GEACHTE REDACTIE

Minister Sorgdrager wil oud-politiechef Lancee afschepen met een vergoeding van vijftigduizend gulden (de Volkskrant, 27 maart). Zelfs als het bedrag verhoogd zou worden tot 79 duizend gulden, dient ze zich haar oren van het hoofd te schamen....

Lancee

Gezien de bedragen die aan mislukte topfunctionarissen worden betaald als zij, wegens hun onkunde, ontslagen worden, lijken de bovengenoemde bedragen buiten- proportioneel. Buiten-proportioneel klein, wel te verstaan en zeker in geen verhouding met het door Justitie veroorzaakte leed. Er is sprake van recht op smartengeld. Zelfs als haar uitspraak door de wet gestaafd wordt, getuigt deze van het onvermogen van de minister zich in te leven in de situatie van een persoon die onder haar verantwoordelijkheid zoveel leed is aangedaan.

'Onjuist, tendentieus en grievend', woorden die Sorgdrager in een ander verband gebruikte, zijn uitermate toepasselijk op haar gedrag in deze zaak.

MIDWOUD K.M. Bisschop

Schandpaal

Er wordt geprobeerd VVD-kandidaat Hans van Baalen aan de schandpaal te nagelen op grond van een bewering dat hij het Horst Wessellied zou hebben gezongen. Hij schijnt louter op grond van deze bewering te moeten hangen van sommige mensen. Wat is zijn misdrijf eigenlijk? Dat hij een medewerker van Bolkestein is? Van iedereen die het openlijk aandurft een conservatieve mening uit te dragen, wordt onmiddellijk gesuggereerd dat hij een nazi is.

DEN HAAG Max Driessen

Kerosine

Anderhalf jaar geleden vond er op een conferentie van de PvdA-jongeren een interview plaats met de minister De Boer. Aan haar werd gevraagd of het argument, dat Nederland niet eenzijdig maar in Europees verband over moest gaan tot heffingen op kerosine voor de luchtvaart, in verband met concurrentie-overwegingen, wel zo zinvol was. Zouden de Europese landen, als ze het dan eenmaal eens waren, niet wachten op de VS en Japan, ook weer uit concurrentie-overwegingen?

Zou dit argument niet voor een eindeloos uitstellen van milieumaatregelen als deze zorgen? Welnee, was het antwoord, wat waren wij slecht van vertrouwen! In Europees verband zou het zeker lukken.

We lezen onder de kop 'Belasting schaadt luchtvaart niet' (de Volkskrant, 24 maart): 'de heffing zal pas daadwerkelijk worden ingevoerd, als dat wereldwijd kan gebeuren (. . .) omdat de VS zich fel verzetten tegen de kerosinebelasting. (...) De Boer: 'We hebben nu een kleine stap gezet. . .'

Slecht van vertrouwen moet je kennelijk zijn.

UTRECHT Nina Holland

Keuze

Op de donorverklaring ontbreekt een vijfde keuzemogelijkheid: 'Ik word donor, maar alleen ten aanzien van personen die dat ook zijn/worden.' Door deze mogelijkheid zouden profiteurs buiten spel gezet kunnen worden en worden degenen die twijfelen met hun rechtvaardigheidsgevoel geconfronteerd.

TILBURG M.H. van der Hoogte

Pater

Als 'vooroorlogse' r.k.-vrouw van 70 jaar en lid van de aan de verkiezingen deelnemende KPP (waarmee over zaken als actieve euthanasie en abortus provocatus zeker niet 'zal vallen te praten, punt') heb ik mij gestoord aan het interview met pater Denis Hendrickx (de Volkskrant, 25 maart).

Pater Hendrickx heeft wel niet, zoals bisschop Ter Schure, het bisdom Den Bosch 'veel ellende bezorgd', maar bij het lezen werd ik wel 'geblokkeerd door een bij voorbaat ingenomen standpunt', namelijk 'wee u, wanneer alle mensen met lof over u spreken, want hun voorvaderen deden hetzelfde met de valse profeten.' (Luc. 6:26)

In dit verband denk ik ook aan die arme Leen van Dijke van de RPF, die binnenkort waarschijnlijk (net zoals indertijd kardinaal Simonis) een proces aan zijn broek zal krijgen, omdat hij 'geblokkeerd was door het bij voorbaat ingenomen standpunt', dat buitenechtelijk geslachtsverkeer, evenals diefstal, in strijd is met Gods bedoeling.

AMSTERDAM Annie Willemsen

Beleid

Mooi, die kop 'Smartegeld' boven de column van Jan Blokker (de Volkskrant, 28 maart)! Zonder tussen-n. Ik hoop dat de redactie hier algemeen beleid van maakt.

SAUWERD Hans Terlouw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden