GEACHTE REDACTIE

Ik voel grote genegenheid voor het volk van Indonesië, waarschijnlijk omdat ik daar ben opgegroeid en later er voor mijn werk veel ben geweest....

Plundering

Dat na de jaren Soekarno zo'n dertig jaar dictatuur volgde van Soeharto, is mede een ernstig gevolg van onze nalatigheid. En dan lees ik dat wij (ex-kolonialen) leningen schenken, maar ook leningen terugbetaald willen zien! Onze welvaart is grotendeels aan hun bodemschatten en menskracht te danken. Schaam je Pronk, schaam je Van Mierlo.

Kwijtschelden en veel geld schenken nu de eerste prille knoppen van democratie willen uitkomen. Misschien moeten wij niet direct een tussenpaus steunen, maar wel al die fijne mensen die strijden voor democratie en economische gerechtigheid.

ROTTEVALLE Henk Franken

Bolkestein

Nederland en de Nederlandse politiek hebben veel te danken aan Frits Bolkestein. Zonder zijn inbreng in het politieke debat riskeerde Nederland een even gezapig en karakterloos land te worden als Zweden vandaag de dag. De in Zweden nog steeds heersende retoriek van de jaren zeventig, politici met grote maar onmogelijke beloften en een verstikkende gelijkheidsgedachte hebben van de Zweden een afhankelijk, zeurderig en ontevreden volk gemaakt. Met zijn confronterende en taboe-doorbrekende stijl heeft Bolkestein Nederland mede voor dit lot behoed.

STOCKHOLM Bas de Bruijn

Archeon

In het artikel 'Zeeuwen willen tempel Romeinse godin terug' (de Volkskrant, 1 augustus) staat '. . . toen op een soortgelijke gallo-romaanse tempel in het failliete Archeon, in Alphen aan den Rijn. . .

Archeon is inderdaad failliet gegaan twee jaar geleden, maar in datzelfde jaar ook weer opgestart door een groep nieuwe mensen. Deze winter heeft er binnen deze groep nog een wisseling van de wacht plaatsgevonden, maar dat heeft geen invloed gehad op de voortgang van zaken binnen Archeon.

Sinds de doorstart zijn we hard bezig om binnen en buiten onze landsgrenzen duidelijk te maken dat Archeon niet failliet, en dus gesloten, is. We hebben de afgelopen tijd tot onze spijt gemerkt hoe moeilijk het is om de negatieve geruchtenstroom rond Archeon een halt toe te roepen. Een artikel zoals dat in de Volkskrant verscheen, helpt daar niet bij, integendeel!

ALPHEN A/D RIJN

Johan Verhey

hoofd entertainment Archeon

Twente

Almelo ligt in Twente. Ilse de Lange spreekt daarom met een Twents accent (de Volkskrant, 1 augustus). Bennie Joling van Normaal heeft een Achterhoeks accent (Doetinchem en omstreken). Twente ligt niet op een dusdanige grote afstand van het grootste dorp ter wereld dat u dat niet zou kunnen weten. Pak de Bosatlas er nog eens bij!

UITHOORN Edgar Dauvillier

Watjes

'Parijs halen in zo'n Tour zegt geen klote meer.' Een TVM-renner zegt het, en een sportverslaggever praat hem na. Ik zou zeggen: integendeel, Parijs halen onder deze omstandigheden bewijst dat je kloten hebt. Met andere woorden: die TVM-renners zijn watjes. Afstappen in Zwitserland; op de vlucht voor justitie. Och heden, je zou eens anaal 'getoucheerd' kunnen worden. Tsja, toen het de Festina-renners vriendelijk gevraagd werd, zeiden zij allemaal geen doping gebruikt te hebben; na enige intimidatie door bitse agenten gingen zij dadelijk door de knieën. Hoe zal het TVM'ers vergaan? Ongelooflijk hoe makkelijk hun schijnheilige praatjes door de Nederlandse sportpers geaccepteerd werden. Of ze wel of niet aan de EPO zitten, interesseert mij geen donder. Virenque blijft mijn held (trouwens de enige die niet bezweken is) en Pantani natuurlijk. Maar TVM? Nee, zeker niet na deze smadelijke afgang.

UTRECHT J. Veltmaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden