geachte redactie

Mario Gommeren ergert zich aan de regelmaat waarmee berichten in de media opduiken over homo's (Geachte redactie, 26 oktober). Hij ziet zichzelf niet als slachtoffer en wil niet worden geconfronteerd met negatieve berichten over homo's. Uit zijn brief komt naar voren: met mij gaat het goed, dus waar gaan deze berichten over?

Homofobie

Beste Mario, ik weet niet op welke planeet jij woont, maar homofobie is helaas een steeds groter probleem en echt niet alleen in Oeganda of in Rusland. Ook in Nederland worden homo's regelmatig agressief bejegend vanwege hun geaardheid. Moeten de media dit maar gewoon negeren? Ik zou zeggen: kom eens uit je ivoren toren en ga eens praten met mensen van Human Rights Watch of het COC.


Ook ik wil mezelf niet als slachtoffer zien en word liever niet te vaak geconfronteerd met negatieve homoberichten in de media. Maar zolang de realiteit is dat er nog vrijwel dagelijks mensen uit hun woning worden gepest of in elkaar worden geslagen vanwege hun geaardheid mogen de media dit breed blijven uitmeten. Niet omdat we zielig of heilig zijn, maar omdat het schandalig is dat zoiets anno 2010 ook in Nederland nog te vaak voorkomt.


Oprecht

Met aandacht heb ik de Brief van de dag van maandag gelezen (Geachte redactie, 25 oktober). Aangezien ik bijna 47 jaar in Afrika heb gewoond en gewerkt, ben ik zo vrij mijn mening te geven.


De schrijver stelt: 'Soms zijn er wel talenten, maar die gaan naar het buitenland'. Dat is beslist waar, maar ik voeg daar de vraag aan toe: waarom gaan ze weg?


Mijn ervaring is dat bij verleende hulp vaak een manager uit het donorland meekomt. Daar ligt het probleem: in het land waar ik zolang woonde, zijn veel hoogopgeleide gekwalificeerden, veelal met diploma's die in het buitenland zijn behaald.


En juist de hoogopgeleiden die weinig of niets van het land wisten en veelal de taal niet spraken, ontvingen hoge salarissen met vele extra's als fantastische huizen enzovoorts. Misschien is het een idee om geld te besparen en frustraties te voorkomen door tussenpersonen in het land van de goede gevers te laten?


Niet iedereen in de hulp ontvangende landen is corrupt: er zijn genoeg personen die oprechte bedoelingen hebben en hun land vooruit willen helpen.


Beestenbende

Dank voor het verfrissende artikel van Anna van den Breemer over bands met dierennamen (Kunst, 23 oktober). Zij laat de term kortetermijngeheugen vallen. Wat mij eraan deed denken dat het geheugen van de meeste popliefhebbers jammer genoeg inderdaad niet verder reikt dan de jaren zestig. Graag breng ik daarom de uitspraak van Paul McCartney in herinnering dat er zonder The Crickets geen Beatles geweest zouden zijn.


Phil Spector zou overigens later nog betrokken zijn bij de productie van het eerste album van The Rolling Stones. Ruim voor The Crickets waren er al The Spaniels in 1953. En eerst en vooral de talrijke doowop groepen met vogelnamen als bijvoorbeeld The Ravens (1945), The Orioles (1946), The Robins (1949), The Flamingos, The Penguins, The Crows, The Meadowlarks en The Cardinals. Reken maar dat de Britse (en blanke) beestenbendes dit soort voorgangers kenden!


De namen van beroemde jazzsolisten als Bird, Hawk en Frog vallen uiteraard buiten het kader van dit verhaal. Bob Crosby and The Bob Cats met het toen al rockende The Big Noise From Winnetka uit 1930 mogen vanzelfsprekend niet onvermeld blijven.


Maar de eer van grondleggers van het hele fenomeen komt aan niemand minder toe dan The Dixie Hummingbirds. Een gospelgroep, die werd opgericht in 1928.


Opsteken

Zondagavond heb ik samen met mijn kinderen van 4 en 9 naar een documentaire gekeken over tweelingen. Daarna ademloos met open ogen naar Planet Earth. Op maandag gingen we naar het Openluchtmuseum in Arnhem en dinsdag naar het Kröller Müller.


In drie dagen tijd hebben ze meer opgestoken dan Rutte, Wilders en Verhagen in de komende vier jaar willen afbreken.


Grijsaards

Ik las dinsdag de krantenkop 'Vergrijzing gaat leiden tot forse daling aantal basisscholieren' (Ten Eerste, 26 oktober) en 'Krapte op arbeidsmarkt door vergrijzing' (Economie, 26 oktober).


In beide gevallen gaat het echter om een teruglopend kinder- of jongerenaanbod. Heeft u iets tegen grijsaards?


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden