenste informatie geven en verwees mij door naar het COA (Centraal Orgaan voor de Opvang van Asielzoekers). Bij het COA konden ze mij iets verder helpen.

Indien wordt uitgegaan van de hoogste prognose van 45 duizend asielzoekers in 1995, dan kost de opvang (centraal en in de verschillende gemeenten) 1,4 miljard. Ervan uitgaande dat de CD met 'de komende jaren' een periode van vier jaar bedoelt en dat het aantal asielzoekers niet boven (het hoge aantal van) 45 duizend per jaar uitstijgt, betekent dit een kostenpost van ten hoogste 5,6 miljard.

Wat gek nou toch. Toch maar weer even de CD gebeld, die mij helder toelichtte: 'Ja nou kijk dat zit zo: ook huisvesting moet meegerekend worden en dan kom je op 20 miljard.'

Een lichte vermoeidheid overviel mij. Ik verzocht hem het één en ander nog eens na te rekenen en mij het resultaat van die berekening telefonisch te berichten. Hij zou dat doen, maar tot op heden heb ik niets gehoord.

AMSTERDAM Bart Strengers

Extreem-rechts

Afgelopen zaterdag was het weer raak: de politie van Utrecht achtte personen uit de anti-fascistische hoek (volgens een woordvoerder aan het uiterlijk te herkennen) die een anti-demonstratie wilden houden, gevaarlijker dan de demonstranten zelf. Die demonstranten behoorden tot extreem-rechtse partijen, de tijdbommen onder ons politieke systeem.

Terwijl iedereen met een beetje verstand en een 'politiek correct' standpunt tegen extreem-rechts zou willen demonstreren, vond de politie het verstandig om 'op te treden', niet tegen extreem-rechts, maar tegen links uitziende voorbijgangers en anti-demonstranten.

ZUTPHEN Jelle Laan

Mailer

In zijn ijver zich te manifesteren als kampioen van het anti-machismo omschrijft Stephan Sanders in zijn column 'Buitenwacht' (Vervolg, 4 maart) Ernest Hemingway en Norman Mailer als auteurs 'die ook heel handig waren met revolvers die zij op griezelige beesten leegschoten, op hun eigen vrouw (Mailer) of op zichzelf (Hemingway)'.

Sanders is in zijn verontwaardiging het zicht op de feiten kwijtgeraakt. Mailer verwondde in 1960 zijn toenmalige vrouw Adele Morales met een zakmes. Revolvers heeft Mailer nooit 'leeggeschoten' op mensen en ook niet op dieren. Bovendien heet Mailer niet Mailor, zoals Sanders twee keer schrijft.

MAASTRICHT Johan van de Beek

Stadsschouwburg

In de Volkskrant van 4 maart werd bericht over de vergevorderde plannen van Cox Habbema, directeur van de Stadsschouwburg, en Hans Croiset om een produktie-eenheid in het leven te roepen die de leemte in de programmering moet opvullen die Toneelgroep Amsterdam heeft achtergelaten na het in gebruik nemen van de Westergasfabriek. Dit lijkt het misverstand te bestendigen als zou Toneelgroep Amsterdam niet meer in de Stadsschouwburg spelen.

Toneelgroep Amsterdam speelt daar nog steeds. In het seizoen 1995/1996 gaat het om drie produkties: Ivanov, De Krant en Een subtiel evenwicht (47 voorstellingen in totaal). In het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek speelt Toneelgroep Amsterdam zo'n honderd voorstellingen per seizoen.

Over de vermindering van het aantal voorstellingen in de Stadsschouwburg zijn afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam, waarvan de Stadsschouwburg op de hoogte is.

De drie of vier produkties die de produktie-eenheid denkt uit te brengen lijkt een wat fors aantal om uitsluitend de vermindering van het aantal voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg op te vangen.

AMSTERDAM G. Korthals Altes

Zakelijk leider Toneelgroep

Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.