Geachte redactie

Wat heerlijk dat Laura mag vertrekken (Voorpagina, 28 juli). Liever gezegd: hoe eerder ze gaat hoe beter! Wat een ophef over een familie die blijkbaar de risico’s willen aangaan die volgens mij bovengemiddeld zijn voor een kind van die leeftijd....

Dat wij daar ons rechtsysteem mee overbelasten, evenals Jeugdzorg en de Kinderbescherming. Laat Laura gaan en geef haar vooral niet te veel aandacht. Er zijn veel knellender opvoedingssituaties die aandacht vragen.

Winnaar
Robert Gesink is als zesde geëindigd in de Tour de France. Dit is het beste resultaat van een Nederlander in de Tour sinds twaalf jaar (Sport, 26 juli).

Nu we van de voetballers hebben geleerd dat je niet meer per se gewonnen hoeft te hebben om een grachtentocht te krijgen en gehuldigd te worden door de koningin, vind ik dat Gesink recht heeft op dezelfde festiviteiten.

Uitvinding
In de krant van 27 juli wordt melding gemaakt van een nieuwe uitvinding: een clip tegen knellende autogordels (‘gordelontspanner’), comfortabel en veilig. Ik kan die van harte aanbevelen, want ik heb al negen jaar zo’n clip in gebruik. Maar hoezo dan ‘uitvinding’?

Koningshuis
In een brief van Rien Rozendaal (Geachte redactie, 27 juli) wordt gewag gemaakt van het feit als zou het koninkrijk in 2013 tweehonderd jaar bestaan.

Vanaf 1813 tot 1815 was Nederland (de Noordelijke Nederlanden) een vorstendom met als soeverein vorst Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau. Nadat hij tevens het bestuur over België had verworven en met de dreiging van Napoleon in zicht, die te Cannes geland was, aanvaardde hij bij zijn proclamatie van 16 maart 1815 de titel van Koning der Nederlanden en verplaatste hij zich naar Brussel, alwaar ook de inhuldiging plaatsvond. De facto vond hiermee ook de vereniging van Nederland en België plaats.

Dus als er op dit gebied iets te vieren valt, dan toch niet eerder dan 16 maart 2015, tweehonderd jaar na de start van het Koninkrijk der Nederlanden.

Godsschandaal
Iedereen die zich de winterbeelden van de Oostvaardersplassen nog herinnert, zal zich afvragen wie verantwoordelijk is voor de verwaarlozing van de grazers (Binnenland, 28 juli). Hoe was het mogelijk dat we deze dieren zo hebben laten creperen. Dan zijn er mensen die zeggen: je moet de natuur de natuur laten. Dat argument deugt van geen kanten.

Als je zelf natuur aanlegt en daar beesten naartoe brengt, is er geen sprake van oer-natuur. Op dat moment ben je verantwoordelijk voor de dieren. In de echte natuur kunnen dieren bij voedselschaarste naar betere gebieden uitwijken. Daar is in dit geval geen sprake van. Het woord ‘schandalig’ moet met reserve worden gebezigd. In het onderhavige geval is het meer dan toepasselijk: wat hier is gebeurd is, is een godsschandaal. Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat compassieloze ambtenaren niet nog een keer voor verwaarlozing van de grazers in de Oostvaardersplassen kunnen kiezen.

Dank
‘Dit is de laatste reportage van correspondente Greta Riemersma uit Marokko.’ Zo eindigde een reportage over de Spaanse enclave Melilla in de Volkskrant (Buitenland, 28 juli).

Ik vind het buitengewoon jammer dat zij met haar werkzaamheden stopt. Haar vaak indringende verhalen hebben ons laten kennismaken met het ‘echte’ Marokko. Het was uit het leven gegrepen. Dank, Greta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden