Geachte redactie

Ongerief

Voor ons als Brabanders is de Randstad net zo ver weg als dat Brabant is voor Randstedelingen. Wij snappen bijvoorbeeld niets van de drukte die gemaakt wordt over schreeuwers of werpers in een gebied waar (in ons beeld) voortdurend van alles gebeurt. Waar wij ook moeite mee hebben, is de grote hoeveelheid opeengepakte mensen.

Dat kan alleen maar gezondheidsklachten en ander ongerief veroorzaken. Er zou een Partij voor de Mensen moeten opstaan, die dit keihard gaat bestrijden, liefst verbieden. Er zouden ook veel minder mensen in de Randstad moeten wonen.

Laat die mensen in grote huizen op het platteland wonen! Een prettig bijverschijnsel zou dan zijn, dat er in de steden meer ruimte komt voor onze varkens, want het wordt voor ons Brabanders steeds moeilijker om die goed te huisvesten.

Marcel van Pinxteren, Vinkel

Ontoerekeningsvatbaar

Gewoonlijk is het in Nederland heel moeilijk, om gestoorde mensen gedwongen op te nemen. In Roermond kwamen zes kinderen door een brand, aangestoken door hun vader, om het leven. Het gezin was al lang bekend bij de hulpverlening.

Mijn vader stalkte wekenlang in zijn psychiatrische episodes mensen, voordat hij eindelijk eens opgenomen werd. Maar een andere zaak wordt het, als in de nabijheid van Koningin Beatrix iemand de openbare orde verstoort (Binnenland, 6 september).

De schreeuwer op de Dam is veroordeeld tot gevangenisstraf met aansluitend tbs. De gooier van een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets wordt bestempeld als 'volledig ontoerekeningsvatbaar'

De man die een paar dagen geleden in het Concertgebouw het woord nam, is gedwongen opgenomen.

Hulpverleners zijn bekend met psychotische zwervers, die ze graag opgenomen zouden willen zien. Stuur al dit soort mensen naar een bijeenkomst in het bijzijn van Hare Majesteit de Koningin, probleem opgelost.

Aafke Klopman, Leeuwarden

Schooluniformen

René Verhulst pleit voor landelijke invoering van het schooluniform omdat 'er goede redenen voor zijn'(O&D, 7 september). Toch slaagt hij er niet in duidelijk te maken welk probleem hij wil oplossen. Invoeren van een uniform om de discussie over hoofddoekjes te omzeilen lijkt een schot hagel op een mug.

Een uniform om afgunst over dure kleding te voorkomen? Dan zijn er altijd wel smartphones waar kinderen elkaar om kunnen benijden. Middel voor binding met de school? Verhulst onderbouwt nergens dat gebrek aan 'trots op het logo en de kleur van je school' een reëel probleem is.

En als gebrek aan binding een groot probleem is, is een uniform daarvoor dan de belangrijkste oplossing? Verhulst probeert vooral tegenargumenten te weerleggen en concludeert: 'waarom niet?' Dat is de verkeerde vraag. De vraag blijft: 'waarom wel?'

Eric van Kleef, Leiden

Kind en EKO-Kip

Schoolkinderen hebben één m2 minder ruimte dan een EKO-kip. Jantje Beton heeft Nederlandse schoolpleinen geïnventariseerd en daar blijkt uit dat de ruimte onder de maat is.

Bij de bouw van een nieuwe school bepaalt de gemeentelijke verordening 'onderwijshuisvesting' aan welke regels een schoolplein moet voldoen. Hiervoor zijn geen wettelijke normen. Wel is er een modelverordening, gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die gemeenten kunnen gebruiken.

Voor basisscholen wordt 3 m2 schoolplein per kind voorgeschreven. Om het certificaat 'EKO-kip' te kunnen krijgen moet een kip 4 m2 buitenruimte hebben. Biokippen hebben in Nederland dus meer buitenruimte dan schoolkinderen.

Een schoolplein is gelukkig vaak wel speelbaarder dan de scharrelruimte van kippen. De meerderheid van de scholen heeft een relatief hoog voorzieningenniveau. Alleen jammer dat bijna de helft van de schoolkinderen hun schoolplein saai vindt. En hebben ze wel een leuk schoolplein, dan gaat in eenderde het schoolplein na de bel op slot. Dat is zonde.

Regelmatig kloppen er scholen, ouders en gemeenten aan bij Jantje Beton die hun schoolpleinen willen verbeteren. Samen vonden wij het ei van Colombus: het SchoolSpeelPlein. Dit schoolplein is ook na school open en laat veel ruimte voor creativiteit en fantasie van kinderen. Kinderen zijn daarom ook nauw betrokken bij het ontwerp van hun SchoolSpeelPlein. Het is er schoon en veilig en de buurt helpt mee om dat zo te houden.

We wensen alle Nederlandse kinderen een mooi SchoolSpeelPlein. Van opgehokte kinderen wordt niemand gelukkig.

Anne Koning, Delft, hoofd Progamma's Jantje Beton.

MuseumgoudA bedankt

Gouda bezoek ik als ik kaarsen, kaas, stroopwafels of pijpen nodig heb. Dat ze er een museum hebben, was niet in me opgekomen. Dankzij de geniale protestactie van MuseumgoudA tegen het bezuinigingsbeleid van deze regering heb ik nu kennis kunnen maken met het werk van Marlene Dumas. Schitterend!

Wat een vondst om op deze manier kunst onder het volk te brengen die ons, het volk, anders misschien onthouden was gebleven door onze onwetendheid. MuseumgoudA, bedankt. Ik zeg mijn Museumkaart op en kom gauw eens kijken wat u met uw uitgekiende aan- en verkoopbeleid nog meer aan schatten herbergt.

G.J.M. Schmidt, Watergang

Vegetariër

Ik las in het artikel over de fraude van de inmiddels ex-hoogleraar Diederik Stapel dat hij zich onder meer bezig hield met onderzoek naar de 'psychologie van vlees' (Ten eerste, 8 september).

Daar kwam onder meer uit dat mensen 'hufterig' worden van vlees. 'Vlees haalt het slechtste in mensen naar boven' concludeerden de onderzoekers.

De eerste gedachte die bij mij boven komt is dat Diederik Stapel dus nooit een vegetariër kan zijn. En als hij wel een vegetariër is dan klopt het onderzoek niet.

Maar dit laatste kan weer kloppen omdat ook in dit onderzoek met de 'vleesdata' is geknoeid, aldus collega onderzoeker Roos Vonk van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Jos Bonink, Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden