Geachte redactie

Als overtuigd atheïst werd ik aangenaam verrast door de berichtgeving over de predikant zonder god, Klaas Hendrikse (de Voorkant, 5 november)....

Goudeerlijk
Ik wil Hendrikse van harte steunen in zijn zoektocht naar de zin van het bestaan, zonder zich in zijn denken gefrustreerd te weten door de aanwezigheid van een opperwezen dat te pas en te onpas wordt gebruikt als alibi voor menselijke misdragingen.

Goudeerlijk
Ik vrees dat Klaas het niet gaat redden in de PKN (de Protestantse Kerk Nederland). Geen nood. Als hij maar blijft schrijven en ons blijft uitnodigen om mee te denken.

Goudeerlijk
Jan Lauret, Middelburg

Moderne slavernij
‘Krijg jij geen huishoudgeld’ , vroeg mijn moeder (in de tachtig) onlangs verbaasd. ‘En ook geen kleedgeld?’ Nee, reageerde ik lacherig, ik verdien gewoon mijn eigen geld. Pas later bedacht ik dat ze misschien gelijk had.

Moderne slavernij
Vroeger deed de vrouw het huishouden: in ruil betaalde de man de huishoudaankopen en een vrij te besteden kleed- annex zakgeld. Dat maakte haar afhankelijk van zijn goedgeefsheid en was dus hetzelfde als slavernij. Maar tegenwoordig? De vrouw doet meestal nog steeds het huishouden (volgens cijfers van het SCP). In ruil betaalt ze zelf ook haar deel van de huishoudaankopen als haar eigen kleed- en zakgeld. Wie is er nu gek?

Moderne slavernij
Marjan Zijlmans, Nijmegen

Stijgende prijzen
Jarenlang is er tegen de landbouwsector aangeschopt. De sector moest liberaliseren, voor wereldmarktprijzen produceren en concurreren. Logisch gevolg: de voedselprijzen stijgen (Voorpagina, 7 november).

Stijgende prijzen
De subsidie is verdwenen, de prijs die de boeren uitbetaald krijgen, gaat eindelijk omhoog en de consument gaat een eerlijke prijs betalen. De gemiddelde wereldburger besteedt 25 procent van zijn inkomen aan voedsel. Wen er maar alvast aan!

Stijgende prijzen
A Kester, Noordwolde

Voorstel
De EU wil in de toekomst de gegevens hebben van passagiers die per vliegtuig de EU binnenkomen of verlaten (Buitenland, 6 november). Dit is een voorstel van eurocommissaris Frattini in het kader van de bestrijding van het terrorisme. Ik ben benieuwd of dit ook voor onze vrienden uit Amerika geldt.

Voorstel
Maarten Mulder, De Koog Texel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden